İçeriğe atla

Kâmile Şevki Mutlu

Kâmile Şevki Mutlu
Doğum1906
Ölüm1987 (80-81 yaşlarında)
MilliyetTürk
Ödüller1994 Tübitak Bilim Hizmet Ödülü
Kariyeri
DalıPatoloji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi, Berlin Tıp Fakültesi

Kâmile Şevki Mutlu (1906, İstanbul - 1987), Türk tıp doktorudur.

Türkiye'nin ilk kadın patoloji uzmanı ve ilk kadın tıp profesörüdür.[1] Ankara Tıp Fakültesi'nin kurucu öğretim üyelerindendir. 1945 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Histoloji-Embriyoloji Kürsüsünü ve Enstitüsü'nü kurmuş ve geliştirmiştir.

Yaşamı

1906'da İstanbul'da doğdu. Babası avukat Mehmet Şevki Bey, annesi Fatma Rahime Hanım'dır.[1] 1924'te İstanbul Kız Lisesi, 1930'da İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

1928 yılında, henüz öğrenci iken lenfogranülomatoz üzerinde yaptığı araştırmanın bulgularını içeren bir makalesi Darülfünun Tıp Fakültesi Dergisi'nde yayımlandı. Lenfogranülomatoz olgusu üzerine çalışmalarına sonraki yıllarda da devam etti.[1] Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Hamdi Suat Aknar'ın yönetimindeki Tıp Fakültesi Patoloji Kürsüsü'ne asistan olarak göreve başladı.

1933 yılında Almanya'da Berlin Tıp Fakültesi'ne eğitim amacıyla gönderildi. Patoloji kürsüsünde iki yıl çalıştı. 1934'te böbreküstü bezi medulla bölgesindeki kromaffin hücrelerinin sitoplâzmalarındaki özel kromaffin granüllerini ortaya çıkaran yeni bir teknik geliştirdi; geliştirdiği teknik Şevki Metodu olarak literatüre geçti.[2]

1935'te İstanbul'a dönerek Patoloji uzmanı unvanını aldı. Böylece, Türkiye'nin ilk kadın patoloji uzmanı oldu. Ardından Ankara'da Numune Hastanesi'ne patoloji uzmanı olarak atanan Kâmile Şevki, burada yeni bir patoloji laboratuvarı kurdu.

1945 yılında Ankara Üniversitesi içinde açılması kararlaştırılan Tıp Fakültesi'ne Histoloji ve Embriyoloji kürsüsüne profesör unvanı ve yetkisiyle kurucu başkan olarak atandı.[3] Türkiye'nin profesör olan ilk kadın hekim oldu. Kurucu öğretim üyesi olarak görev aldığı Ankara Tıp Fakültesi'nin 19 Ekim 1945 günü yapılan açılış töreninde "Morfoloji Bilimlerinin Tıptaki Önemi" başlıklı ilk dersi verdi.[2]

Üniversite yönetiminde de görev alan Mutlu, 1951 yılında Ankara Üniversitesi senatosuna seçildi.[4]

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi histoloji kürsü başkanı Prof. Kamile Şevki Mutlu, 9 Kasım 1953'te, Atatürk'ün tabutunun açılması ve tahnit işleminin çözülmesi için hükûmet tarafından görevlendirilmiştir. Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabirden çıkarılmasında bulunur. Atatürk'ü ölümünden 15 yıl sonra gören ve ona dokunan tek insandır.[]

Türkiye'nin ilk elektron mikroskobu laboratuvarı onun yönetimindeki Ankara Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Kürsüsü'nde 1954 yılında açıldı. 1955 yılında orijinal mikrograflara dayalı histoloji bilgileri veren Türkiye'de yayınlanmış ilk ders kitabı olan Histoloji adlı kitabını yazdı.

1959-1962 yılları arasında konuk öğretim üyesi olarak Pennsylvania Üniversitesi'nde bulundu. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli oldu. 3 Ekim 1987'de Ankara'da öldü.

