İçeriğe atla

Jōdo Shinshū

Jōdo Shinshū (Japonca浄土真宗) veya Shin Budizmi, Arı Ülke Budizmi'nin bir koludur. Eski Tendai keşişi Shinran tarafından kurulmuş olup Japonya'da Budizm'in en yaygın dalı olarak kabul edilmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nana Muskuri</span> Yunan şarkıcı

Nana Mouskouri Yunan şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Bodhisattva</span>

Bodhisattva, Budist düşüncede kendini tüm duyarlı canlıların Budalığa ulaşmasına yardımcı olmaya adamış kişidir. Sanskrit Bodhisattva kelimesi "aydınlanma ('bodhi') ve gerçek ('sattva')" kelimelerinden oluşmuştur.

Üç Hazine, değişik kaynaklarda Üç değerli taş ya da Üç sığınak olarak da adlandırılır. Budistlerin bir tören ile rehberliğine sığındığı üç şeyi ifade eder. Bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Yeniden doğum</span>

Budist öğretiye gore, gelişim halindeki bilinç ya da bilinç akışı ölümün ardından yeni bir oluşumun ortaya çıkışında temel etmenlerden biri haline gelir. Bir kişiliğin sona ermesiyle birlikte bir başkası dünyaya gelir; bu sönmekte olan bir mumun aleviyle yeni bir mum yakılmasına benzetilebilir. Yeniden doğan kişinin bilinci, ölmüş olan kişinin bilinciyle ne özdeş, ne de tamamen farklıdır; ancak nedensel bir süreklilikten veya akıştan sözedilebilir. Bu göç karma (kamma) veya iradi eylemin bir sonucudur. Budizme göre bilince bağımlılığın temel nedeni cehalettir : cehalet ortadan kaldırıldığında yeniden doğum da sona erecektir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Roach</span>

Michael Roach, Tibet Budizmi'nin Gelugpa okuluna bağlı Amerikalı bir öğretmendir.

Muhtelif Budist terim ve kavramların asıl terimin bütün derinliğiyle kapsayacak Türkçe tercümeleri yoktur. Aşağıda birçok mühim Budist terim, kısa tanımlar ve hangi dilde kullandıkları sıralanmıştır. Bu listede terimleri asıl şekline göre düzenlemek ve başka dillerdeki tercüme ve eş anlamlı kelimeleri vermeye çalıştık.

<span class="mw-page-title-main">Devlet dini</span>

Devlet dini ya da resmî din, devlet tarafından onaylanan ve desteklenen bir dinî yapı ya da akide. Resmî dini olan bir devlet, seküler olmamasına karşın mutlaka teokratik olmak zorunda da değildir.

Pinocchio 2014-2015 yılları arası yayınlanan Güney koreli televizyon dizisidr.Dizinin başrolünde; Lee Jong-suk, Park Shin-hye ve Kim Young-kwang bulunur. SBS kanalında 12 Kasım 2014 tarihinden 15 Ocak 2015 tarihine kadar 20 bölüm olarak yayınlanmıştır.

Tipitaka, Budist kutsal yazıları için kullanılan geleneksel bir terimdir. Bunlar, Theravada Budizmi'nde münhasırla yetkili sayılan kanonik metinlerdir. Mahayana Budizmi'de bu metinleri yetkili saymakla birlikte ayrıca çeşitli türev literatürü ve daha sonraları bestelenmiş yorumları da saymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Budizm</span>

Çin'de Budizm, MÖ 1. yüzyılda gelmiştir. Budizm, Çin kültürünü sanat, siyaset, edebiyat, felsefe, tıp ve malzeme kültürü gibi çok çeşitli alanlarda şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shinran</span> Japon Budist keşiş (1173 – 1263)

Shinran, Japonya'da Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış, Japon millî Budist keşiş. Shinran, Hōnen'in öğrencisiydi ve Jōdo Shinshū mezhebinin kurucusu idi.

<span class="mw-page-title-main">Hōnen</span> Japon Budist keşiş (1133 – 1212)

Hōnen, Japonya'da Arı Ülke Budizmi'nin ilk bağımsız kolu Jōdo-shū'nun kurucusu olan Japon Budist keşiş ve dini reformcu.

<span class="mw-page-title-main">Vayroçana</span>

Vayroçana, Avatamsaka Sutra gibi metinlerde Gautama Buda'nın Dharmakāya olarak sık sık yorumlanan göksel bir budadır. Çin, Kore ve Japon Budizminde, Sunyata kavramının bir uygulaması olarak da görülmektedir. Mahayana ve Vajrayana Budizminin Beş Hikâyesi Buhaları kavramında, Vairocana merkezdedir ve Adi-Buda olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da Budizm</span>

Japonya'da Budizm, Çin kaynaklarına göre ilk olarak MS 250'lerde ve Nihon Shoki'ye göre resmi olarak MS 552 yılında Kore'den gelen Budist keşişler tarafından tanıtılmasından bu yana var olmaktadır. Budizm, Japon toplumunun gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve bugüne kadar kültürün etkili bir yönü olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kūkai</span> Japon Budist keşiş (774 – 835)

Kūkai veya Kōbō-Daishi (弘法大師), Japonya'da Heian döneminde yaşamış Japon Budist keşiş, şair, mühendis ve sanatçıydı. Kūkai, Shingon Budizmi'nin kurucusu olup aynı zamanda Japonca için kana yazısını icat etmesiyle bilinmektedir.

A Girl Who Sees Smells Aynı isimli webtoon yazısından uyarlanan 2015 yapımı Güney Kore dizisi Dizinin başrollerinde Park Yoo-chun, Shin Se-kyung, Namgoong Min ve Yoon Jin-seo, bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Eisai</span> Japon keşiş

Myōan Eisai, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon Budist keşiş. Hem Zen Budizmi'nin Rinzai okulunu hem de Çin'den Japonya'ya yeşil çayı getirmesiyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küresel Sınır Stratotip Kesiti ve Noktası</span>

Küresel Sınır Stratotip Kesiti ve Noktası, jeolojik zaman cetvelinde bir katın alt sınırını tanımlayan stratigrafik kesitteki uluslararası kabul edilmiş bir referans noktasıdır. KSKN'leri tanımlama işi, Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliği'nin bir parçası olan Uluslararası Stratigrafi Komisyonu tarafından yürütülmektedir. KSKN'lerin çoğu paleontolojik değişikliklere dayanmaktadır. KSKN'ler bu nedenle genellikle farklı fauna katları arasındaki geçişlerle tanımlanır. KSKN tanımlama çabaları 1977'de başlamıştır. 2022 itibarıyla, KSKN'ye ihtiyaç duyan 101 kattan 77'si onaylanmış bir KSKN'ye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jōdo-shū</span>

Jōdo-shū veya Jōdo Budizmi, Japon eski Tendai keşişi Hōnen'in öğretilerinden türetilen Arı Ülke Budizmi'nin bir koludur. 1175 yılında kurulmuştur ve Jōdo Shinshū ile birlikte Japonya'da Budizmin en yaygın olarak uygulanan koludur. Japonya'daki Budizmin genel sınıflandırmasında Jōdo-shū, Jōdo Shinshu, Ji-shu ve Yuzu Nembutsu shu, topluca Jōdo Budizmi'nin soyunda sınıflandırılır.