İçeriğe atla

Köfteli çorbalar

Köfteli çorbalar
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüKöfte
TipiÇorba
Servis şekliSıcak

Köfteli çorbalar bir tür çorbadır. Ana malzemesi pirinç, bulgur olabilir. Köfteler kıymalı veya kıymasız olabilir.

Türk mutfağındaki köfteli çorbalar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Misket Köfte Çorbası (videolu)". Nefis Yemek Tarifleri. 26 Aralık 2012. 28 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  2. ^ Codingest (7 Temmuz 2020). "Bulgur Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi". tadidamagimda.com. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  3. ^ iStock, Fotoğraf:. "Topalak çorbası tarifi". Hürriyet. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  4. ^ "Lebeniye çorbası tarifi". Hürriyet. 10 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  5. ^ "Lebeniye çorbası". Sabah. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  6. ^ "İçli Köfte Çorbası". Nefis Yemek Tarifleri. 26 Temmuz 2013. 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  7. ^ Yemeklerim, Leziz. "Bulgur Köfteli Nohutlu Yoğurt Çorbası". Leziz Yemeklerim. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  8. ^ iStock, Fotoğraf:. "Gaziantep usulü yuvalama çorbası". Hürriyet. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  9. ^ "Köfte Ve Nohutlu Arpa Şehriye Çorbası". Nefis Yemek Tarifleri. 6 Şubat 2018. 12 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  10. ^ "Erişteli Köfteli Çorba Tarifi". Sabah. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  11. ^ "Köfteli Erzurum Çorbası Tarifi". Sabah. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  12. ^ "Minik Köfteli Tel Şehriye Çorbası". Nefis Yemek Tarifleri. 1 Mart 2015. 5 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  13. ^ iStock, Fotoğraf:. "Valide sultan çorbası tarifi". Hürriyet. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  14. ^ "Havuçlu Köfteli Şehriye Çorbası". Nefis Yemek Tarifleri. 11 Kasım 2016. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  15. ^ yemeknet. "YEMEK GİBİ DOYURUCU". ye-mek.net. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  16. ^ Alamy, Fotoğraf:. "Acem köftesi tarifi". Hürriyet. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 
  17. ^ iStock, Fotoğraf:. "Süleymaniye çorbası tarifi: Süleymaniye çorbası nasıl yapılır?". Hürriyet. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Analı kızlı köfte</span> Güney ve Doğu Anadolu mutfaklarından köfteli çorba

Analı kuzulu köfte ya da sadece Analı kuzulu; Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Tarsus ve Adana gibi bölgelerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir. Bulgur ve kıymanın macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir. İsteğe göre kıyma yerine Van'a has olan murtuğa ile doldurulabilir. Dışı da sadece bulgur ve kitekten hazırlanarak içi unlu ve cevizli içle doldurulabilir. Sosuna doğranmış ıspanak ve sadece bulgur karışımından oluşan köfteler eklenebilir. Köfteler misket büyüklüğünde olup, yarım su bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suya atılarak pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk çorbası</span>

Tavuk Çorbası tavuk suyu ve tavuk eti parçaları ile yapılan bir çorbadır. Türk mutfağıyla birlikte hemen hemen her kültürün mutfağında tavuk çorbası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çorba</span> sıvı, tuzlu yiyecek, genellikle sıcak yenir

Kökeni Sanskritçe’den gelen İngilizce çorba (soup) kelimesi, ‘iyi beslenme’ anlamı taşır. Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır. Çinde 2400 yıllık çorba arkeologlar tarafından Şian antik kentinde bulundu. İnsanlığın çorbayla tanışması, MS 3. yüzyıla rastlıyor. O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'da alta ekmek koyup, üstüne su veya etsuyu dökerek yapılan çorba çeşidi bugün Fransızlar'ın ünlü soğan çorbası olarak hala yerini koruyor

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep mutfağı</span>

Gaziantep (Antep) mutfağı yaklaşık 250 özgün çeşide ev sahipliği yapmaktadır. Et ağırlıklı bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar ve baharat çeşitliliğiyle de öne çıkmaktadır. Türkiye genelinde birçok restoran başta kırmızı pul biber olmak üzere pek çok malzemeyi Gaziantep şehrinden temin eder. Ayrıca, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi Şahinbey'de bulunmaktadır.

