İçeriğe atla

(杖), bazı Japon dövüş sanatlarında kullanılan yaklaşık 1.27 metrelik bir ahşap saptır. Jō'nun kullıldığı dövüş sanatı jōdō olarak bilinmektedir. Ayrıca aiki-jō, aikidonun ilkelerini bir silahla göstermek için jōnun kullanıldığı bir dizi aikido tekniğidir. Jō sapları bōdan daha kısadır. Günümüzde jō Japonya'da halen bazı polis güçleri tarafından kullanılmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aikido</span>

Aikidō bir "modern Japon savaş sanatı" dır.

<span class="mw-page-title-main">Nanbudo</span>

Nanbudo Japon kaynaklı ve nispeten yeni bir uzakdoğu savaş sanatıdır. 1978 yılında, Japon savaş sanatları ustası Yoshinao Nanbu tarafından geliştirilmiştir. Nanbudo Aikido, Karate, Judo gibi diğer birçok Japon savaş sanatından izler taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Dövüş sanatları</span>

Dövüş sanatları veya savaş sanatları, çeşitli kurallara bağlanarak sistemleştirilmiş fiziksel mücadele ve talim geleneklerinin ve spor dallarının ortak adı. Günümüzde bu sporlar; fitness, kendini koruma, zihinsel disiplin, karakter gelişimi, kendine güven ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Bir kısmı özel silah ve ekipmanlar gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Jujutsu</span>

Jujutsu / Juijutsu , Japonya kökenli bir Uzak Doğu savaş sanatıdır. Samurayların savaşlarda silahsız kaldıklarında kullandıkları tekniklerle ortaya çıkmıştır. Rakibin saldırısından faydalanarak vuruş kırış fırlatma boğma ve kilitleme tekniklerinden oluşmaktadır. Uzun ve çok tekrara dayanan bir sistemi vardır. Genel amaç güç kullanmadan uygulanan tekniklerle rakibi etkisiz hale getirmek olduğundan güç gerektirmeyen bir sanattır. İlk olarak 858-876 yıllarında Daito Kalesi'nde öğretilmeye başlanmıştır. Daito-ryu stilinin adı da bu kaleden gelmektedir. Daito-ryu stilinden Hakko-ryu stili, ondan da Kokodo-ryu stili doğmuştur. Judo, Aikido, Hapkido gibi savunma sanatları juijutsu tekniklerinden yola çıkılarak üretilmiştir.

Kata, tek ya da eşli olarak yapılan, detaylı olarak düzenlenmiş hareketler dizisi anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Kata sözcüğü, dövüş sanatları, geleneksel Japon tiyatrosu Kabuki ve geleneksel çay seremonisine kadar birçok Japon kültürü öğesinde kullanım alanı bulmuştur. Kata, aikido, iaido, judo, jujutsu, kendo ve karate gibi tüm Japonya ve Okinawa kökenli dövüş sanatlarında kullanılır. Taiciçüen ve tekvando gibi diğer sporlarda da, Kata yerine Çince ya da Korece isimlerle aynı tür eğitim yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Morihei Ueshiba</span> Japon aikidocu (1883 – 1969)

Morihei Ueshiba, Aikido adlı savunma sanatının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Steven Seagal</span>

Steven Frederic Seagal, Amerikalı dövüş sanatları ustası, oyuncu, şarkıcı, yazar, yapımcı ve yönetmen.

Real Aikido Sırp aikidoka Ljubomir Vračarević tarafından kurulmuş olan savaş sanatıdır.

Budo kelimesi BUDO, Bursa Deniz Otobüsleri anlamına gelebilir.

Taijutsu müsabakalarda kullanılan dövüş becerisi anlamındaki Japonca terimdir. Beden yeteneklerini kullanan bir sanattır. Genelde silahsız yapılır.

Shihan, birçok Japon dövüş sanatında uzman veya kıdemli eğitmenler için kullanılan bir unvandır. Terimin kullanımı, bir okul veya örgüte özgüdür ve tıpkı bir shihan olma sürecine benzer. Aikido'da, shihan unvanı çoğu zaman öğretmenlere 6. dana ulaştığında verilmektedir. Bazen bazı haklarla, örneğin siyah kuşak (dan) saflarını verme hakkıyla ilişkilendirilsede unvan siyah kemer derece sisteminden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dojo</span>

Dojo, aikido, judo, karate veya samuray gibi Japon dövüş sanatlarının eğitiminin yapıldığı yerdir. Japonya'da ise genellikle tüm spor eğitimlerinin yapıldığı yer anlamında kullanılır.

Daitō-ryū Aiki-jūjutsu, ilk kez 20. yüzyılın başlarında Takeda Sōkaku tarafından yaygın bir şekilde tanınan bir Japon dövüş sanatıdır. Kökeni 900 yıl öncesine kadar uzanmakta olup Minamoto no Yoshimitsu tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marko Zaror</span>

Marko Zaror Aguad, Filistin asıllı Şilili dövüş sanatçısı, dublör ve oyuncudur.

Bir Japon budō terimi olan Aiki, en basit haliyle koşullu bir uygulayıcının rakibinin gücünü reddetmesine ya da yeniden yönlendirmesine izin veren bir ilkedir. Aiki uygulayıcısı, uygulandığında saldırganın eylemlerini minimum çabayla ve genellikle fiziksel eforla ilişkili belirgin bir kas gerginliği olmadan kontrol eder.

Gendai budō (現代武道) veya Shinbudō (新武道) terimleri Meiji Restorasyonu (1866–1869) sonrasında kurulmuş Japon savaş sanatlarını ifade eden terimlerdir. Meiji Restorasyonundan önce kurulan eski dövüş sanatlarına atıfta bulunan Kobudō ise bu terimlerin zıt anlamlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bōjutsu</span>

Bōjutsu (棒術), Japoncada "sopa tekniği" anlamına gelen, bō kullanılan sopa dövüşü sanatıdır. Sopalar, Silambam gibi Asya dövüş sanatlarında binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bazı teknikler sopayla yarma, savurma ve saplama içerir. Diğerleriyse sopayı kullanarak atlama ya da bir yakın dövüş aracı olarak kullanılmayı içermektedir.

Sarutahiko Ōkami, Şintoizm'de dünyevi kami lideri olan kamidir. Norito tarafından Ōkami yerine Daimyōjin unvanıyla bahsedilmektedir. Sarutahiko Ōkami, kunitsukaminin başıydı.