İçeriğe atla

Jānis Straume

Jānis Straume
Vatan ve Özgürlük Birliği (TB/LNNK) Başkanı
Görev
(2002-2006)
Yerine geldiğiMāris Grīnblats
Yerine gelenRoberts Zīle
Letonya Parlamentosu Başkanı
Görev
(1998-2002)
Yerine geldiğiAlfrēds Čepānis
Yerine gelenIngrīda Ūdre
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Ağustos 1962
Sigulda, Letonya
Ölüm 10 Temmuz 2024 (61 yaşında)
Jūrmala, Letonya
Ölüm nedeni Tren çarpması
Partisi Vatan ve Özgürlük Birliği (TB/LNNK)
Evlilik(ler) Baiba Straume
Bitirdiği okul Riga Tıp Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi

Jānis Straume (27 Ağustos 1962 – 10 Temmuz 2024), Leton siyasetçi.

Hayatı

Straume, 27 Ağustos 1962'de Sigulda, Letonya'da doğdu. Riga Tıp Üniversitesi'nde eğitim gördü.[1] Vatan ve Özgürlük Birliği (TB/LNNK) bünyesinde siyasete girerek 1998-2002 yılları arasında Letonya Parlamentosu Başkanı ve 2002-2006 yılları arasında Vatan ve Özgürlük Birliği (TB/LNNK) Başkanı olarak görev aldı.[2]

Baiba Straume ile evli olan Straume, 10 Temmuz 2024'te Jūrmala, Letonya'da demiryolu hemzemin geçidinden yaya olarak geçerken kendisine hızla gelen bir trenin çarpması nedeniyle 61 yaşında olay yerinde ölmüştür.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "History of Legislature". Saeima. 27 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  2. ^ Ortiz de Zárate, Roberto (2009). "Leaders of Latvia". 5 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Vilciena traģēdijā Jūrmalā bojā gājis bijušais Saeimas deputāts Jānis Straume". Jauns (Latvian). 10 Temmuz 2024. 11 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. /
  4. ^ Traģiskā negadījumā miris bijušais Saeimas priekšsēdētājs un deputāts Jānis Straume 11 Temmuz 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Letonca)
Siyasi görevi
Önce gelen
Alfrēds Čepānis
Letonya Parlamentosu Başkanı
1998–2002
Sonra gelen
Ingrīda Ūdre
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Māris Grīnblats
Vatan ve Özgürlük Birliği (TB/LNNK) Başkanı
2002–2006
Sonra gelen
Roberts Zīle

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya</span>

Letonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2000 yılından beri 19 kez katılmış, İlk katıldığı yıl "My Star" adlı şarkısıyla Brainstorm müzik grubunun temsil ettiği yarışmada 3. olmuştur. Letonya 2002 yılında "I Wanna" adlı şarkısıyla Marie N ile yarışmayı kazanmıştır. Letonya yarışmayı kazanan ikinci Sovyet ülkesi olmuştur. 2003 yarışması başkent Riga'da yapılmıştır. Ülke üçüncü kez İlk 10'da 2005 yılında Walters & Kazha ikilisiyle 5. olarak yer almıştır.

"Probka", Intars Busulis tarafından seslendirilen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Jānis Elsbergs, Sergejs Timofejevs tarafından yazılmıştır.

"What For?", Aisha tarafından seslendirilen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Jānis Lūsēns ve Guntars Račs tarafından yazılmıştır.

Bu sayfa, Letonya'nın Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne yaptığı başvuruların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jānis Strēlnieks</span>

Jānis Strēlnieks, VTB Birleşik Ligi ve EuroLeague takımlarından CSKA Moskova'da ve Letonya millî basketbol takımında oynayan Leton profesyonel basketbolcudur. 1.93 boyundaki oyuncu Şutör gard ve Oyun kurucu pozisyonlarında görev almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riga Radyo ve Televizyon Kulesi</span>

Riga Radyo ve Televizyon Kulesi, Letonya'nın başkenti Riga'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, Sovyetler Birliği hükûmetinin yardımlarıyla 1979-1989 yılları arasında inşa edilmiştir. 368 metre uzunluğu ile Avrupa Birliği'nin en yüksek ve Avrupa'nın Ostankino Kulesi ve Kiev Televizyon Kulesi'nin ardından üçüncü yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kārlis Zāle</span>

