İçeriğe atla

Kâmil Karavelioğlu

Kâmil Karavelioğlu
Doğum1927
Akseki
Ölüm5 Eylül 2012 (85 yaşında)
Ankara
Bağlılığı Türkiye
Hizmet yılları1949-1961
RütbesiYüzbaşı

Kâmil Karavelioğlu, (d. 1927, Akseki - 5 Eylül 2012,[1] Ankara) Türk asker ve siyasetçi.

İlkokuldan sonra Konya Askeri Ortaokulu'nu okudu. Kuleli Lisesi'ni bitirince Harp Okulu'na girdi. 1949 yılında subay oldu. Uçaksavar sınıfına ayrıldı. Tuzla Uçaksavar Okulu'nda hem öğrenci hem de öğretmen olarak çalıştı. Üç yıllık kıta hizmeti ve Erzurum'da da Şark hizmetini yaptıktan sonra Harp Akademisi sınavını kazandı.

Bu arada İngiltere Leaster Radar Fabrikası'nda radar kursu gördü. Uçaksavar Okulu'nda radar öğretmenliği yaparken, subaylar için Beyoğlu Alman Lisesi'nde açılan 9 aylık Almanca kursuna katıldı.

Akademi'de birinci sınıfın ortalarında iken sınıf arkadaşı Numan Esin ve sıra arkadaşı Muzaffer Özdağ tarafından ihtilal kadrosuna davet edildi. Tereddüt etmeden kabul etti. Sonradan, bir sınıf ilerideki Havacı Emanullah Çelebi'nin de teşvikini gördü. 27 Mayıs 1960 Darbesi'ne katıldı. Millî Birlik Komitesi üyesi oldu. Yüksek Adalet Divanı tarafından verilen idam kararlarının onaylanmasıyla ilgili aleyhte oy kullandı.[2] 1961 seçimlerinden sonra Cumhuriyet Senatosu'nda Tabii Senatör olarak yer aldı. 19 yıl sürdürdüğü Tabii Senatörlüğü 12 Eylül 1980 Darbesi'yle son buldu.

12 Eylül Darbecilerinin siyasi hayata izin vermesinden sonra SODEP'te yer aldı. SODEP'in örgütlenme faaliyeti sırasında yaptığı bir konuşmadan ötürü Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından hapisle cezalandırıldı. Cezası temyiz tarafından bozuldu.

Kaynakça

  1. ^ http://siyaset.milliyet.com.tr/27-mayis-in-mimari-karavelioglu-oldu/siyaset/siyasetdetay/06.09.2012/1592084/default.htm[] []
  2. ^ Kurmay Albay Sami Küçük, Rumeli'den 27 Mayıs'a İhtilalin Kaderini Belirleyen Köşk Harekatı, İstanbul 2008.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

Osman Deniz, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Erdelhun</span> 10. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Rüştü Erdelhun Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 10. Genelkurmay Başkanı.

22 Şubat Olayı; 1962'de, Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının, ordu içindeki 27 Mayısçılar'ın tasfiyesi için 20 Şubat günü başlatılan atama ve gözaltına almalara karşı direnişi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Özdilek</span> Türk asker ve siyasetçi

Emin Fahrettin Özdilek Türk asker ve siyasetçi. Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine 1961 yılında kısa bir süreliğine başbakanlığa vekâlet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sıtkı Ulay</span>

Zeynelabidin Sıtkı Ulay, Türk asker ve siyasetçi.

Salih Suphi Karaman, Türk asker ve siyasetçi.

Mucip Ataklı, Türk asker ve siyasetçi.

Sami Küçük Türk asker ve siyasetçi.

Orhan Erkanlı, Türk asker ve siyasetçi.

Ahmet Er Türk asker, siyasetçi ve yazar. 27 Mayıs Darbesini gerçekleştiren Millî Birlik Komitesinin en genç üyelerindendir. Ondörtlerden olan Er, Libya'ya sürüldü. 1962'de Türkiye'ye döndü ve siyasete atıldı.

Refet Aksoyoğlu, Türk asker ve siyasetçi.

Mehmet Suphi Gürsoytrak, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Köksal</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Köksal, Türk asker ve siyasetçi.

20 Mayıs 1963 ayaklanması veya 20 Mayıs 1963 darbe teşebbüsü, Kara Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının 27 Mayıs 1960 darbesinde yer alan subayların tasfiyesine karşı başlatılan ve Talat Aydemir'in geri adım atmasıyla sona eren 22 Şubat 1962 ayaklanmasının devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ok</span> Türk asker ve siyasetçi

Mustafa Ok, Türk asker ve siyasetçi.

Tabii Senatörlük, 1961 Anayasası'na göre kurulan Cumhuriyet Senatosu'nu oluşturan üç çeşit üyeden biridir. Tabii Senatörler kendi içinde iki gruba ayrılıyorlardı.

İhsan Sağlam, Kurtuluş Savaşı'nda görev almış Türk subay, Osmanlı Meclis-i Mebûsan III. Dönem Mardin Mebusluğu ile I. Dönem Siverek ve II. Dönem Ergani milletvekilliği yapmış siyaset adamıdır.

Sebahattin Selek, Türk yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Göksenin</span> Türk asker ve diplomat

Muzaffer Göksenin,, Türk asker ve diplomat.