İçeriğe atla

Köpek eti

Çeşitli köpek eti kesimleri
Tüketime hazır, pişmiş bir köpek

Köpek eti, köpeklerden elde edilen et ve benzeri yenebilen kısımlardır. Tarihte insanlarda köpek eti tüketimi, Doğu ve Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Avrupa, Okyanusya ve Amerika'da görülmüştür.[1] 21. yüzyılda ise Çin,[2] Kore[3] ve Vietnam'ın birçok yerinde[4] tüketilmektedir. Özellikle Çin'de her yıl düzenlenen Liçi ve Köpek Yeme Festivali'ne yoğun tepki gösterilmektedir.[5][6]

Günümüzde bazı kültürlerde köpek eti tüketimi günlük mutfağın bir parçası olarak görülür ve gelenekseldir. Batı kültüründe ve diğer kültürlerde ise savaş zamanlarında köpek eti yenmiştir ancak günümüzde bir tabu olarak kabul edilmektedir.[7][8] İnsanların 2014 yılında, dünya genelinde 25 milyondan fazla köpek tükettiği bilinmektedir.[9]

Kaynakça

  1. ^ Schwabe, Calvin W. (1979). Unmentionable cuisine (İngilizce). University of Virginia Press. s. 168. ISBN 978-0-8139-1162-5. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  2. ^ "China's taste for the exotic - BBC (İngilizce)". 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  3. ^ "Good to Pet and Eat: The Keeping and Consuming of Dogs and in South Korea" (İngilizce)
  4. ^ "Vietnam's dog meat tradition - BBC (İngilizce)". 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  5. ^ "Çin'deki köpek eti festivaline karşı 11 milyon imza - BBC Türkçe". 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  6. ^ "Çin'de 'köpek eti yeme festivali'ne büyük tepki - TRT Haber". 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  7. ^ "Dachshunds Are Tenderer". Time Magazine. 25 Kasım 1940. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2008. 
  8. ^ Mawson, Douglas. "The Home of the Blizzard". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  9. ^ Czajkowski, C. (2014). "Dog meat trade in South Korea: A report on the current state of the trade and efforts to eliminate it". Animal Law. Cilt 21. ss. 29-151. 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Köpek dövüşü</span> köpek dövüşü

Köpek dövüşü, iki köpeğin sahipleri tarafından -bazen ölümüne- dövüştürüldüğü bir kan sporudur. Gelişmiş ülkelerin çoğunda yasadışıdır. Köpek dövüşleri, eğlenmek ya da katılım komisyonu, damızlık kiraları ve bahislerden kazanç sağlamak amacıyla düzenlenirler. Amerikan Pit Bull Terrier kan sporunda yer alan açık ara en yaygın türdür. Dogo Cubano and Cordoba Dövüş Köpeği gibi türler bir asır önce dövüşmek için kullanıldı, bugün iki ırkın soyu da tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Evcil hayvan</span> bireyin zevk ve arkadaşlık için beslediği hayvan

Evcil hayvan veya refakatçi hayvan, bir çalışan hayvan veya laboratuvar hayvanı olmaktan ziyade kişilerce arkadaşlık amacıyla evde bakılan hayvandır. Popüler evcil hayvanların genellikle çekici görünüşleri, zekâsı ve yakın kişilikleri olduğu düşünülür, ancak bazı evcil hayvanlar fedakâr bir temelle alınabilir ve bu özelliklerden bağımsız olarak sahibi tarafından kabul edilebilir.

K-pop, Güney Kore kökenli bir pop müzik türüdür. K-pop, geleneksel Kore müziğinin yanı sıra pop, deneysel, rock, caz, gospel, hip hop, R&B, reggae, elektronik dans, folk, country ve klasik müzik gibi müzik türlerinden ilham alır. K-pop müziğinin modern biçimi, en eski K-pop gruplarından biri olan erkek grubu Seo Taiji and Boys'un 1992'de kurulmasıyla ortaya çıktı. Grubun farklı müzik tarzları ve türleri ile yaptıkları deneysel çalışmalar ve yabancı müzik unsurlarını Kore Pop'una entegre edebilmeleri, Güney Kore'nin çağdaş müzik sahnesini yeniden şekillendirmesine ve modernize etmesine yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lee Joon-gi</span> Güney Koreli oyuncu, model ve şarkıcı