Lübnan kültürü, Lübnan'daki çeşitli etnik gruplar ve ülke dışına göç edenler arasında etkin olan kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Irak mutfağı</span> Vikimedya liste maddesi

Irak mutfağı, Irak'ın ulusal mutfağıdır. Arap kültürünün mirasçısı olan Irak mutfağı Orta Doğu mutfaklarından etkilenmiştir. Ayrıca Irak mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Güney Irak mutfağı, Kuzey Irak mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler. Irak mutfağı ya da Mezopotamya mutfağı uzun bir geçmişe sahiptir yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde, ırak mutfağı İran, Kürt ve Arap mutfaklarından etkilenmiştir. Kürt ve Arap mutfağı oldukça tutulmakta olup Irak'ın her yerinde şavurma lokantalarından ırak otellerinin lüks lokantalarına kadar her yerde bulunabilinmektedir. Hızlı yiyecekler, Arap, Kürt ve Batı mutfakları da oldukça popüler olup geniş miktarda bulunabilmektedir. ırak mutfağı Kürtler ve Araplarla binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlardır, pirinç ve bulgurdur. Bu nedenle ırak mutfağı ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri Kebaplar, Lahmacunlar, Etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup dünyanın her yerinde tanınmakta ve tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye mutfağı</span>

Suriye mutfağı, Suriye'nin ulusal mutfağıdır. Arap ve Kürt kültürünün mirasçısı olan Suriye mutfağı Orta Doğu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Suriye mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Güney Suriye mutfağı, Kuzey Suriye mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler. Suriye mutfağı ya da Mezopotamya mutfağı uzun bir geçmişe sahiptir yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde, Suriye mutfağı Kürt ve Arap mutfaklarından etkilenmiştir. Kürt ve Arap mutfağı oldukça tutulmakta olup Suriye'nin her yerinde döner lokantalarından Suriye otellerinin lüks lokantalarına kadar her yerde bulunabilinmektedir. Fast Foodlar, Arap, Kürt ve Batı mutfakları da oldukça popüler olup geniş miktarda bulunabilmektedir. Suriye mutfağı Kürtler ve Araplarla binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlardır, pirinç ve bulgurdur. Bu nedenle ırak mutfağı ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri Kebaplar, lahmacunlar, Etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup dünyanın her yerinde tanınmakta ve tercih edilmektedir. Fast food tarzı Batı kültürünün de arttığı bu devirlerde, fast-food'la yarışabilir hızlı hazırlanabilen bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mercimek çorbası</span> mercimekle yapılan bir tür çorba

Mercimek çorbası, ana malzemesi mercimek olan bir çorbadır; vejetaryen olabilir veya et içerebilir ve kabuklu veya kabuksuz kahverengi, kırmızı, sarı, yeşil veya siyah mercimek kullanabilir. Kabuğu ayıklanmış sarı ve kırmızı mercimekler pişerken parçalanarak koyu bir çorba olur. Avrupa, Latin Amerika ve Orta Doğu'da temel bir besindir.

<span class="mw-page-title-main">Köfte</span> alaturka bir et yemeği

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yuvalama</span> Gaziantep mutfağından bayram yemeği

Yuvalama veya Yuvarlama, Gaziantep mutfağına ait sulu ve kıvam olarak çorbaya yakın bir yemektir. Gaziantep'te bayram yemeği olarak imece usulü yapılmaktadır. Ramazan Bayramının geleneksel bayram yemeğidir. Antep Yuvarlaması / Antep Yuvalaması 13.01.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arefe köftesi</span>

Arefe köftesi bir tür içli köftedir. Yapılış tarihi 18. yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı Mutfağında hazırlanan bir tür içli köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarhana köftesi</span>

Tarhana köftesi bir tür köfteli çorbadır. Ana malzemesi tarhanadır. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fellah köftesi</span>

Fellah köftesi; Gliko, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi, Küpkürt veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen, bulgurdan yapılan bir köftedir. Erzurum, Van ve Antep yöresel mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Köfte çorbası</span>

Köfte Çorbası , kıyma, et suyu, sebze, makarna, baharatlardan marine edilen ve hazır olduğunda yumurta, un ve yoğurtla yapılan geleneksel bir Bulgar çorbasıdır.

Acem köftesi, etli köfte, Van köftesi, adlarıyla bilinen bir köfteli çorbadır. Van yöresel mutfağında yer alır.

Püşürük aşı veya Püşürük çorbası, bir çeşit erişteli etli çorbadır.Van yöresel mutfağında yer alır. Aynı isimli Artvin püşürük çorbası da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lebeniye çorbası</span> sıcak yoğurt çorbası (etli ve pirinçli)

Lebeniye çorbası, bir çeşit yoğurt çorbasıdır. Lübnan mutfağında ve Türk mutfağında bulunur. Mardin de çoban çorbası da denir. Kiliste kel lebeniye ve köfteli lebeniye çeşitleri yapılır. Osmanlı mutfağında lebeniye aşı olarak bilinir. Gaziantep mutfağında da yapılır.

Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.

Taş köfte yemeği bir çeşit köfteli çorbadır.

Göce köftesi, bir çeşit köfteli çorbadır.