İçeriğe atla

Köstek

Köstek U harfi şeklinde bir metalin açık kenarının vidalanmasıyla halka haline getirilen, bir şeylerin sağlamca tutturulması, asılması, eklenmesi işlerini kolaylaştırıp hızlandıran hırdavat ya da nalburiye malzemesidir.

Bazı köstek çeşitleri yaylı, eklemli olup, bu sayede savrulup tek elle kapatılabilir ve parmakla veya iple tetiklenerek, yük taşırken bile bir çırpıda açılabilirler.

Halat köstek : Modern elyaflar içeren yüksek ağırlık kapasiteli halat ve iplerden de ilik/düğme prensibi ile çalışanları yapılır. Bunlara Askı izbirosu veya Çarmık bosası da denir. Bunların metal olanlara göre çok daha hafif ve küçük, bazen çok daha kuvvetli, dayanıklı, çarpmayla zedelemez olmak, düşüp kaybolacak parçaları olmamak, suya düştüğünde yüzmek gibi üstünlükleri vardır.

Modern bir halat, 3 kat daha kalın ve çok daha ağır çelik bir halat kadar ağır yükleri kaldırabilir. Halat köstekler keskin kenarlarla kesilebileceği, yanabileceği veya bazı ortamlarda bozulabileceği için metal köstekler tercih edilebilir.

Dyneema ve diğer modern elyaflardan yapılan yumuşak zincirlerin bir dezavantajı, ısıyla ve ayrıca sürtünmeden kaynaklanan ısıyla zayıflamaya yatkın olmalarıdır. Maksimum yükte yüklendiğinde sürtünme ısısına neden olabilecek gevşekliği gidermek için bir süre orta düzeyde yüklere maruz bırakılması tavsiye edilir.

Halat kösteklerde durdurma düğümü olarak bir gerçek aşık düğümü, bir çift ipte düğme, bir tek ipte düğme, bir Mevlana cevizi olabilir (ABOK #600, ABOK #601, ABOK #603, bir ip ucu diğerini tersten takip ederek çift kat bağlandığında) veya çift ipte fener+gerdel+fener+gerdel dört aşamalı Mevlana cevizi (çift ipte gül düğümü?). Geri dönen ip uçlarının ilave kalınlığına sahip olan bu sonuncular, en zayıf noktalarında, yani düğmenin boynunun etrafındaki ilikte daha az keskin bir döngü avantajına sahiptir.[1] Tercihen çin parmak tuzağı mekanizması ile geri emilmeye karşı sıkıca tutulmak üzere düğümden yanı sıra çıktığı karşı ip bedenine gömülür.

Çeşitleri

Kaynakça

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=91_jEjQdlBU 23 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tying a button knot soft shackle WITH break tests - for slacklining and highlining

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ceviz (düğüm)</span>

Ceviz, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir. Düğümden sarkan halat kolları inceltilerek halatın bedenindeki diğer kolların arasında dikilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Anele bağı</span>

Anele bağı, ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir, şamandıra gibi şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Meza volta bağı da denir; Yelkenli filikaların yelken serenlerini yukarıya ve aşağıya kaldırıp indiren kandilisa halatına yelken bu bağ ile bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Demir bağı</span>

Çok yük bineceğini bildiğimiz bir ipi sabit bir nesneye bağlamak için kullanılan bir düğümdür. Genellikle gemiden sarkıtılan demir gibi ağır şeylerin halkasına ip bağlanırken kullanılır. Bu yüzden "halka bağı" adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Tek ipte düğme</span>

Tek ipte düğme, bir ip üzerinde, o ipin kendisinin oluşturduğu, sepet ya da dairevi saç örgüsü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Dülger bağı</span>

Dülger bağı, yuvarlak, șișkin ya da dıșbükey eşyaya kolay düğümlenen, basit bir sarma düğümüdür.

Dirsekte tek izbarço bağı dirsekte ilik oluşturan bir bağdır. Kelebek bağı da denir ama Alp kelebeği ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">3 halkalı dizgin düğümü</span> düğüm

3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Japon bağı halkası</span>

Japon Bağı Halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sürtünme düğümleri</span> Vikimedya liste maddesi

Sürtünme düğümleri, kendinden daha kalın bir ip üzerine üçten fazla sarmal ile bağlanıp sıkıştırıldığında ince ipin uçlarından tutulup çekilince kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutan düğümler bu kategoriyi oluştururlar. Bu kategorideki düğümler sarmallarından tutularak ya da kalın ip boyu iteleyerek kolayca hareket ettirilebilirler ama uçlarından çekildiğinde harekete direnirler.

<span class="mw-page-title-main">El incesi cevizi</span>

El incesi cevizi, halatın ucundaki kollar ayrıştırılmadan yapılan, ceviz görünümlü, amacına hizmet edecek yuvarlak bir nesneyi de içine hapsederek yapılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Gerdel cevizi</span>

Gerdel cevizi, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlana cevizi</span>

Mevlana cevizi, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Fener cevizi</span>

Fener cevizi, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Barbarişka bağı</span>

Barbarişka bağı ipin ucunu bir nesneye ya da başka bir ipe sağlamca bağlamak için kullanılır. Çifte kazık bağının çift sarmalının ikisinin de ip bedeni üzerinden, ama sadece ikincisinin çıma üzerinden geçerek dolanacağı şekilde bağlanmış şeklidir. Beden bağı, kaymaz bağ ya da Kamçı bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Gül düğümü</span>

Gül düğümü, alt yüzü çok ve yassı, genelde çok simetrik, bu yüzden durdurma amacına en uygun düğümlerden biridir.