İçeriğe atla

Jörg Schlaich

Jörg Schlaich (1934 - 4 Eylül 2021); köprüler, uzun açıklıklı çatılar ve diğer karmaşık yapılar için geliştirdiği çığır açan yaratıcı tasarım çalışmalarıyla uluslararası platformda ünlü bir Alman yapı mühendisidir. Öncü firmalardan Schlaich Bergermann & Partner'ın kurucu ortağıdır.

Kariyerinin ilk dönemleri

Jörg Schlaich, 1959'da Berlin Teknik Üniversitesi'nde çalışmalarını tamamlamadan önce 1953-1955 yılları arasında Stuttgart Üniversitesi'nde mimarlık ve inşaat mühendisliği eğitimini gördü. 1959-60 yıllarını ABD, Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nde geçirdi.

1963 yılında Fritz Leonhardt'ın kurduğu Leonhardt & Andrä şirketine katıldı.

Kariyerinin sonraki dönemleri

Schlaich bu firmada ortak oldu. Hamburg'daki Alster Kapalı Yüzme Havuzu'ndan ve daha da önemlisi, Münih'teki Olimpiyat Stadı'ndan sorumluydu. 1969 yılına kadar firma bünyesinde kaldı.

1974'te Stuttgart Üniversitesi'nde akademisyen oldu ve 1980'de kendi firması olan Schlaich Bergermann & Partners'ı kurdu.

1993'te Stuttgart'taki Gottlieb-Daimler-Stadyumu'nun (günümüzde MHPArena) çatısını yaparak, yapı mühendisliğine "speichenrad" (telli tekerlek) ilkesini getirdi. Nitekim bu ilke, yapı mühendislik tarihinde ilk defa Roma'daki Olimpiyat Stadı'nın tasarımcısı olan İtalyan mühendis Massimo Majowiecki tarafından uygulanmıştır (Roma'daki stadyum 1990'da Gottlieb-Daimler-Stadyumundan üç yıl önce inşa edilmiştir). O tarihten itibaren şirketi bu prensibi dünya genelindeki stadyum projelerinde başarıyla kullandı. Diğer eserleri arasında Stuttgart'taki Killesbergpark gözlem kulesi bulunmaktadır. Kişisel ve şirketi ile birlikte yaptığı işlerin çoğu şirketinin web sitesinde belgelenmiştir. Ayrıca güneş kulesinin (veya güneş bacasının) geliştiricisidir ve büyük oranda betonarme yapıların kafes kiriş modeliyle çözümünün de (Strut-and-tie method) mucidi olarak kabul görür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Stuttgart</span> Almanyanın altıncı; Baden-Württemberg eyaletinin en büyük şehri

Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin (Regierungsbezirk) merkezidir. Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir. 31 Aralık 2017 itibarıyla nüfusu 632.743. Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır. Stuttgart Üniversitesi ve Hohenheim Üniversitesi, bu şehirde yer almaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Olimpiyat Stadyumu</span> İstanbulda bir stadyum

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul'da yer alan bir mega stadyumdur. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten alan tesis, kapasite olarak ülkedeki en büyük stadyumdur. Olimpiyat oyunlarına hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmi ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu</span> İzmirde bir futbol stadyumu

Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu, önceki adıyla Alsancak Stadyumu, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan bir futbol stadyumudur. 1929'da hizmete giren stadyum, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2015'te yıkıldı ve 2017-2021 yılları arasında yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Porsche</span>

Prof. Dr. Ing h.c. Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi. Porsche orijinal Volkswagen Beetle'ı tasarlamış, ünlü Alman tankları Tiger I, Tiger II ve Elefant tanklarının tasarımlarında katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Happel Stadyumu</span>

Ernst Happel Stadyumu (

<span class="mw-page-title-main">Fritz Leonhardt</span> Alman mühendis

Fritz Leonhardt köprü mühendisliğine ve öngerilmeli betona çok önemli katkıları olmuş, bilhassa halatlı asma köprüleri ve TV kuleleri ile tanınan Alman inşaat mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Han</span>

Fazlurrahman Han, 1967'de ABD vatandaşlığına geçen inşaat mühendisi. Özellikle yüksek yapıların konstrüksiyonuna getirdiği yeniliklerle tanınmıştır.

Ayhan Çilingiroğlu, Türk elektrik yüksek mühendisidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

Mete Arat Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Gottlieb Daimler</span>

Gottlieb Wilhelm Daimler, Alman mühendis ve endüstri ürünleri tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Armand Peugeot</span> Fransız fabrikatör (1849 – 1915)

Armand Peugeot, Fransız sanayici ve Peugeot firmasının kurucusu. Kuzeni Eugène ile birlikte 1865 yılında aile şirketini devraldı ve 1882 yılında bisiklet üretimine başladı. 1889 yılında Paris Dünya Fuarı'nda üç tekerlekli buharlı bir araç sergiledi. 1892 yılında Daimler motorlarıyla otomobil üretimine başladı. Kuzeni Eugène gerekli yatırımı yapmak istemeyince 2 Nisan 1896'da kendi şirketini kurdu: Société Anonyme des Automobiles Peugeot. İçten yanmalı motora sahip otomobillerin üretildiği bir fabrikayı Audincourt'da kurdu.

Sir James Frazer Stirling Birleşik Krallık'ın 20. yüzyıldaki mimarlık sektöründe en etkili olmuş mimarlarının başında gelmektedir.

Franz Josef Popp, BMW AG'nin kurucu ve 1922'den 1942'ye kadar BMW AG'nin İlk Genel Müdür olarak şirketin sorumlu üç kişisinden biriydi. Bir dizi farklı adaylar BMW AG'nin "kurucuları" olarak öne sürülmüştür. Karl Rapp, Gustav Otto, Max Friz veya Camillo Castiglioni'nin yokluğunda şirket muhtemelen doğmuş olmazdı. Ancak, Franz Josef Popp'un bugün bildiğimiz şirketin gelişiminde ana güç olduğu iddia edebilir. 1942 yılında görevinden feragat etmek zorunda kalana dek kuruluşundan itibaren şirketin Genel Müdürü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Stadyumu</span> Antalya, Türkiyede bir futbol stadyumu

Antalya Stadyumu ya da sponsorluk anlaşması gereği Corendon Airlines Park Antalya, Antalyaspor'un iç saha maçlarını oynadığı 29.307 kişilik koltuk kapasitesine sahip futbol stadyumu.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Güneş Spor Kompleksi</span> Trabzon, Türkiyede bir futbol stadyumu

Şenol Güneş Spor Kompleksi, kısaca Akyazı Stadyumu veya sponsorluk anlaşması gereği Papara Park, Trabzon'un Ortahisar ilçesi, Akyazı mahallesinde yer alan bir futbol stadyumudur. Süper Lig kulüplerinden Trabzonspor'un maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stadın kapasitesi 41.131 kişiliktir. Stat, denize dolgu yapılan bir alanda inşa edildi ve inşaatı yaklaşık üç yıl sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Erol Akyavaş</span> Türk ressam

Erol Hakkı Akyavaş, Türk ressam.