İçeriğe atla

Jül Sezar suikastı

Koordinatlar: 41°53′43″K 12°28′37″D / 41.89528°K 12.47694°D / 41.89528; 12.47694
Jül Sezar suikastı
Vincenzo Camuccini tarafından Jül Sezar'ın Ölümü
BölgeRoma, Roma İmparatorluğu
Koordinatlar41°53′43″K 12°28′37″D / 41.89528°K 12.47694°D / 41.89528; 12.47694
Tarih15 Mart 44(M.Ö)
HedefJül Sezar
Saldırı türü
Suikast
SilahlarHançer
Ölü1
KurbanJül Sezar
İşleyenlerSenatörler
Saldırganlar60-80
SebepRoma’nın kralı olmaması için

Jül Sezar suikasti, 15 Mart 44'te Roma'daki Pompey Tiyatrosu'nda, Jül Sezar'a karşı senatörler tarafından gerçekleştirilen ve Jül Sezar'ın ölümüyle sonuçlanan suikast.[1]

Sezar'a karşı gerçekleştirilen suikastte Marcus Junius Brutus, Gaius Cassius Longinus ve Decimus Junius Brutus Albinus liderliğinde 70 senatör vardır. Sezar'ın diktatörlüğü sırasında eşi benzeri görülmemiş güç yoğunlaşmasının Roma Cumhuriyeti'nin altını oyduğunu gerekçe gösteren senatörler, Sezar'ın ölümünden sonra Cumhuriyetin kurumlarını inşa edememişlerdir. Sezar'a karşı yapılan suikast Roma İmparatorluğu'nun Principate dönemine yol açmıştır.[2]

Suikast planı

MÖ 44'teki Roma'yı gösteren bir çizim

Sezar'a karşı yapılacak olan suikast planı, MÖ 22 Şubat 44'te, akşam Cassius Longinus ve kayınbiraderi Marcus Brutus'un bir araya gelmesiyle başlamıştır. Bir süre tartışan ikili Caesar'ın Roma'nın kralı olmaması konusunda hemfikir olup anlaşmışlardır. İkili daha sonra başkalarını da yanlarına almaya başlamıştır. Sezar'ın öldürülmesi için sadece bir kişi yeterli olsa da Brütüs, Sezar'a düzenlenen suikastın, ülkelerinin iyiliği için yapılmış bir suikast olduğunun kabul edilmesi için Romanın önde gelen isimlerininde bu planın içinde olmasını istemiştir. Sezar'ın etrafını saracak ve destekçileriyle savaşacak kadar adam toplamayı hedeflemişlerdir fakat fark edilme riskini göze alarak yeterince toplamışlardır. Arkadaşlarını tanıdıklarına tercih etmiş ve ne işe yaramaz gençleri nede güçsüz yaşlıları aralarına almamışlardır. En sonunda kendileri gibi kırklı yaşlarda olan senatörlerle anlamışlardır. Eski kaynaklar suikastın içinde ortalama altmış ila seksen arasında senatörün olduğunu bizlere bildirmektedir.[1]

Şamlı Nicolaus'a göre, suikastte Sezar'ın askerleri, subayları ve sivil ortaklarıda bulunuyordu ve bazıları Sezar'ın otoriterliğinden duydukları endişe nedeniyle suikaste katılmışken, birçoğunun kıskançlık gibi çıkarcı nedenleri vardı. Bu nedenler; Sezar'ın kendilerini yeterince ödüllendirmediğini ya da Pompey'in eski destekçilerine çok fazla para verdiğini düşünmektelerdi. Suikast içinde bulunanlar açık bir şekilde toplanmak yerine küçük gruplar halinde evlerinde toplanarak planı yapmaktaydılar.[1]

Suikast

Sezar’ın ölümünü gösteren resim

Suikastti planlayanlar senato toplantısı için Pompey Tiyatrosu'nda bulunan Pompey Senato Evi'nde bir araya gelmiştir. Senatörler genellikle Roma Forumu'nda toplanırlardı, fakat Sezar forumun yeniden inşasını yaptırmaktaydı. Bu nedenle senatörler Roma'daki diğer mekanda toplandılar.[3]

Tiyatroda gladyatör oyunları devam etmekteydi ve bir gladyatör kumpanyasına sahip olan Decimus Brutus, onları yine Pompey Tiyatrosu'nda bulunan Pompey'in Portikosu'na yerleştirmişti. Gladyatörler suikastçılar için yararlı olabilirdi. Bunun başlıca nedenleri;[3]