1994 yılında TÜBİTAK tarafından Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştür.[5]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c Oralalp, Füsun (1995). "Cumhuriyetin Gururu Kadın Hekimimiz: Kamile Şevki Mutlu" (PDF). Bilim ve Teknik, 329. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  2. ^ a b Oğuz, Yasemin; Atabenli-Erdemli, Esra; Tekelioğlu, Meral. "Türkiye'nin İlk Kadın Tıp Profesörü: Kâmile Şevki Mutlu". Yaseminyalim.com. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  3. ^ "Hakkında". Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilmi Dalı web sitesi. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  4. ^ Sarısakal, Baki. "Hekimlik Mesleğinde Türk Kadını" (PDF). www.bakisarisakal.com. İstanbul Üniversiesi Tıp Fakültesi Mecmuası 16 Cilt 1. Sayıda çıkan Kamile Şevki Mutlu'nun kaleme aldığı yazı. 9 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2017. 
  5. ^ "Geçmiş Yıllarda Ödül Alanlar". www.tubitak.gov.tr/. TÜBİTAK web sitesi. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

Şevket Aziz Kansu, Türk, tıp doktoru, antropolog, akademisyen, üniversite idarecisi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir veteriner fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Ankarada bir tıp fakültesi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara'da faaliyet gösteren, Dr. Rıdvan Ege tarafından 2006 yılında Ocak ayında kurulmuş Ufuk Üniversitesi'nin tıp eğitimi veren fakültesidir. Dr. Rıdvan Ege Hastanesi, fakültenin eğitim ve araştırma hastanesi pozisyonundadır.Fakülte her yıl 60 öğrenci almaktadır. 1. sınıflar önce hazırlık sınavına girmekte, eğer 60 altında bir puan alırlarsa bir yıl hazırlık okumaktadırlar. Üniversitede klasik (vize-final) sistem uygulanmaktadır. Fakültede TURKMSIC değişim programı uygulanmaktadır. Ayrıca UFBAT topluluğu adı altında bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Fakülte, 2013 yılı TUS Yerleşme oranına göre yapılan sıralamada 7. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi</span>

Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi'nin 13 fakültesinden biri olarak 2007 yılında Kastamonu'da kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ne 2007-2008 öğretim yılında biri okul birincisi kontenjanından olmak üzere 21 öğrenci alınarak öğrenime başlanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'nde öğrenim hakkı kazanan öğrenciler 361.730 taban puanla kontenjanlara yerleşmişlerdir. ÖSS taban puanlarına göre Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi Türkiye genelinde 72 tıp fakültesi arasında 6. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Muhiddin Erel, Türk hekim ve profesör.

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

Muzaffer Utkan Kocatürk,, Türk profesör ve siyasetçi.

Zihni Erençin, Prof.Dr., Türk akademisyen, üniversite idarecisi, siyasetçi.

Cumhur Ferman, Prof.Dr. ,-, Türk işletme muhasebesi uzmanı, akademisyen, üniversite idarecisi.

Prof. Dr. Günal Akbay, Türk ziraat mühendisi, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk bilim kadınları</span>

Türkiye’de bilim alanında varlık gösteren kadınlar, ağırlıklı olarak üniversitelerde görev almaktadır. Kadın akademisyen sayısı 2002'de 26 bin 2 iken bu sayı 2020'de yaklaşık 3 kat artışla 76 bin 668'e çıkmıştır. 8 bin 889 kadın profesör, 6 bin 514 kadın doçent, 17 bin 698 kadın ise doktora öğretim üyesi unvanıyla akademisyen olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi</span> Ankarada eğitim kurumu

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ankara Üniversitesi'nin Beşevler Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Lisans düzeyinde beş yıl süreli eğitim verir. Eğitim dili Türkçe ve İngilizcedir.