İçeriğe atla

Köpoğlu

Köpoğlu
Ülke(ler)Türkiye, Bulgaristan
BölgesiTrakya
TürüMeze
Ana malzemelerPatlıcan, sarımsak, Domates biberi, domates, maydanoz
ÇeşitleriZacusca

Köpoğlu (Bulgarca: Кьопоолу veya Кьополу) veya Köpoğlunun Mancası (Manca veya Mancar, Latincede çiğnemek; İtalyancada yiyecek, yemek anlamına gelir), çoğunlukla kavrulmuş patlıcan ve sarımsaktan yapılan popüler bir Bulgar ve Türk ezmesi, çeşnisi ve salatasıdır.

Yaygın tarifler arasında pişmiş dolmalık biber, fırınlanmış domates biberi, domates, domates suyu veya salça, soğan, maydanoz, karabiber ve defne yaprağı gibi başka malzemeler bulunur. Acı biber de eklenebilir. Tat, hafif ve tatlıdan acı ve biberliye kadar değişebilir. Genellikle tencere veya güveçte fırında pişirilir.

Köpoğlu tipik bir patlıcan mezesidir ve ekmek serpme, çeşni veya salata olarak tüketilebilir. Genellikle kış sezonu için cam kavanozlarda konserve olarak hazırlanır. Malzemelerinin genellikle hazır olduğu yaz ve sonbahar aylarında, Bulgaristan'da da özellikle Ortodoks oruç dönemlerinde ana yemektir.

Balkanlar'da farklı çeşit ve adlarda (örneğin ajvar ve pindjur) gibi benzer mezeler popülerdir. Romanya'da adı zacusca olan çeşidi vardır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meze</span> özellikle içki sofralarında yer verilen küçük ve çeşitli yemek tabakları

Meze Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. İspanyol tapası ve İtalyan antipastisine benzer. Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salata</span>

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Antik Çağda Romalılar, Yunanlar ve Persler ot ve yeşillikleri karıştırarak karışık salata benzeri bir yemek yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Babagannuş</span> Soğuk meze

Babagannuş veya Abugannuş Levant mutfağına özgü soğuk meze.

<span class="mw-page-title-main">İmambayıldı</span> Türk mutfağından, zeytinyağlı, soğuk patlıcan yemeği

İmambayıldı, ana malzemesi patlıcan olan, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı bir yemek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayvar</span> Patlıcan sosu

Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Balkan topraklarında birçok milletin mutfağında görülen ortak tatlardan birisi olarak değerlendirilebilir. Rumeli Türk ağızları ve genel olarak Türkçede “ayvar” olarak anılan bu sos, diğer Balkan dillerinde de kullanılır. Ayvar sosu tüm Balkan coğrafyasında yayılmış ve sahiplenilmiştir. Dolayısıyla yapılışı ve malzemeleri çeşitlilik göstermektedir. Örneğin damak zevkine göre bazı yörelerde ayvara patlıcan ilave edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep mutfağı</span>

Gaziantep (Antep) mutfağı yaklaşık 250 özgün çeşide ev sahipliği yapmaktadır. Et ağırlıklı bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliğiyle de öne çıkmaktadır. Türkiye genelinde birçok restoran başta kırmızı pul biber olmak üzere pek çok malzemeyi Gaziantep şehrinden temin eder. Ayrıca, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi Şahinbey'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan çığırtması</span> kızartılmış patlıcan yemeği

Patlıcan çığırtması, Bergama yöresinde yapılan zeytinyağlı bir yemektir. Patlıcan kızarırken çıkan sesten dolayı bu ad verilmiştir. Malzemeleri patlıcan, yeşil biber, sarımsak, domates, zeytinyağı ve tuzdur. Bergama çığırtması 09.05.2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve İzmir adına coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Irak mutfağı</span> Vikimedya liste maddesi

