İçeriğe atla

Köşeyi Dönen Adam

Köşeyi Dönen Adam
Filmin Afişi
YönetmenAtıf Yılmaz
YapımcıArif Keskiner
SenaristMüjdat Gezen (eser)
Umur Bugay
OyuncularKemal Sunal
Meral Orhonsay
Ali Şen
Necla Soylu
Özcan Özgür
Sami Hazinses
StüdyoÇiçek Film
CinsiSinema Filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Yapım yılı1978
Çıkış tarih(ler)i1 Aralık 1978 (1978-12-01)
Süre84 dk.
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Köşeyi Dönen Adam, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1978 yapımı siyasi içerikli komedi filmi. Senaryosu Müjdat Gezen'in 1974 yılında yazdığı Eşeğin Karnındaki Elmas isimli romanından Umur Bugay tarafından uyarlanmıştır.

Konusu

Bir şekerleme firmasında odacı olarak çalışan ve kurtuluşunu gazetelerin verdiği lotarya kuponlarına bağlayan Adem (Kemal Sunal) ev sahibi Hacı Ömer (Ali Şen)'in kızı Şükran (Meral Orhonsay)'a aşıktır.

Adem, ABD'deki amcasından büyük bir miras kaldığı haberinin duyulması üzerine mahallesinde ve çalıştığı yerde günün adamı olur. O zamana kadar kızı Şükran'ı vermeye razı olmayan babası Hacı Ömer, Adem'i damat olarak kabul eder. Bir süre sonra beklenen miras Amerika'dan bir sandıkla gelir. Ancak sandığın içinden çıkan eşektir. Mirastan beklentisi olanların Adem'e sırt çevirmesi üzerine Adem Mister adını verdiği eşeğin karnında dev bir elmas olduğu yalanını söyler.

Film Adem'in çevresindeki kişilerin iki yüzlülüğü ve para için herşeyi yapabileceklerini anlatır. Geleceğini gazete kuponları, lotarya çekilişleri, spor toto ve piyango biletlerine bağlayan Adem'e bir hayal dünyasında yaşadığını söyleyen tek kişi ise şirketteki çay ocağında çalışan ve komşusu olan Halil (Macit Koper)'dir. "Bizim gibilere çalışmadan kazanılmış paradan hayır gelmez, arkadaş" diyen Halil, şirketten ayrılır ve bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başlar.

Filmin Final Mesajı

Filmde sert siyasi ve toplumsal eleştiriler ve göndermeler de vardır. Film boyunca Arı Biskuvi Fabrikasi Grevi'nden görüntülere, İstanbul'un çeşitli mekanlarında duvarlara yazılmış sol, sosyalist örgütlerin sloganlarına yer verilir. Toplumsal yozlaşma ve kapitalizmin bu yozlaşmadan yararlanmakta olduğu sık sık vurgulanır.

Filmin sonunda Adem, çevresindeki zenginlerin rezilliklerinden ve para için yaptıklarından tiksinerek şirketi terkeder, biriktirdiği kuponları yırtar atar ve orada gösteri yapmakta olan bir grup işçinin eylemine katılıp, emekçi olduğunun bilincine varır. 1977 yılında Taksim'de DİSK önderliğinde kitlesel olarak kutlanan 1 Mayıs gösterisinden gerçek sahnelerin de kullanıldığı bu kapanış sekansı, Charlie Chaplin'in 1936 tarihli Modern Zamanlar filmindeki kızıl bayrak sahnesine bir göndermedir. Ancak Şarlo'nun tesadüfen eylemin içine girmesinin aksine, Adem "Hiç mi akıllı adam yok, kime inanacağız, neye güveneceğiz?" dedikten sonra tüm lotarya kuponlarını, spor toto ve piyango biletlerin yırtar. "Ne yapacağım ben şimdi?" diye kendine sormasının ardından ise 1 Mayıs Marşı eşliğinde yürüyen ve "İşçi Sınıfı Partisine Özgürlük" sloganı artan işçilerin arasına karışır. Film Adem'in diğer işçiler ile birlikte slogan attığı sahne ile kapanır.

Sansür

1978 yılında yapılan ve o yılın sonunda vizyona giren film sinema salonlarında izleyicisi ile buluşur. 12 Eylül sonrasında ise özellikle finalindeki sahneler yüzünden Kemal Sunal'ın diğer filmlerinden ayrışır. Uzun süre televizyonda gösterilmez. Özel kanalların yayına başlamasının ardından ise çoğu kez finali sansürlenerek yayınlanır.

