İçeriğe atla

Köstebek (kitap)

Köstebek
YazarNecip Hablemitoğlu
Türİnceleme
YayımcıToplumsal Dönüşüm Yayınları
ISBN975677494-0

Köstebek, Necip Hablemitoğlu'nun Gülen Hareketi'nin (Kitapta Fethullahçılar olarak ifade edilmektedir.) yapılanmasını, hedeflerini, söylemlerini ve eylemlerini konu alan kitabıdır.

Necip Hablemitoğlu, evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde ölmüştür. Bu suikastın failleri hâlen bulunamamıştır. Ancak Ergenekon iddianamesinde bu cinayet Danıştay saldırısı hükümlüsü de olan Osman Yıldırım'ın ifadelerine dayandırılarak Ergenekon örgütü ile ilişkilendirilmektedir.[1][2] Kitabı, ölümünden sonra yayımlanmıştır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "İddianameye göre Ergenekon'un eylemleri". NTVMSNBC. 27 Temmuz 2008. 6 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2008. 
  2. ^ "Ergenekon iddianamesi". Milliyet. s. 579. 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2008. 
  3. ^ Hablemitoğlu, Necip (2003). Köstebek. İstanbul: Toplumsal Dönüşüm. ISBN 975-677-494-0. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Yücel Özbilgin</span>

Mustafa Yücel Özbilgin, Danıştay Saldırısı'nda görev başında hayatını kaybeden Türk hukukçu ve mülki idare amiridir.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

Köstebek şu manalara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert Vakfı</span>

Friedrich-Ebert-Stiftung, Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen sivil toplum örgütü. 1925'te kurulan örgütün temel amaçları arasında "demokrasi ve çoğulcu topluma destek, yetenekli gençlere eğitim fırsatları sağlanması ve uluslararası iş birliği ve anlayış ortamının güçlendirilmesi" yer almaktadır. 500 dolayında kadrolu çalışanı bulunan vakfın yurt dışında da 100'e yakın temsilciliği bulunmaktadır. Genel merkezi Bonn'dadır. Federal devlet ve eyalet yönetimleri tarafından maddi destek alan vakfın bütçesi 2006 yılında 112 milyon Euro olarak açıklanmıştır. Ayrıca Necip Hablemitoğlu vefatından önce yazdığı Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası isimli kitabında, Ebert Vakfı için şunları açıklamıştır:

<span class="mw-page-title-main">Ergün Poyraz</span> Türk yazar

Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.

Enver Altaylı, Sovyetolog ve eski istihbaratçı, MHP yöneticisi. 90'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte yeni Orta Asya cumhuriyetlerinin yapılandırmasında etkin bir rol oynadı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükûmeti devirmek için 2004 yılında planlandığı iddia edilen darbe girişimleridir. Bu planlardan ilk üçü 2007 Mart ayında Nokta dergisinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia ettiği günlükleri yayınlamasıyla diğeri de 7 Temmuz 2008 tarihinde Taraf gazetesinin manşetten verdiği haberde 1 Temmuz'da gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'a ait bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşması sonucu ortaya çıkmıştı. Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere göre 2003 ve 2004 yıllarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tarafından darbe planları hazırlanmış fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün engellemesiyle bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. 2008 yılında Şener Eruygur'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında hazırlanan iddianamede bu darbe planlarının Ergenekon örgütünün faaliyeti olduğu savunulmuştur.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

Oktay Yıldırım, Türk asker, emekli astsubay.

Osman Gürbüz, Adı 16 yaşından itibaren birçok faili meçhul olayına, gasp ve cinayete karışmıştır.

Habip Ümit Sayın, Türk tıp doktoru. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Mustafa Levent Göktaş Çerkes asıllı Türk asker ve avukat.

İhsan Güven, emekli binbaşı.

Cengiz Köksal Yargıtay üyesi.