İçeriğe atla

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu

KIF logo

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF), Türkiye'yi Dünya Köpek Federasyonunda (FCI) -Tam Üye olarak- temsil etme yetkisine sahip kuruluş.[1] 2006 yılında kurulmuştur ve FCI'da Türkiye'yi 2010 yılından beri temsil etmektedir. FCI'yı temsil eden dünya genelindeki 99 kinoloji kurumundan birisidir. Türkiye'de KIF'a üye 25 ırk derneği vardır.[1]

Kurumun amacı, Türkiye'ye has köpek ırklarını uluslararası arenada temsil ve tescil etmek; Türkiye'deki köpek yetiştiricilerinin FCI tarafından belirlenen standartlara ve kriterlere uyarak yetiştirme yapmasını sağlamak, Türkiye'deki yerli ırkların dünyada tescil edilmesi ve Türkiye'deki köpekleri kayıt altına almaktır. Kurum ayrıca köpek güzellik yarışmaları düzenlemektedir.

Köpek soy kütükleri

KIF tarafından kayıt altına alınan köpeklere verilen soy kütük belgeleri (şecereler) FCI üyesi ülkeler ile ABD, İngiltere ve Kanada'daki kennel club'lar tarafından kabul edilmektedir.[1]

Etkinlikleri

Ocak 2020'de, 1. Kuşadası Uluslararası Irk Standartları Yarışması'nı düzenledi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c KIF hakkında 30 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kif.org.tr. Erişim: 15 Temmuz 2013
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beko</span> Türk ev aletleri markası

Beko, Koç Holding bünyesinde dünya çapında etkinlik gösteren beyaz eşya ve elektronik markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köpek</span> evcil, etçil ve memeli bir hayvan

Köpek ; köpekgiller (Canidae) familyasına ait, görünüş ve büyüklükleri farklı 400'den fazla ırkı olan, etçil bir memelidir. Bozkurt'un alt türlerinden biri olan köpek, tilki ve çakallarla da yakın akrabalardır. Kedilerle birlikte dünyanın en geniş coğrafyaya yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından biridir. 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dubai Kuleleri İstanbul</span>

Dubai Kuleleri, Malmö'deki Turning Torso'nun inşaatının tamamlanmasından sonra Calatrava'nın öncüsü olduğu burgulu binaların mimari açıdan moda olmasından dolayı Sama Dubai (Esk. Dubai International Properties) ve SOM tarafından, İstanbul - Levent'teki İşbank ve Sabancı kulelerinin bulunduğu köprülü kavşaktaki eski İETT garajına planlanan iki burgulu bina projesidir. Yükseklikleri kesin olarak bilinmemesine rağmen kuleler tahmini olarak yaklaşık 100 kat, 350 metre ve 80 kat, 300 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek ırkları</span>

Köpek ırkı, köpek türünün ırkları.

Uluslararası Kinoloji Federasyonu (FCI), merkezi Belçika'da bulunan uluslararası köpek yetiştirme kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Spitz</span> köpek grubu

Spitz; sık ve uzun kürklü; dik ve sivri kulaklı; kuyruğu geriye (sırtına) doğru kıvrılan bazı kuzeyli ırkların toplandığı bir köpek grubu. Chow chow, Pomeranian ve samoyed bu gruba örnek verilebilir. ABD'de spitz sözcüğü zaman zaman küçük cüsseli ve uzun, beyaz kürklü tüm köpekleri tanımlamakta kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Zerdava</span> köpek ırkı

Zerdava, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir çeşit av köpeğidir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlar için eğittiği Türkiye'ye özgü ilk köpek ırkıdır. Soylarının tükenmemesi için 2013'te Trabzon Zerdava Köpeği Derneği kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Av köpeği</span> Avlanmaya yardımcı olan köpek türü

Av köpekleri ya da avcı köpekleri, çok iyi koku alan ve kuş avı esnasında avcılara istikamet göstererek, avları ürküterek ya da bulup getirerek yardımcı olan köpekler. Av köpekleri dünyadaki bazı önemli köpek kulüpleri tarafından kabul edilen köpek gruplarından birisidir. American Kennel Club'a (AKC) göre av köpeği grubuna örnek olarak pointerler, retrieverler, setterler, spanieller ile vizsla ve Weimaraner gibi bazı diğer ırklar verilebilir. Av köpekleri canlı ve hareketli hayvanlardır, bu nedenle ev köpeği olarak beslenildiklerinde sık ve yorucu egzersizlere gereksinim duyarlar.

<span class="mw-page-title-main">Süs köpeği</span>

Süs köpekleri veya oyuncak köpekler, sadece insanlara dostluk etmesi için yetiştirilmiş köpekler. AKC, TKC gibi başlıca köpek kulüpleri tarafından tanınan bir köpek grubudur. UKC'de süs köpekleri yerine refakatçi köpekler grubu, ve FCI'da refakatçi ve süs köpekleri bulunur. Süs köpekleri geçmişte saray halkının yanlarında gezdirebilmesi için küçük, taşınabilir ve iyi huylu olacak şekilde üretilmişlerdir. Hâlen günümüzde de aristokrat çevrelerde tercih edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Malta köpeği</span>

