İçeriğe atla

János Esterházy

Kont János Esterházy
Doğum14 Mart 1901
Nyitraújlak, Macaristan Krallığı
Ölüm8 Mart 1957 (aged 55)
Mírov, Çekoslovakya
MeslekPolitikacı
EvlilikKontes Lívia Serényi
Çocuk(lar)János Esterházy
Alice Esterházy

János Esterházy (Slovakça: Ján Esterházi; 14 Mart 1901 - 8 Mart 1957) Çekoslovakya'da ve daha sonra Birinci Slovak Cumhuriyeti'nde önde gelen bir etnik Macar politikacı. Çekoslovak Parlamentosu ve Slovak Meclisi üyesiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, yasa dışı bir şekilde Sovyetler Birliği'ne sürüldü, bir göstermelik duruşmada mahkûm edildi ve hapse atıldı. Bratislava Ulusal Mahkemesi tarafından Devlete Yüksek Muamele suçlamaları, düşmanla işbirliği, Çekoslovakya'nın dağılması ve anti-demokratik bir rejime katılımı nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı.[1] Bu ceza, Sovyetler Birliği'nden Çekoslovakya'ya dönüşünün ardından Cumhurbaşkanlığının affının bir sonucu olarak öldürülmedi. Fakat 1957'de hapishanede öldü.

Macar Yahudi Toplulukları Federasyonu, onu II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için bir kahraman olarak tanımladı.[2] Öte yandan, Slovakya'daki Yahudi Toplulukları Federasyonu, János Esterházy'yi açıkça eleştirdi ve onu "demokratik, faşist karşıtı savaşçı ve Yahudilerin korkusuz kurtarıcısı" olarak tanımlamak istemedi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Deák, 1995 & p7.
  2. ^ "gróf Esterházy János sok zsidó ember életét mentette meg" (Macarca). 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2010. 
  3. ^ "Stanovisko k osobe Jánosa Esterházyho" (Slovakça). 29 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2013. 

Dış bağlantılar

Macarca:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovakya (Slovakça: Slovensko ya da resmî adıyla Slovak Cumhuriyeti (Slovakça: Slovenská republika , Orta Avrupa'da bir ülkedir. Eski Çekoslovakya'nın bir parçasıydı. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya</span> Orta Avrupada 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş devlet

Çekoslovakya, Orta Avrupa'da 1918 ile 1992 arasında varlığını sürdürmüş ülke. 1 Ocak 1993'te Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlete bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Dubček</span> Çekoslovak Komünist Partisinin ilk sekreteri

Alexander Dubček, Slovak asıllı Çekoslovak devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan tarihi</span> Macaristan ülkesinin tarihi

Macaristan tarihi, Macarların ya da Avrupa'da bilinen adları ile Hungarların kökenine ilişkin genel olarak kabul edilen görüş belirsiz ve tartışmalı olmasına karşın; onların milattan sonra 9. yüzyıla kadar Avrasya'nın ovalarında yaşayan göçebe topluluklar oldukları yönündedir.

Slovakya Futbol Federasyonu, Slovakya'daki tüm profesyonel futbol sisteminin en yetkili kurumudur. Slovak futbol liglerinden ve Slovakya millî futbol takımından sorumludur ve merkezi Bratislava'dadır. 1907 yılında FIFA'ya üye oldu ama II. Dünya Savaşı'ndan sonra Çekoslovakya'nın kurulması sebebiyle üyeliği iptal edildi. Çekoslovakya'nın 1993 yılında dağılmasından bir yıl sonra FIFA'ya yeniden üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Garrigue Masaryk</span> Çekoslovakyanın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Tomáš Garrigue Masaryk, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı (1918-1935).

Çek Cumhuriyeti tarihi, bugünkü Çekya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın dağılması</span>

Çekoslovakya'nın dağılması Çekoslovakya'nın 1 Ocak 1993 tarihinde barışçıl bir şekilde Çekya ve Slovakya adında iki ülkeye ayrılması olayıdır. Bu olay aynı zamanda Kadife Boşanma olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Štúrovo</span> Slovakyada belediye

Štúrovo, Slovakya'nın güneyinde, Macaristan sınırında bulunan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Polonya Cumhuriyeti</span> 1918-1939 arasında hüküm sürmüş devlet

İkinci Polonya Cumhuriyeti, I. Dünya Savaşı'nın sonu olan 1918 yılından II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olan 1939 yılına kadar Orta ve Doğu Avrupa'da siyasal varlığını sürdürmüş bir devlettir. 1939 yılında Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği'nin işgali sonucunda sınırları Nazi Almanyası, Sovyetler Birliği ve Slovak Cumhuriyeti arasında paylaştırıldı. İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin Çekoslovakya, Weimar Cumhuriyeti, Letonya, Litvanya, Romanya Krallığı ve Sovyetler Birliği ile sınırı vardı. Sürgündeki Polonya hükûmeti, önce Paris'te ve daha sonra 1940'taki Fransa'nın düşüşünde Londra'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Sovyet Cumhuriyeti</span>

Slovak Sovyet Cumhuriyeti, Rusya ve Macaristan'dan sonra ilan edilen üçüncü komünist devletir. Devletin başkenti Prešov'dur. Devleti kuranda Çekoslovak gazeteci Antonín Janousek'dir. Slovakya'nın müttefikleri Macaristan ile Ukrayna'dır. Kurulan devlet çok uzun süreli olmadı. 16 Haziran'da ilan edilen devlet 7 Temmuz 1919'da çöktü. Macaristan Kızıl ordusu Çekler'i yenemeyince burası Çek ordusunun eline geçti. Ve ilk iş olarak bu devleti yıktı. Macaristan'a Bununla birlikte Slovakya'da bulunan komünist yapıda yıkıldı. Devletin başkanı Antonín Janousek Macaristan'a kaçtı. Ancak bu devlet kısa bir süre yıkılmasının ardından Çekoslovakya'ya iade edildi. Buradan da Sovyetler Birliği'ne sığındı.

Macaristan Ulusal Ayaklanması, Macaristan'ı işgal eden Nazi Almanyası'nı ülkeden kovmak ve onların hükûmete atadığı Ok Haç Partisi rejimi devirerek demokratik Macaristan'ı kurmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Ayaklanması</span> 1944te Slovak partizanların Nazi Almanyasına karşı giriştiği direniş

Slovak Ulusal Ayaklanması, II. Dünya Savaşı sırasında 29 Ağustos-28 Ekim 1944 tarihleri arasında Slovak partizanların Nazi Almanyası'na karşı başlattıkları büyük çapta direniştir.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Münnich</span> Macar politikacı

Ferenc Münnich, Macar komünist siyasetçi. 1958-1961 yılları arası Macaristan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Hlinka</span>

Andrej Hlinka İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Çekoslovakya'daki en önemli Slovak kamu aktivistlerinden biri olan Slovak Katolik rahip, gazeteci, bankacı ve politikacıydı. Hlinka Slovak Halk Partisi'nin lideriydi.

<i>Ana Caddedeki Dükkân</i>

Ana Caddedeki Dükkân ; Slovak Cumhuriyeti’nde II. Dünya Savaşı sırasında yürütülen Aryanlaştırma programı hakkında çekilmiş, 1965 Çekoslovakya yapımı bir film,

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya, Nazi Almanyası'nın bağımlı bir devleti ve Mihver devletlerinin bir üyesiydi. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı ve Yahudi nüfusunun çoğunu sınır dışı etti.