İçeriğe atla

Justyna Budzińska-Tylicka

Justyna Budzińska-Tylicka
DoğumJustyna Budzińska
12 Eylül 1867(1867-09-12)
Suwałki, Vistula Land, Rus İmparatorluğu
Ölüm08 Nisan 1936 (68 yaşında)
Varşova, İkinci Polonya Cumhuriyeti
MilliyetPolonyalı
Meslekdoktor, politikacı
Etkin yıllar1898-1936

Justyna Budzińska-Tylicka (d. 12 Eylül 1867 - ö. 8 Nisan 1936), iki savaş arası dönemde aktif olan görev yapan Polonyalı bir doktor ve kadın hakları savunucusudur. Tıp diplomasını aldıktan ve yedi yıl boyunca Paris'te çalıştıktan sonra Polonya'ya döndü ve Varşova'da mesleğini icra ederek deneyim elde etti. Kadın haklarının geliştirilmesinde aktif olarak rol aldı, Varşova Şehir Konseyi'nde görev yaptı ve kadınların gerek sağlığı gerek siyasi katılımını güçlendirmek adına sosyal faaliyetlerde yer aldı. Faaliyetlerinin başlangıcı Polonya'da doğum kontrol kliniği açmak ve Polonyalı Kadın Hekimler Derneği'ni kurmaktı. Uluslararası Küçük Kadınlar İtilafı'nın başkanı olarak görev yapmak da dâhil olmak üzere uluslararası feminizm toplantılarına ve çeşitli kongrelere katıldı.

İlk yılları

12 Eylül 1867'de -o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan- Suwałki'de doğdu. Babası, Polonya'daki Rus işgaline karşı Ocak Ayaklanması'na katılan ve -daha sonra öleceği yer olan- Sibirya'ya sınır dışı edilen bir veteriner hekim idi.[1] Erken yaşından itibaren kendi geçimini kendisi sağlamak zorunda kaldı.[2] Varşova'ya gönderildi ve yatılı okulda kaldı. Yarı zamanlı öğrenci olarak öğrenimine devam ettiği lise eğitimini tamamladı.[1]

Kariyeri

Budzińska, lise diplomasını aldıktan sonra Ukrayna'da özel bir mülkte mürebbiye olarak çalışmaya başladı ve köy çocuklarına gizli bir okulda ders verdi.[2] 1892'de Paris'teki eğitimine devam edecek kadar para kazandı ve tıp fakültesine kayıt yaptırmak için oraya taşındı. Konferanslara katıldı, el altından kitaplar dağıttı, Fransa'daki Polonyalı göçmenlere yardım etti ve Polonya Yabancı Sosyalistler Derneği'ne katılmak gibi pek çok gibi sosyal programlarda yer aldı. Uzun süre boyunca sosyalist hareketlere riayet etmedi, fakat hayatının büyük bir bölümünde onların ideolojisine bağlı kaldı. Maria Turzyma-Wiśniewska [pl] ile birlikte Çocuk Sağlığı Derneği, İlkokullar Derneği ve kadın haklarının korunmasına yönelik sosyal gelişimi amaçlayan çeşitli derneklere katıldı.[3] Yabancı diploması, Rus yetkililer tarafından kabul edildikten sonra ailesi, iki yıl içinde, Varşova'ya taşındı ve Holy Spirit Hastanesi'nde çalışmaya başladı.[4]

1898'de tıp diplomasıyla mezun olan Budzińska-Tylicka, Meaux yakınlarındaki Ebripill köyünde tıbbi bir muayenehane açtı. Muayenehane, bir doktor tarafından satın alındı ve müessese, yedi yıl boyunca faaliyet gösterdi.[5]

Budzińska-Tylicka, denge (ölçülülük) hareketinde yer aldı. Düzenli olarak hijyen ve tüberküloz seminerlerine katıldı. Kızların öğrenimi konusunda çeşitli faaliyetlerde yer alan ilk kadın hekimlerden biriydi. 1910-1912 yılları arasında Popielewska-Roszkowska Kadın Spor Salonu'nda hijyen dersleri verdi. Hijyen, pedagoji, kadın sağlığı ve kadınlar için yasal korumalar üzerine broşürler tasarladı. Kadınların eşitliliğini destekledi ve Polonyalı Kadınlara Eşit Haklar Birliği'nin bir üyesiydi. Birlik, Paulina Kuczalska-Reinschmit tarafından kurulmuştu.[3]

1916'da Holy Spirit Hastanesi'nden ayrıldı. I. Dünya Savaşı sırasında askerlerin tedavisi için bir sahra hastanesinin kurulmasına yardım etti ve genellikle solunum rahatsızlığı olan hastaları tedavi etti.[4] Çatışma sırasında bir subay olan oğlunu kaybetti, oğlunun ölümünü atlatmakta zorlandı. Evliliğinde mutlu değildi ve kızına da yakın değildi. Bu durumda toplumsal sorunlara zaman ayırmayı tercih etti. Polonyalı kadınlar 1918'de oy kullanma hakkını elde etti ve I. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre sonra Teodora Męczkowska ve Zofia Daszyńska-Golińska ile birlikte kadınların oy haklarını kullanmaları konusunda eğitilmesi amacıyla İlerici Kadınlar Siyasi Derneği'ni kurdu. Ayrıca Uluslararası Sosyalist Kadınlar Komitesi'nin Polonya şubesinde başkan yardımcılığı yaptı.[3] Faaliyetlerinin bir parçası olarak, Uluslararası Kadınlar Barış ve Özgürlük Birliği'ne (WILPF)[6] ve Uluslararası Kadın Birliği'ne (IWSA) katıldı; 1923'te Alexandrina Cantacuzino ve diğerleriyle birlikte (Uluslararası Küçük Kadınlar İtilafı'nı kurdukları) IWSA Roma Konferansı'na katıldı.[7]

