İçeriğe atla

Köpetdağ

Köpetdağ ilçesi
Köpetdag etraby
Köpetdağ ilçesinin Aşkabat'taki konumu
Köpetdağ ilçesinin Aşkabat'taki konumu
Ülke Türkmenistan
İlAşkabat
Yüzölçümü
 • Toplam150,53 km²
Zaman dilimiUTC+05.00

Köpetdağ ilçesi (TürkmenceKöpetdag etraby), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ilçelerden biridir. İlçe, Aşkabat'ın tarihi merkezi olup adını Köpet Dağları'ndan almaktadır.

Köpetdağ, Sovyetler Birliği döneminde Stalin ve Proletar adlarıyla bilinmekte olup günümüz adını 1993 yılında aldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Ашхабад прирос новыми территориями" (Rusça). 1 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Aşkabat</span> Futbol takımı

Köpetdağ Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">FK Aşkabat</span>

FK Aşkabat, Türkmenistan 'da bulunan bir futbol takımı.

7. Cadde ya da diğer adıyla Aşkabat Caddesi, Ankara'nın Bahçelievler semtinde bulunan cadde.

Türkmenistan Kupası her yıl düzenlenen bir futbol turnuvası ve Türkmenistan Ligi'nin ardından ülkedeki en önemli ikinci kupa. Kupa 1993'ten bu yana düzenlenmektedir.

Köpetdağ Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta çok amaçlı bir stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır. Köpetdağ Aşkabat ve FK Talıp Sportı takımları maçlarını burada oynar. Stadyum 26.000 kişiliktir ve 1997'de inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Türkmenbaşı Olimpiyat Stadyumu</span>

Aşkabat Olimpiyat Stadyumu Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir çok amaçlı stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır, ancak Maral İbragimova gibi Türkmen pop yıldızlarının müzik etkinlikleri için de ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">FK Altın Asır</span>

FK Altın Asır Türkmenistan'ın Aşkabat kentinde bulunan bir futbol ocağıdır. Türkmenistan'ın en üst liginde mücadele eder, maçlarını ise Köpetdağ Stadyumu'nda oynar.

<span class="mw-page-title-main">FK Talıp Sportı</span>

FK Talıp Sportı Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir futbol ocağı.

Ertuğrul Gazi Camii - Aşkabat'da bir camidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin adı verilmiştir. Camii dört minaresi ve merkezi bir kubbesi ile Aşkabat'ta önemli bir dönüm noktasıdır. İnce vitray pencereler ile lüks bir iç dekorasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Büzmeyin</span>

Büzmeyin, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ilçelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Garı</span>

Aşkabat Garı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana tren istasyonudur.

Puşkin Devlet Rus Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur.

Aşkabat Sineması, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sinema salonudur. Tiyatro, 29 Haziran 2011 tarihinde açılmış olup Türkmenistan'ın ilk 3D sinemasıdır ve Mahtumkulu Bulvarı üzerinde Köpetdağ Stadyumu yakınlarında yer almaktadır.

Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Ahalteke Binicilik Spor Kompleksi</span>

Aba Annayev Uluslararası Ahalteke Binicilik Spor Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir hipodromdur. Hipodrom, 29 Ekim 2011 tarihinde açılmış olup Köpetdağ Caddesi üzerinde Türkmenistan Ulusal Doğal Yaşam Müzesi yakınında yer almaktadır.

Türkmenistan'ın korunan bölgeleri arasında dokuz doğa rezervi (zapovednik) ve toplam alanı 19.750 km2 veya Türkmenistan topraklarının %4'ünden fazlasını kapsayan 13 barınak (zakaznik) bulunmaktadır.

Mäne-Çäçe Barınağı, Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Guryhowdan Barınağı Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.