İçeriğe atla

Köroğlu Balesi

Köroğlu
MüzikCeren Türkmenoğlu
LibrettoErhan Güzel
İlk gösterim yeriİstanbul, Türkiye


Köroğlu Balesi, Köroğlu destanını konu alan tek perdelik Türk bale eseri.

Müziği Ceren Türkmenoğlu'na, koreografisi balet Erhan Güzel ile Gökçe Sönmemiş'e aittir.[1] Türk halk dansı adımları barındıran bir eserdir ve müziği, Türk müziği enstrümanları içeren bir senfonik batı orkestrası ile icra edilir.[2]

Eser ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapımı olarak sahneye kondu.[3] İlk gösterimi 11 Şubat 2024'te İstanbul'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşti.[4]

Eserin yaratıcısı Erhan Güzel, bu baleyi memleketi Bolu’ya, Dörtdivanlılara, Geredelilere ve babasına ithaf ettiğini söylemiştir.[5]

Roller

Rol 11 Şubat 2024, İstanbul galası
Köroğlu Mehmet Nuri Arkan
Telli Nigâr Deniz Kılınç Tunçel
Kurt Ali Erhan Güzel
Bolu Beyi Yücel Emre Kaynarsu
Koca Yusuf Alkış Peker

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ural, Caner (5 Şubat 2024). "Kendini Köroğlu hisseden balet; Erhan Güzel!". GazisoftHaber. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  2. ^ "Erhan Güzel İle Bale Üzerine: "Sözden Önce Dans Vardı" • theMagger". theMagger. 1 Mart 2024. 19 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  3. ^ "Köroğlu destanı ilk kez bale sahnesine taşındı". NTV. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  4. ^ "Köroğlu'nun hikâyesi bale sahnesindeydi". birgun.net. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  5. ^ "Bolulu Balet eserini memleketine armağan etti". Bolu Postası. 7 Şubat 2024. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Vaclav Nijinski</span>

Vaclav Nijinski, Polonyalı balet, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Sait Sökmen, Gine asıllı Türk balet.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Gün</span>

Aydın Gün, Türk opera sanatçısı ve rejisör.

Köroğlu Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenmiş üç perde, 9 sahnelik bir operadır. Eserin librettosu Selahadddin Batu'ya aittir.

Batur Büklü Türk balet.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Güzel (balet)</span>

Erhan Güzel, Türk balet, eğitmen, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Can Bezirganoğlu</span>

Can Bezirganoğlu, Türk balet.

Kadir Okurer, Türk balet.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.