İçeriğe atla

Köln Merkez Camii

Koordinatlar: 50°56′44″K 6°55′42″D / 50.94556°K 6.92833°D / 50.94556; 6.92833
Köln Merkez Camii
مشروع مسجد كولونيا
Harita
Temel bilgiler
KonumKöln,  Almanya
Koordinatlar50°56′44″K 6°55′42″D / 50.94556°K 6.92833°D / 50.94556; 6.92833
İnançİslam
MezhepSünnilik
Mimari
Mimari türCami
Tamamlanma2017

Köln DİTİB Merkez Camii (AlmancaDITIB-Zentralmoschee Köln), Köln şehrinde bulunan bir camidir.[1]

Tasarlamak

4500 m²'lik bir alanı kaplayan cami 2 ila 4 bin kişiyi barındırabilir. Bir restoran, ibadet yeri, kütüphane ve İslami kültür merkezi bulunan bu İslam kompleksinin inşası için 40 milyon dolar sağlandı. Proje, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından desteklenmektedir.

35 metre yüksekliğinde cam kubbesi ve 55 metre yüksekliğinde iki minaresi olan caminin inşaatına 2009 yılında başlandı.[2] Mimar, kilise yapımında uzmanlaşmış Gottfried Böhm'dür. Planlandığı gibi caminin duvarları camdan yapılacak ve misafirperverlik ve ziyaretçilere açıklık atmosferi yaratacaktır. Ayrıca, kompleksin restoranlar, lobiler ve dükkanlar gibi ek bölümleri tüm inançların ziyaretçilerine açık olacak. Tamamlanmasından sonra, cami Almanya'nın en büyüğü oldu. 2017 yılında ibadete açılan caminin resmi açılış töreni Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın da katılımıyla Ekim 2018 tarihinde yapıldı.[3]

Galeri

İç görünümü

Kaynakça

  1. ^ "'DEAŞ neyse Bedirhan bebeği şehit eden PKK'lı katiller o'". Anadolu Ajansı. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  2. ^ Can, Faruk (29 Eylül 2018). "Fotoğraflarla Köln Merkez Camii". euronews. 31 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  3. ^ "DİTİB Köln Merkez Camii Dualarla İbadete Açıldı". www.diyanet.tv. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Merkez Camii</span> Adanada inşa edilen mimarı Necip Dinç olan cami.

Sabancı Merkez Camii, Adana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında 1998 yılında hizmete açılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Türk İslam Birliği</span>

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, kıs. DİTİB, Almanya'da yaşayan Müslüman Türklerin dinî, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, ibadethaneleri yönetmek üzere faaliyet gösteren ve Almanya'da resmî olarak "Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion e. V." adıyla kayıtlı dernek statüsünde faaliyet gösteren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tombul Camii</span> Bulgaristanda bir camii

Şerif Halil Paşa Camii halk arasında bilinen adıyla Tombul Camii, Bulgaristanın Şumnu (Shumen) ilinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Heiligenhaus</span>

Heiligenhaus, Mettmann iline bağlı 27.292 nüfuslu küçük bir şehirdir. Yüzölçümü 27,47 km²´dir. Buranın belediye başkanlığını CDU´lu Dr. Jan Heinisch yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Site Camii</span>

Site Camii ya da Merkez Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Akseki Camii</span> Ankarada bir cami

Ahmet Hamdi Akseki Camii, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Dumlupınar Bulvarı üzerinde Bilkent sapağında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanında bulunan arsaya inşa edilen cami ve camiye ait tesislerdir. 2013 yılında ibadete açılan camiye, Diyanet İşleri eski başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki'nin ismi verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

Rum Mehmet Paşa Camii, İzmir'in Tire ilçesinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kadirov Camii</span>

Ahmet Kadirov Camii, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkenti Grozni'de bulunan bir camidir. 2008 yılında tamamlanmış olup Rusya'nın en büyük camilerinden biridir ve Çeçenistan'ın Kalbi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şehitlik Camii</span>

Şehitlik Camii, Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan bir camidir. Dört katlı binada 1.500 kişi ibadet edebilmektedir. Komplekste ayrıca bir kültür merkezi ile bir bilgi ve toplantı merkezi bulunmaktadır. Cami, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sendling Camii</span>

Sendling Camii, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir camidir. Cami, adını bulunduğu Sendling semtinden almakta olup 1989'dan beri esas olarak Almanya'daki Türkler için bir ibadethane olarak hizmet vermektedir.

Akşemseddin Camii, Türkiye'nin Çorum ilinin merkez ilçesindeki bir ibadethane. Edirne'deki Selimiye Camii örnek alınarak yapılmıştır. 2008 yılında inşasına başlanan cami, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırseverlerin bağışlarıyla tamamlanarak Haziran 2015'te ibadete açılmıştır. Yaklaşık 2000 metre kapalı alana sahip olan yapı, 3500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği şekilde planlanmıştır. Toplam cemaat kapasitesi açık alanla birlikte 5 bini bulmaktadır. Caminin imam odası, kuran kursu, kütüphane, eğitim odaları gibi bölümleri bulunmaktadır. 4 minaresi vardır. Cuma namazı ile ibadete açılan camide ilk namazı Müftü Mehmet Aşık kıldırmıştır. Camiye gösterilen büyük ilgi nedeniyle camide yer kalmayıp çok sayıda vatandaş çevredeki camilere gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Melike Hatun Camii</span>

Melike Hatun Camii, Ankara'nın merkezinde, Ulus semtinde bulunan bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Beştepe Millet Camii</span>

Beştepe Millet Camii veya Millet Camii, Ankara ilinde, Yenimahalle ilçesinde, Beştepe mahallesinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ikametgâhı olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yer alan bir camidir. 3 Temmuz 2015'te ibadete açılmıştır. Açılışı Cuma namazından hemen önce olmuştur. Cami, her birinde iki şerefe olan 60 metre yükseklikteki dört minareye sahiptir. Oturum alanı 5117 metrekaredir ve bir ana kubbe dört yarım kubbeyle örtülüdür.

<span class="mw-page-title-main">DITIB-Köln-Chorweiler Merkez Camii</span> Kölnün Chorweiler ilçesindeki Feldkassel bölgesinde 2008 yılında açılan cami

DITIB-Köln-Chorweiler Merkez Camii Köln'ün Chorweiler ilçesindeki Feldkassel sanayi bölgesinde 2008 yılında açılan ve çatı kuruluşu DİTİB tarafından sürdürülen bir camidir.