  • Sezar'ı korumak için bir kavga çıkarsa gladyatörler müdahale edebilirdi.
  • Sezar öldürülür fakat komplocular saldırıya uğrarsa gladyatörler onları koruyabilirdi.
  • Portiko'dan geçmeden Senato Binası'na girmek mümkün olmadığından gladyatörler gerekirse her ikisine de girişi engelleyebilirdi.[3]

Senatörler Sezar'ın gelmesini beklediler ama Sezar gelmedi. Bunun nedeni, o sabah erkenden Sezar'ın karısı Calpurnia'nın bir kâbustan uyanmış olmasıdır. Rüyasında öldürülmüş bir Sezar'ı kollarında tuttuğunu ve onun yasını tuttuğunu görmüştür. Sabah saat 5 civarında Calpurnia Sezar'a o gün senato toplantısına gitmemesi için yalvarmıştır. Bu teklife bir süre kararsız kalan Sezar, düşünerek teklifi kabul etmiş ve toplantıya gitmemiştir.[3]

Sezar, Mark Antonius'u Senatoyu görevden alması için göndermiştir. bu görevden alma olayını duyunca, Decimus Sezar'ın evine giderek onu Senato toplantısına gelmeye ikna etmeye çalışmıştır. Sezar en sonunda ikna olmuş ve toplantıya gitmiştir. Markus Antonius Sezar'la birlikte içeri girerken komploculardan biri (Trebonius ya da Decimus Brutus) tarafından durdurulmuş ve dışarıda bırakılmıştır ve Suikast sonrasına kadar orada kalmıştır.[3]

Senatörler ve ölümünü bekleyen Sezar

Sezar içeri girdikten sonra yerine oturmuş ve Lucius Tillius Cimber Sezar'a sürgündeki kardeşinin geri çağırlması için bir dilekçe sunmuştur. Diğer senatörlerde desteklerini sunmak için Sezar'ın etrafına toplandılar. Hem Plutarkhos hem de Suetonius'a Sezar el sallayarak uzaklaştırmış, fakat Cimber Sezar'ın omuzlarından tutup togasını aşağı çekmiştir. Bunun üzerine Sezar bu ne şiddet! diye bağırmıştır. Casca hançerini çıkarmış ve Sezar'ın boynuna doğru hareket yapmıştır. Sezar hızla arkasını dönüp Casca'yı kolundan yakalamıştır ve Casca seni alçak, ne yapıyorsun? demiştir. Sezar Casca'yı uzaklaştırsada, Gaius Servilius Sezar'ın böğründe hançer yaraları açmıştır. Bir dakika içinde Sezar her tarafından saldırıya maruz kalmıştır. Cassius Sezar'ın yüzünü, Bucilianus sırtını ve Decimus da uyluğunu kesmiştir. toplamda Sezar 23 ayrı yerinden bıçak darbeleri alarak can vermiştir.[4][5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Plutarch • Life of Caesar". penelope.uchicago.edu. 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  2. ^ "6 Civil Wars that Transformed Ancient Rome". HISTORY (İngilizce). 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  3. ^ a b c d e "The death of Caesar : the story of historys most famous assassination | WorldCat.org". search.worldcat.org (İngilizce). 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  4. ^ "The Internet Classics Archive | Marcus Brutus by Plutarch". classics.mit.edu. 7 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  5. ^ "Internet History Sourcebooks Project: Ancient History". sourcebooks.fordham.edu. 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  6. ^ Henderson, Jeffrey. "Caesar: Chapter LXVII". Loeb Classical Library (İngilizce). 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 
  7. ^ "Plutarch • Life of Caesar". penelope.uchicago.edu. 13 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

<i>Julius Caesar</i> (oyun) Shakespearein beş perdelik bir trajedisi

Julius Caesar, tanınmış İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından 1599'da yazılmış beş perdelik bir trajedidir.

Brutus Antik Roma'da Junius ailesinden bir dizi siyasetçinin kullandığı bir soyadı idi.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Junius Brutus</span>

Marcus Junius Brutus veya Quintus Servilius Caepio Brutus, Romalı askerî ve politik lider. Roma Cumhuriyeti diktatörü Julius Caesar'a karşı senatoda yapılan saldırı ile tanınır. Bazı kaynaklarda Julius Caesar'ın evlatlık, bazı kaynaklarda ise öz oğlu olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Cassius Longinus</span>

Gaius Cassius Longinus Romalı senatör, Jül Sezar'a düzenlenen suikastın baş aktörlerinden biri ve Brutus'un kayınbiraderi.