Lee Joon Gi, Güney Koreli oyuncu, model ve şarkıcı. The King and the Clown filmindeki Gong-Gil rolüyle üne kavuşmuştur.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Asya-Pasifik bölgesinde on ASEAN ülkesi(Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) ve beş adet diğer ülke - Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore - arasında bir serbest ticaret anlaşmasıdır. 15 üye ülke, dünya nüfusunun ve GSYİH'nin yaklaşık %30'unu oluşturmakta ve bu da onu en büyük ticaret bloku yapmaktadır. 15 Kasım 2020'de Vietnam'ın ev sahipliği yaptığı sanal ASEAN Zirvesi'nde imzalandı ve üye ülkeler tarafından onaylandıktan sonra iki yıl içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Liçi ve Köpek Yeme Festivali</span>

Liçi ve Köpek Yeme Festivali, yaygın olarak bilinen adıyla Yulin Köpek Yeme Festivali, Çin'in Yulin, Guangxi şehrinde yaz gündönümü sırasında geleneksel olarak düzenlenen köpek eti ve liçi yeme festivalidir. Festival, hayvan refahı nedeniyle hem ülke içine hem ülke dışında eleştirilmektedir. 2009 yılından beri kutlanan festival 21 ile 30 Haziran günleri arasında düzenlenmektedir.

Kore Dalgası (hangul=한류 hanja=韓流,

<span class="mw-page-title-main">Kedi eti</span> kedilerden yemek amacıyla elde edilen et

Kedi eti, insan tüketimi için evcil kedilerden elde edilen ettir. Bazı ülkeler düzenli olarak kedi eti tüketmektedir. Bazı ülkeler ise yoksulluktan veya savaşlardan kaynaklanan sebepler ile kedi eti tüketmek durumunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mun Ce-in</span> 12. Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Mun Ce-in, Güney Kore'nin 10 Mayıs 2017'den 9 Mayıs 2022 tarihine kadar Devlet Başkanı olan Güney Koreli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bosintang</span>

Bosintang, ana madde olarak köpek eti kullanılan bir Kore çorbasıdır. Et, yeşil soğan, perilla yaprağı ve karahindiba gibi sebzelerle ve doenjang, gochujang ve perilla tohumu tozu gibi baharatlarla kaynatılır ve Kore nanesi ile terbiyelenir. Çorba, Kore kültüründe uzun bir geçmişe sahip olup erkekliği arttırdığı söylense de son yıllarda köpek etinin yemek olarak kullanılması nedeniyle eleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Partisi (Güney Kore)</span> Güney Korede bir siyasi parti

Adalet Partisi, Güney Kore'de bir siyasi partidir. 21 Ekim 2012'de Birleşmiş İlerici Parti'den ayrılanlar tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Çampa</span>

Çampa, yaklaşık olarak MS 2. yüzyıldan Minh Mạng yönetimindeki Vietnam İmparatorluğu tarafından ilhak edildiği 1832'ye kadar bugün orta ve güney Vietnam kıyılarında uzanan bağımsız bir krallıktı.

Müzik sansürü, ahlaki, politik veya dini nedenler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle müzikal çalışmaların düzenlenmesi veya yasaklanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Hindistan ilişkileri</span>

Çin-Hindistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti devletleri arasında sürdürülen ikili ilişkilerdir. Binlerce sene öncesine dayanan bu ilişkiler, tarih boyunca barışçıl bir şekilde sürdürülmüştür, ancak modern çağda, özellikle de Çin Komünist Partisi'nin Çin'de iktidara gelmesinden beri, bu ilişki kimi zaman aksiliklere uğramıştır. İki ülke birbiriyle ekonomik işbirliği girişimlerinde bulunmaya çalışırken, sınır anlaşmazlıkları ile iki ülkede var olan ekonomik milliyetçilik eğilimleri, bu iki ülke arasında gerilim üretmiş unsurlar teşkil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Çin Denizi toprak anlaşmazlıkları</span>

Birçok farklı egemen devlet, Güney Çin Denizi bölgesinde birbiriyle çelişen ada ve deniz toprağı taleplerinde bulunmaktadır. Bu devletler Brunei, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Tayvan, Endonezya, Malezya, Filipinler ve Vietnam. Her sene tahminen 3,37 trilyon ABD doları değerinde küresel ticaret, yani toplam küresel deniz ticaretinin üçte biri, Güney Çin Denizi'nin içinden geçmektedir. Çin'in enerji ithalatının %80'i ve Çin'in toplam ticaretinin %39,5'i Güney Çin Denizi'nin içinden geçer.