İçeriğe atla

Köroğlu, Türkmenistan

Koordinatlar: 41°39′K 59°54′D / 41.650°K 59.900°D / 41.650; 59.900
Köroğlu
Görogly
Köroğlu şehri
Köroğlu'nun Türkmenistan'daki konumu
Köroğlu'nun Türkmenistan'daki konumu
Köroğlu
Köroğlu'nun Türkmenistan'daki konumu
Koordinatlar: 41°39′K 59°54′D / 41.650°K 59.900°D / 41.650; 59.900
Ülke Türkmenistan
İlDaşoğuz
İlçeKöroğlu
Nüfus
 (2010)
 • Toplam18.660
Zaman dilimiUTC+05.00

Köroğlu (TürkmenceGörogly), Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinin Köroğlu ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibari ile 18.660'tır.

Köroğlu, Sovyetler Birliği döneminde Tahta (Tagta) adıyla bilinmekteydi. 2002 yılında Köroğlu Destanı'nın onuruna günümüz adını aldı.[1] 2016 yılında şehir statüsü aldı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca Türkmenistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'nin Orta Asya'daki 5 cumhuriyetinden biriydi. İlk önce 7 Ağustos 1921 tarihinde Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Türkmenistan Oblastı olarak kuruldu. 13 Mayıs 1925 tarihinde ise Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ni oluşturan eşit ve egemen cumhuriyetlerden biri halini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Daşoğuz</span>

Daşoğuz, Türkmenistan'ın aynı isimli Daşoğuz vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Köroğlu</span> efsanevi Türk halk ozanı

Köroğlu, hem bir Türk destan kahramanının adıdır, hem de 16.yüzyılda yaşayıp büyük ün kazanmış bir halk ozanının mahlasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkmenleri</span>

İran Türkmenleri, İran'ın kuzey-doğusunda bulunan ve Türkmenistan ile sınır komşusu olan İran Türkmenistanı ya da Güney Türkmenistan olarak da adlandırılan Türkmen Sahra denen coğrafi bölgede, çoğunluk oldukları Gülistan eyaleti ile azınlık oldukları Kuzey Horasan ve Razavi Horasan eyaletlerinde yaşayan Sünni Hanefi Türkmenlerdir.

Türkmenistan Futbol Federasyonu (TFF), Türkmenistan'daki futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Federasyonu SSCB'den bölündükten sonra 1992 yılında kurulmuştur ve 1994 yılında FIFA ve AFC'dn kabul edilmiştir. Bunlardan önce Takım aslen 1949 yılında kurulmuştu. Ülkedeki bütün Türkmen futbol ligleri ve Türkmenistan millî futbol takımı ile Türkmenistan kadın millî futbol takımından sorumludur. FIFA ve AFC'nın kurucu üyelerindendir (SSCB olarak). Merkezi Aşkabat'tadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenbaşı (şehir)</span>

Türkmenbaşı, önceki adıyla Krasnovodsk, Türkmenistan'da bir şehir.

Puşkin Devlet Rus Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Millî Halı Müzesi</span>

Türkmen Millî Halı Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir halı müzesidir. Müze, 24 Ekim 1994 tarihinde açılmış olup 5 Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. En büyük Türkmen halısı koleksiyonuna sahip müze olup 18. ve 19. yüzyıllardan 1000'den fazla halı dahil olmak üzere Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar zengin bir Türkmen halı koleksiyonuna sahiptir. Geniş antika halı koleksiyonunun yanı sıra birçok halı eşyası, çuval, hurcun ve torba gibi eşyalara da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grand Türkmen Otel</span>

Grand Türkmen Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 1995 yılında Sheraton Grand Türkmen Otel adıyla açılmış olup şehir merkezinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Asır Pazarı</span>

Altın Asır Gündoğar Pazarı veya Täze jygyldyk, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, 2011 yılında açılmış olup Aşkabat'ın kent merkezi yakınlarında Çoğanlı'da yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük pazarı ve Orta Asya'nın beşinci büyük pazarıdır. Ahal ilinin Türkmen halı süsü şeklini andıracak şekilde inşa edilmiştir. Pazar 154 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve 2,155 dükkâna ev sahipliği yapmaktadır. Pazarın kalbinde, ana simgesi olan uzun bir saat kulesi bulunmaktadır.

Atatürk Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, kent merkezinde yer almakta olup adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ten almaktadır. Meydan, Bağımsızlık Meydanı'nın yaklaşık 500 metre doğusunda yer almaktadır. Kuzeyde, Köroğlu, batıda H.Babayev ve güneydeki Çağrı Nurimov caddeleri ile sınırlanmıştır. Meydanın merkezinde bir Atatürk heykeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Tarım Üniversitesi</span>

S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1930 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup tarım alanlarında çalışmalar sunmaktadır. Adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu</span>

Türkmenistan Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 2003 yılında kurulmuş olup Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. Adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.

Maya Kuliyeva Türkmen Millî Konservatuvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir konservatuvardır. 2 Haziran 1993 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov'un 1403. no'lu kararnamesi kurulmuş olup Aşkabat Devlet Konservatuvarı'nın yerini almıştır. Günümüzde Türkmenistan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir.

Köroğlu ilçesi, Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Köroğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Andalıp</span>

Andalıp, Türkmenistan'ın Daşoğuz ilinin Aktepe ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibari ile 27.455'tir.