<span class="mw-page-title-main">Julia (Jül Sezar'ın kızı)</span>

Julia Caesaris dictator Gaius Julius Caesar'ın ilk evliliğini yaptığı Cornelia Cinna'dan doğan tek meşru çocuğu. Julia, Büyük Pompey'in dördüncü karısı olmuş ve güzelliği ve erdemi ile ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filippi Muharebesi</span>

Filippi Muharebesi, İkinci üçlü yönetimin başat güçleri Marcus Antonius ve Octavian'a bağlı birliklerle Jül Sezar'ın suikastçileri Marcus Junius Brutus ve Gaius Cassius Longinus arasında Makedonya'daki Filippi kenti yakınlarında MÖ 42 yılında yapılan son ve bitirici savaş. İkinci üçlü yönetim bu savaşı Sezar'ın intikam savaşı olarak ilan etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sextus Pompeius</span>

Sextus Pompeius Magnus Pius ya da kısaca Sextus Pompeius, Roma Cumhuriyetinin sonlarında yaşamış Romalı general. İkinci üçlü hükümdarlık'in karşısına çıkan son muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Calpurnia Pisonis</span> Jül Sezarın son karısı

Calpurnia Pisonis, Lucius Calpurnius Piso Caesoninus'un kızı ve Jül Sezar'ın üçüncü karısı olan Romalı kadın. Aynı zamanda Pontifex" Lucius Calpurnius Piso'nun da kız kardeşidir. Çift MÖ 59 yılında evlendi ancak bu birliktelikten çocukları olmadı. Kaynaklara göre Calpurnia kocasının öldürüleceğini rüyasında görmüş ve nafile bir uğraş olarak onu uyarmaya çalışmıştır. Shakespeare'in Jül Sezar adlı oyununda, Calpurnia rüyasında Sezar'ın heykelinin kanadığını ve pek çok Romalının bu kanla ellerini yıkadıklarını görür. Ayrıca Decimus Junius Brutus Albinus'u Senatoya Sezar'ın hasta olduğunu ve gelemeyeceğini söylemek konusunda cesaretlendirmiş ancak Sezar yalan söylemeyi reddetmiştir. Sezar'ın öldürülmesinin ardından ona ait tüm evrakları, vasiyetini ve notlarını ve ilaveten değerli mallarını Roma'nın yeni liderlerinden biri olan Marcus Antonius'a teslim etmiştir. Sezar'ın ölümünden sonra bir daha evlenmemiştir.

Optimates Roma Cumhuriyetinin son dönemlerinde ortaya çıkmış olan aristokratik klik. Taraftarları, Halk meclislerinin ve Plebler Tribünlüğünün gücünü sınırlayarak, aristokratlar için tahsis edilmiş olan Senatonun yetkilerini genişletmeyi amaçlamışlardır. Özellikle, tribünler, halk meclisleri ve askerleri tarafından desteklenen kudretli generallerin yıldızlarının parlamaya başlaması ile Senato ve aristokrasinin el değiştirebileceği endişesi taşımışlardır. Muhalifleri populares olarak adlandırılmışlardır.

Marcus Livius Drusus Claudianus, Roma Cumhuriyeti'nin sonlarına doğru Senatör olarak görev yapmış olan Roma soylusu. Marcus, Appius Claudius Pulcher adıyla doğmuştur. Patrici sınıfından gelen Cladius ailesine mensuptur. Suetonius'a göre, Marcus doğrudan konsül ve censor Appius Claudius Caecus'un soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Servilia Caepionis</span>

Servilia Caepionis tarihi kaynaklarda adı geçen birkaç Romalı kadından biri. Marcus Junius Brutus'ün annesi, Genç Cato'nun üvey kardeşi, Julius Caesar'ın metresi.

<span class="mw-page-title-main">Liberatores</span>

Liberatores ("Kurtarıcılar") Jül Sezar'a suikast düzenleyenlerin kendilerine verdiği Latince isim.

Roman Empire, Roma İmparatorluğu'nun tarihi olaylarına dayanan bir televizyon belgesel-dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sezar İç Savaşı</span> Roma Cumhuriyetinde iç savaş

Sezar İç Savaşı MÖ 49-45 yılları arasında Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmeden önceki son çatışmalarından biriydi. Jül Sezar ve Magnus Pompey arasında bir dizi siyasi ve askeri çatışma olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio</span>

Quintus Caecilius Metellus Pius Scipio, Romalı bir senatör ve askeri komutandı. Jül Sezar ile Magnus Pompey liderliğindeki Senato arasındaki iç savaş sırasında, Pompey'in sadık bir destekçisiydi. Lejyonları, Sezar'ın güçlerine karşı yenildiği Pharsalus ve Thapsus savaşlarında yönetti. Daha sonra intihar etti.