İçeriğe atla

Jübile Sinagogu

Koordinatlar: 50°05′05″K 14°25′54″D / 50.08472°K 14.43167°D / 50.08472; 14.43167
Jübile Sinagogu
Harita
Temel bilgiler
KonumPrag, Çekya
Koordinatlar50°05′05″K 14°25′54″D / 50.08472°K 14.43167°D / 50.08472; 14.43167
İnançYahudilik
Açılış1906
DurumAktif
Mimari
Mimar(lar)Wilhelm Stiassny
Mimari türMoor Canlandırma ve Art Nouveau
Tamamlanma1906

Jübile Sinagogu (ÇekçeJubilejní synagoga), Çekya'daki Prag şehrinde bulunan bir sinagog olup ayrıca Jerusalem (Kudüs) Sinagogu adıyla bilinir. Bu sinagoga Jerusalem Sinagogu denmesinin sebebi Jerusalem Sokağında inşa edilmesinden kaynaklanmaktadır. Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph'in gümüş yıldönümü (jübilesi) onuruna 1906 yılında inşa edilen bina Wilhelm Stiassny tarafından tasarlandı. Moor Canlandırma mimari stiliyle tasaralanan sinagog, başta iç dizayn olmak üzere Art Nouveau dekorasyonu kullanmaktadır. Son zamanlarda tekrar onarılan bina hala dini amaçla kullanılmaktadır. Çek Cumhuriyeti, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan ayrılıp bağımsız olunca bu sinagog için daha çok Jerusalem Sokağı Sinagogu adı kullanılmaya başlandı.

Şehir yenileme kampanyasıyla yıkılan Zigeuner sinagogundaki levhalar, yine aynı kampanya nedeniyle inşa edilen Jübile sinagoguna aktarıldı.

Moor Canlandırma ve art nouveau stilleri sentezi kullanan sinagogun çehresinde nal şekline kemer bulunur ve dahili sütunlar kadın galerisinin bulunduğu üç bölümlü binayı destekler. Kırmızı ve beyaz taşlarla düzenlenmiş müdeccen yapı binanın en göze çarpan kısmıdır. Binanın içinde Art nouveau stiliyle çizilen desenlerde Moor unsurları bulunur.

Bir asırı aşkın süredir ibadet amacıyla hizmet veren bina, 1 Nisan 2008'den beri turistlere ve mimar tarihi meraklılarına kapılarını açmaktadır.[1]

Jübile Sinagogu

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Art deco</span> özellikle 1920 ve 1930larda Fransada yaygınlaşan akım

Art deco Fransa kökenli sanat akımıdır. 1920'li yıllardan sonra, özellikle mimari alanında görülmüştür. Adını 1925 yılında yapılan Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes sergisinden almıştır. Art nouveau'nun hemen ardından gelen bu akım, ondan farklı olarak el emeğine değil, sanayiye dayalıdır. Desenleri geometriktir. Art nouveau'da olduğu gibi Gotik süsleme öğelerinden yararlanılır. 1930'lardan sonra, mimarların mimariyi süsten ayırmak istemeleri ve süslemeyi değil işlevselliği savunmalarıyla son bulmuş; fakat 1960'lı yıllarda yeniden saygı görmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hidiv Kasrı</span>

Hıdiv Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 1907 yılında Mısır'ın son hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Terziler Sinagogu</span>

Terziler Sinagogu ya da Tofre Begadim Sinagogu, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir sinagogtur. Galata semtinde, Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi'nin arkasında, Felek Sokağı üzerinde bulunmaktadır. Aşkenaz cemaati için kurulan sinagog, cemaatinin büyük ölçüde azalması nedeniyle 1960'larda kapatılmıştır. Bir süre kullanım dışı kalan sinagog, 1998 yılında bir sanat galerisi hâline getirilerek yeniden kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkischer Tempel</span> Viyanada bir yapı,Avusturya

Türkischer Tempel, Viyana'da bir sinagogdu. Özellikle Türkiye'den göç etmiş Sefarad Yahudileri için kurulmuş olan sinagog ve kubbesi Yahudi mimar stiliyle Hugo von Wiedenfeld tarafından 1885-1887 arasında inşa edilmiştir. Bina 1938'de Kristal Gece olaylarıyla harabeye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oerley</span>

Robert Oerley Avusturya kökenli bir mimar.

<span class="mw-page-title-main">Dohány Sokağı Sinagogu</span> Budapeştede sinagog

Dohány Sokağı Sinagogu ya da diğer adlarıyla Büyük Sinagog veya Tabakgasse Sinagogu, Budapeşte'nin 7. idari bölgesi olan Erzsébetváros'ta yer almaktadır. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın beşinci büyük sinagogudur. 3000 sandalyeli tapınak Neolog Yahudiliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Sinagog</span>

Merkez Sinagog, Manhattan New York'ta 652 Lexington Avenue ile 55th Street sokaklarının kesiştiği yerde bulunur. Moor stiliyle 1872'de inşa edilen ve Budapeşte'deki Dohany Sinagogu'nun bir kopyası olan sinagog Moor İspanyası'ndaki Yahudi varlığının onuruna dikilmiştir. Şehirde kesintisiz olarak en uzun süreyle kullanılan sinagogdur.

<span class="mw-page-title-main">Kuledibi</span>

Kuledibi, Galata Kulesi'nin bulunduğu yer ve yakın çevresi.

<span class="mw-page-title-main">Hector Guimard</span> Fransız mimar (1867 – 1942)

Hector Guimard, Fransız mimar, Art Nouveau stilinin en önemli temsilcileri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katalan Müzik Sarayı</span> Barselonada saray

Katalan Müzik Sarayı, Barselona'nın La Ribera semtinde bulunan konser salonu. 1997 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilen bu salon Katalan Rönesans Hareketi'nde (Renaixença) önemli bir yeri olan “Orfeo Catala Korosu” için inşa edilmiştir. 1905-1908 yılları arasında mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından tamamlanan yapının finansmanı Katalan halkı ve zengin aileleri tarafından karşılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gdansk Teknik Üniversitesi</span>

21 Ocak 2015'te Gdansk Teknik Üniversitesi senatosu tarafından "Geçmiş bilgeliktir, gelecek ise mücadeledir" sloganıyla eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

Bosna-Hersek mimarisi, siyasi ve sosyal değişikliklerin bölgenin farklı kültürel ve mimari alışkanlıklarının yaratılmasını belirlediği dört ana dönemden büyük ölçüde etkilenmektedir.

Generali Han, Osmanlı'nın son zamanlarında 1909 yılında inşa edilen bina Bankalar Caddesi'nde yer alır ve İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından projelendirilmiş ve inşa edildikten sonra Generali Sigorta adında bir sigorta şirketi tarafından kullanılmış bir handır. Bunun yanı sıra günümüze kadar çeşitli hukuk büroları, bankerler ve başka sigorta şirketleri tarafından kullanılmıştır. Günümüzde halihazırda aynı amaçlar için hizmet verilen binada daha önce Selanik Bankası, Generali Sigorta, Shell, Giulio Mongeri Mimarlık Bürosu gibi kurum ve ofisler faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">Ješua D. Salom Konağı</span>

Ješua D. Salom Konağı, Bosna Hersek'in Saraybosna kentindeki Belediye Merkezinde yer almaktadır. Kasım 2008'den bu yana Bosna Hersek Ulusal Anıtı olarak listelenmiştir.