Malta köpeği veya Maltese yaklaşık 2800 yıl öncesine dayanır. Maltese kelimesinin sonuna Terrier kelimesini ekleyenlerin aksine uluslararası bir kuruluş olan FCI'a göre ırkın adı Maltese'dir. Maltese ırkı köpeklerin Malta'da üretildiği düşünülmesine rağmen bu Maltese'in anavatanının Malta olduğu anlamına gelmez. Maltese kelimesi Sami dillerinde bulunan "Malat" kelimesinden gelmektedir. Malat, liman gibi anlamlara gelmektedir. Kökeni esasında orta akdenizdir. FCI'a göre 9. Grup olan refakatçi, süs köpeği grubunda değerlendirilir. Yetişkinleri yaklaşık 24 cm yüksekliğinde (gövde) ve 3–4 kg ağırlığındadır. Irkın spesifik özelliği şunlardır; Uzun beyaz tüylü, siyah iri gözlü. Maltese; siyah burunlu, siyah göz çevresi olan, siyah dudaklı, siyah pati yastıklı, siyah tırnaklı bir köpek ırkıdır. Sarkık kulaklı ve ufak vücutludur. Burunda depigmente ve siyah dışı renk tolore edilmez. Diskalifiye sebebidir. Çok az tüy döktüğünden dolayı non-alerjik köpeklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çoban köpeği</span>

Çoban köpekleri, sürülerin "idaresinde" kullanılan köpekler. Bu yönleriyle öncelikli görevleri sürüleri "korumak" olan bekçi ve koruma köpeklerinden ayrılırlar. Çoban köpekleri grubu, dünyadaki başlıca köpek kulüpleri tarafından tanınan bir köpek grubudur.

İşçi köpekler veya iş köpekleri; çok çeşitli ve zaman zaman ince detaylı işlerde insanlara yardımcı olmak üzere yetiştirilmiş köpekler. Bekçilik, rehberlik, yakın koruma, yük çekme ve arama-kurtarma gibi işlerde kullanılırlar. Cüsseleri genelde orta boy ile büyük boy arasında değişir. Hemen hemen hepsi sağlam yapılı, kaslı köpeklerdir. İşçi köpekleri güçleri, dikkatleri, zekaları ve sadakatleri ile meşhurdurlar.

<span class="mw-page-title-main">Bekçi köpeği</span>

Bekçi ve koruma köpekleri, canlıları veya gayrimenkulleri korumak üzere yetiştirilen köpekler. Bu gruba örnek olarak doberman, bulmastif, Anadolu çoban köpeği, Kangal, akbaş, Napoli mastifi, Saint Bernard ve rottweilerler verilebilir. Alman kurdu, çoban köpeği kategorisinde değerlendirilmesine rağmen dünyada yaygın olarak kullanılan polis, asker ve bekçi köpeklerindendir. Bazı ufak ve gürültücü ırklar da fiziksel koruma sağlamasalar da uyarı görevini yerine getirebilirler.

Hidrofıstık, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından Formula-G için tasarlanan güneş enerjili otomobil. Alternatif enerji kaynaklarının kullanımını arttırıcı Ar-Ge faaliyetleri bünyesinde geliştirilmiştir. Yazılım, tasarım ve elektronik açıdan tamamen öğrencilerin ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray malaklısı</span>

Aksaray Malaklısı, Türkiye'de Aksaray ve çevresinde görülen iri bir köpek cinsidir. Bacak ve ayakları kalın, kafası büyük, dudağı sarkıktır. Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır. Evliya Çelebi tarafından Anadolu Aslanı adı verilmiştir. Bu nedenle diğer bir ismi de Anadolu Aslanıdır.

Türkiye'deki Japon halkı, çoğunlukla Japonya'dan gelen son göçmenler ve Türkiye'de doğan torunları var. Eylül 2010 itibarıyla sayıları Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından 1.430 olarak kaydedildi. Türkiye'de yaşayan Japonların çoğu Ankara ve İstanbul'da yaşıyor.

Brezilyalı teriyeri Brezilya'da geliştiren bir köpek ırkıdır. Birkaç teriyerden birisi ve Brezilya'nın dünya çapında tanınan iki yerli ırkından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye kökenli köpek ırkları</span>

Türkiye kökenli köpek ırkları Türkiye'de endemik olan köpeklerdir. Türkiye kökenli köpek ırklarından bazıları Akbaş (köpek), Aksaray Malaklısı, Anadolu çoban köpeği, Anadolu Sultan Tazısı, Kafkas çoban köpeği, Kangal köpeği, Kars çoban köpeği, Rize koyun köpeği, Tarsus Çatalburun, Zağar, Zerdava,Trakya kopoyu, Anadolu kopoyu, arabacı palisi,Karadeniz dağ köpeği, Guregh ve Tonya finosu (kobi)dir. Türk kangal (karabaş) çoban köpeği hariç, tüm çoban köpeklerinin nesli tehlikede ya da ağır tehdit altındadır. Tüm köpek ırklarının korunması gerekli görülmektedir. Türkiye'de endemik olan en az 20 köpek ırkı bulunmaktadır.

Karadeniz dağ köpeği Türkiye kökenli bir köpek ırkıdır. Çoban köpeğidir. Ordu, Rize, Giresun, Trabzon, Samsun ve Artvin'de yetiştirilir.

Guregh, davar köpeği, Yörük köpeği veya Boz olarak anılan Türkiye kökenli bir köpek ırkıdır. Çoban köpeğidir. Toros dağları ve Güney Anadolu’da yetiştirilir. Şanlıurfa'daViranşehir, Suruç, Bozova ve Hilvan ilçelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Avrupa Birliği (AB) nezdinde Boz olarak tescilini Uluslararası Avrasya Köpek Irkları Federasyonu (AVKIF) yaptırmıştır. Guregh yetiştirmek için Şanlıurfa Guregh Çoban Köpekleri Derneği kurulmuştur.