Kārlis Zāle, Leton heykeltıraş. Riga'da yer alan Kardeşler Mezarlığı'ndaki anıt ile şehir merkezindeki Özgürlük Anıtı'nın tasarımı kendisine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi</span>

Letonya Ulusal Bağımsızlık Hareketi, 1988 yılından 1990'ın ortasına kadar Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren siyasi organizasyon. Lider kadrosu Eduards Berklavs, Aleksandrs Kiršteins, Andrejs Krastiņš, Einars Repše ve Juris Dobelis'ten oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vilnis Edvīns Bresis</span>

Vilnis Edvīns Bresis ,Leton siyasetçidir. 6 Ekim 1988'den 7 Mayıs 1990 tarihine kadar Letonya SSR Bakanlar Konseyi Başkanıydı.

Genç Letonlar , 1850'lerden 1880'lere kadar aktif olan birinci Letonya Ulusal Uyanışı'nın , entelektüelleri için en sık kullanılan terimdir. Hareket, Heinrich Heine liderliğindeki Genç Almanya hareketi üzerinde modellenmiştir. Aslında, bu milliyetçi aydınlara çoğunlukla Baltık Alman rakipleri tarafından uygulanan aşağılayıcı bir sıfat, "Genç Letonya" terimi ilk olarak 1856'da Das Inland gazetesinde Juris Alunāns'ın Dziesmiņas latviešu valodai pārtulkotas'ın bir incelemesinde, Nīca'nın papazı Gustav Wilhelm Sigmund Brasche tarafından kullanılmıştır. Letonya'da böyle bir edebiyatın kimler tarafından beğenilebileceğini soran Brasche, "Genç Letonya" hayalini kuranların Heirin'in "Die Lorelei" adlı şiirindeki trajik kaderi yaşayacağı konusunda uyardı. Yeni Letonlar bazen "tautībnieki" olarak da biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jānis Daliņš</span>

Jānis Daliņš, Leton yürüyüşçü.

Letonya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Letonya'yı temsil eden katılımcı Supernova 2019 yarışması'nın kazananı "That Night" adlı şarkısıyla Carousel olmuştur.

Cosmos, 2002 yılında Riga'da kurulan Leton Akapella müzik grubuydu. Grup, şarkıcılar Jānis Šipkēvics, Andris Sējāns, Juris Lisenko (tenor), Jānis Ozols (bariton), Jānis Strazdiņš (bass) ve Reinis Sējāns (ritim)'tan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Egils Levits</span> Letonyalı avukat, hukukçu ve politkacı; Litvanya Başkanı(2009-günümüz)

Egils Levits, 8 Temmuz 2019'dan bu yana Letonya'nın cumhurbaşkanı olan Letonyalı bir avukat, siyaset bilimci ve yargıç. 2004 yılından beri Avrupa Adalet Divanı Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Letonlar</span>

Sovyetler Birliği'nde Letonlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Leton kişi veya grupları betimler.

Letonya'da Müslümanların varlığı ilk olarak 19. yüzyılda görüldü. Bu Müslümanlar çoğunlukla kendi iradeleri dışında Letonya'ya götürülen Tatarlar ve Türklerdir.

Ulusal İttifak resmî adıyla Ulusal İttifak "Hepsi Letonya İçin!" - "Anavatan ve Özgürlük İçin/LNNK", Letonya'da sağcı popülist, millî muhafazakâr bir siyasi partidir. Saeima'da on üç sandalyeyle Ulusal İttifak, ulusal parlamentodaki en büyük dördüncü parti ve hükûmetteki üçüncü en büyük partidir. Parti, muhafazakarların, Letonyalı etno-milliyetçilerin ve ekonomik liberallerin bir koalisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Jānis Strupulis</span>

Jānis Strupulis Letonyalı bir heykeltıraş ve grafik tasarımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jānis Reirs</span> Leton siyasetçi

Jānis Reirs Leton siyasetçi.