Irak mutfağı, Irak'ın ulusal mutfağıdır. Arap kültürünün mirasçısı olan Irak mutfağı Orta Doğu mutfaklarından etkilenmiştir. Ayrıca Irak mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Güney Irak mutfağı, Kuzey Irak mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler. Irak mutfağı ya da Mezopotamya mutfağı uzun bir geçmişe sahiptir yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde, ırak mutfağı İran, Kürt ve Arap mutfaklarından etkilenmiştir. Kürt ve Arap mutfağı oldukça tutulmakta olup Irak'ın her yerinde şavurma lokantalarından ırak otellerinin lüks lokantalarına kadar her yerde bulunabilinmektedir. Hızlı yiyecekler, Arap, Kürt ve Batı mutfakları da oldukça popüler olup geniş miktarda bulunabilmektedir. ırak mutfağı Kürtler ve Araplarla binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlardır, pirinç ve bulgurdur. Bu nedenle ırak mutfağı ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri Kebaplar, Lahmacunlar, Etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup dünyanın her yerinde tanınmakta ve tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye mutfağı</span>

Suriye mutfağı, Suriye'nin ulusal mutfağıdır. Arap ve Kürt kültürünün mirasçısı olan Suriye mutfağı Orta Doğu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Suriye mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Güney Suriye mutfağı, Kuzey Suriye mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler. Suriye mutfağı ya da Mezopotamya mutfağı uzun bir geçmişe sahiptir yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde, Suriye mutfağı Kürt ve Arap mutfaklarından etkilenmiştir. Kürt ve Arap mutfağı oldukça tutulmakta olup Suriye'nin her yerinde döner lokantalarından Suriye otellerinin lüks lokantalarına kadar her yerde bulunabilinmektedir. Fast Foodlar, Arap, Kürt ve Batı mutfakları da oldukça popüler olup geniş miktarda bulunabilmektedir. Suriye mutfağı Kürtler ve Araplarla binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlardır, pirinç ve bulgurdur. Bu nedenle ırak mutfağı ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri Kebaplar, lahmacunlar, Etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup dünyanın her yerinde tanınmakta ve tercih edilmektedir. Fast food tarzı Batı kültürünün de arttığı bu devirlerde, fast-food'la yarışabilir hızlı hazırlanabilen bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

Toros salatası Türk mutfağında Antalya yöresine özgü bir salata türüdür. Közlenmiş patlıcan ve fırında pişirilmiş kırmızı biber ile hazırlanan Toros salatası soğan, sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, fesleğen, nane, limon suyu, zeytinyağı ve sirke içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sebze ezmesi</span>

Sebze ezmesi - doğranmış sebzelerden veya mantarlardan alınan soğuk meze türüdür. En yaygın ve popüler ezmeler patlıcan ezmesi, kabak ezmesi, havuç ezmesi, domates, pancar ezmesi ve başkalarıdır. Özel bir sebze ezmesi, patlıcan ilavesiyle tatlı kızarmış biberden yapılan Balkan ayvar'ı ve pindjur'udur.

<span class="mw-page-title-main">Pindjur</span>

Pindjur veya pincur, doğranmış sebzeler ile hazırlanan bir soğuk meze türü. Meze, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya'da yaygın olarak hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Miş-Maş</span>

Miş-Maş; Bulgar mutfağına özgü soğan, biber, domates, peynir ve yumurtadan yapılmış etsiz bir yemek türüdür. Ayrıca, patlıcan, bamya veya havuçun ve peynirin yanı sıra peynirsiz servis edildiği seçenekler de vardır.

Mamzana; közlenmiş patlıcan ve biberlerin, çiğ domates, maydanoz karıştırılması ile elde edilen bir Türk çeşnisi ve salatasıdır. Üzerine istenirse sarımsaklı yoğurt eklenir. Edirne geleneksel mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru dolma</span>

Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan dolması</span>

Patlıcan dolması, patlıcan içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı patlıcan dolması ya da kıymalı patlıcan dolma sı şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Pehli bir çeşit et yemeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Zahter salatası</span>

Zahter salatası bir salata türüdür. Malzemeleri; zahter, soğan, sarımsak, domates, biber, maydanoz, pul biber, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisidir. Hatay yöresel yemeklerindendir.