Oyuncular

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Kavur</span> Türk film yönetmeni (1944-2005)

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Şener Şen</span> Türk sinema sanatçısı

Şener Şen, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sunal</span> Türk sinema sanatçısı (1944–2000)

Ali Kemal Sunal, Türk oyuncu, yapımcı ve senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<i>İnek Şaban</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

İnek Şaban, 1978 yapımı bir Türk filmi.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<i>Kibar Feyzo</i> 1978 yapımı Türk komedi filmi

Kibar Feyzo, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı 1978 yapımı bir Türk komedi filmidir. Türkiye'de ağalık düzenine kara mizah çerçevesinde yaklaşarak toplumcu gerçekçi bir nitelik taşıyan film, sınıfsal çatışmayı merkeze alması ve komünizm karşıtı önlemleri yermesiyle de politik bir yön taşıyan kült filmlerdendir.

<i>Yedi Bela Hüsnü</i> 1982 yapımı Türk komedi filmi

Yedi Bela Hüsnü; 1982 yapımı, Kemal Sunal'ın başrolde oynadığı ve Natuk Baytan'ın yönettiği komedi filmi.

<span class="mw-page-title-main">Müjdat Gezen</span> Türk oyuncu, tiyatrocu ve eğitmen

Müjdat Gezen, doğum adıyla Halit Müjdat Gözen, ; Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ni kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<i>Maden</i> (film) Yavuz Özkanın yönettiği 1978 tarihli sinema filmi

Maden, 1978 Türkiye yapımı politik dram türünde bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliğini yapan Yavuz Özkan senaryosunu da kaleme almıştır.

<i>Kapıcılar Kralı</i> 1976 yapımı Türk filmi

Kapıcılar Kralı, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ, Bilge Zobu ve Sevil Üstekin'in yer aldığı 1976 yapımı Türk filmidir. Film, 1975 yılında çekilen Hanzo ve Şaşkın Damat filmlerinden sonra Zeki Ökten ve Kemal Sunal'ın üçüncü ortak çalışmasıdır. Türk sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın kariyerindeki en unutulmaz filmlerinden biri olarak kabul edilen Kapıcılar Kralı, 14. Altın Portakal Film Festivali'nde Kemal Sunal'a En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandırarak kariyerindeki ilk büyük ödülünü almasını sağlamış ve bu ödülü "bir komedi filmiyle kazanan ilk oyuncu" olmuştur.

<i>Korkusuz Korkak</i> Natuk Baytan filmi

Korkusuz Korkak, 1979 yapımı komedi türündeki Türk filmi. Başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı filmin yönetmenliğini Natuk Baytan yapmıştır

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Abadan</span> Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazar

Oğuz Abadan, Türk aranjör, film müziği bestecisi ve yazardır.

<i>Avanak Apti</i> 1978 yapımı Türk filmi

Avanak Apti 1978 yapımı Türk komedi filmi. Başrollerini Kemal Sunal ve Ayşen Gruda paylaşmıştır. Filmin yönetmeni Natuk Baytan, senaristi ise Suavi Sualp'tır.

<i>Güllü Geliyor Güllü</i> 1973 yapımı Türk filmi

Güllü Geliyor Güllü, 1973 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Türk sinema filmidir. Filmde başrolleri Türkân Şoray ile Ediz Hun paylaşmıştır. Filmde Kemal Sunal kiralık katil rolünü canlandırmıştır. Kemal Sunal, ilk kez dışarıdan seslendirme ile rol yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Pekkutsal</span>

Rıza Pekkutsal, Türk sinema, ses ve tiyatro sanatçısı. Sanatçı aynı zamanda seslendirme yaparak ilk komedi tarzında plak komedi yaptı. Çalışmalarından bazıları ödül aldı.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

Uluslararası Eskişehir Film Festivali (EFF), Eskişehir'de düzenlenen geleneksel film festivalidir. Sinema tarihinin klasik başyapıtlarını, dünya festivallerinde ödüller kazanmış, ticari dolaşıma girmeyen filmleri izlemek, yeni filmleri ve yönetmenleri keşfetmek, filmlerin yaratıcıları ile buluşmak, sinema üzerine düşünmek, tartışmak, ustaların gençlere deneyimlerini aktarabileceği ortamları yaratmak amacıyla yapılmaktadır.

<i>Böyle mi Olacaktı</i>

Böyle mi Olacaktı, Erler Film imzalı, 1997-2003 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram, aile ve gençlik türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Ümit Efekan, Temel Gürsu ve Şahin Gök üstlenmektedir. Başrollerinde Açelya Akkoyun, Berna Laçin ve Hande Ataizi yer almıştır. Dizi, toplam 6 sezondan oluşmaktadır ve 167. bölümü ile sona ermiştir. Gösterim süresi yaklaşık 45 dakikadır. 6 yıl civarında dizinin devam etmesi sebebiyle pek çok oyuncu dizide başrol ve yardımcı olarak yer almıştır.

Metin Deniz Uygulamalarında değişik malzemeler kullanan Türk sahne tasarımcısı, yönetmen.