1919'da Budzińska-Tylicka, Polonya İçtimai Tıp Derneği'ne katıldı. 1919'dan 1934'e kadar, başlangıçta KPKP'nin bir temsilcisi olarak; 1922'den sonra ise Polonya Sosyalist Partisi'nin bir temsilcisi olarak yaptı ve Varşova Şehir Konseyi'nin bir üyesiydi.[6]} 1925-1926 yılında Polonyalı Kadın Hekimler Derneği kurdu ve başkan yardımcısı pozisyonunda görev aldı.[7][6] 1927'de Budzińska-Tylicka, hemşireleri; işletmeler ve fabrikalar için çocuk bakım merkezlerinde çalışmak üzere eğitmek için kurslar oluşturdu ve aynı yıl LEW (Uluslararası Küçük Kadınlar İtilafı) başkanı oldu. 1929-1931 arasında, anneliğin korunmasını teşvik etmek, alkolizm ve yoksulluğa karşı mücadele etmek için[7][6] Tıp Odası'nı kurdu.[7] Kürtajın yasallaştırılmasını savundu ve hamileliğini sonlandıran kadınların cezalandırılmasını doğru bulmadı.[8] 25 Ekim 1931'de Budzińska-Tylicka, Polonya'daki ilk doğum kontrol kliniği açtı ve kliniğin yöneticisi oldu.[6] Aynı yıl, yani 1931'de, siyasi bir gösteriye katıldığı için tutuklandı, ancak temyiz mahkemesine başvurudan bulunduktan sonra serbest bırakıldı. 1935'te siyasi tutukluları barındıran Bereza Kartuska Hapishanesi'nin kapatılması fikrini destekledi.[9] 1935'te Polonya Bilimler Akademisi'nin başkanı oldu.[10]

Özel hayatı

Aşağı yukarı 1894'te, Stanisław Tylicki ile evlendi;[1] sonrasında çiftin Stanisław ve Wanda adında iki çocuğu oldu.[2] 1905'te çift, aileleriyle birlikte Polonya'ya dönmeye karar verdi, ancak sosyalist hareketlerle ilişiği nedeniyle Krakov Büyük Dükalığı dışında herhangi bir yerde yaşamaları yasaklandı.

Ölümü ve mirası

Budzińska-Tylicka, 8 Nisan 1936'da beyin kanaması nedeniyle beklenmedik bir şekilde öldü.[9] Sağlıklı beslenme ve hijyen konusunda hazırladığı makaleler, Polonya'da rağbet gördü. Ayrıca anne adaylarının sağlığını ve çevrelerindeki sağlık koşulları iyileştirerek çocuk ölümlerinin azalması yönünde çalışmalar yaptı.[11]

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lebensborn</span>

Lebensborn e.V., Nazi ırk temizliğine ve sağlık ideolojisine dayanan "ırksal olarak saf ve sağlıklı" olarak sınıflandırılan kişilerin abartılı ilişkiler yoluyla "Aryan" çocukların doğum oranlarını yükseltmek amacıyla Nazi Almanyası'nda SS tarafından başlatılan ve devlet tarafından desteklenen kayıtlı bir birliktir. Reichsführer-SS Heinrich Himmler tarafından geliştirilerek hayata geçirildi.

Brejnev Doktrini, Soğuk Savaş dönemi sırasında Sovyetler Birliğinin dış politikasını belirleyen bir doktrindir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Psikiyatri Derneği</span>

Türkiye Psikiyatri Derneği, Ankara'da yerleşik bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksander Krzyżanowski</span>

Aleksander Wilk Krzyżanowski (1895-1951), Polonyalı subay, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya direniş üyesi ve direniş ordusu olan Armia Krajowa Vilnius bölgesi komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Veteriner Hekimleri Birliği</span>

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), Veteriner hekimlik mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşu. Bu birlik, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur. Türk Veteriner Hekimleri Birliğide bu birliğin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Elvira Rawson de Dellepiane</span> Arjantinli siyasetçi (1867-1954)

Elvira Rawson de Dellepiane aktif bir süfrajetist ve tıp doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Ludwik Krzywicki</span>

Ludwik Krzywicki, Polonyalı antropolog, ekonomist ve sosyolog. Polonya'daki en erken sosyoloji şampiyonlarından biri,tarihsel materyalizm'e sosyolojik bir bakış açısından yaklaşmıştır. 1919 ve 1936 yılları arasında Varşova Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olga Boznańska</span> Polonyalı sanatçı (1865 – 1940)

Olga Boznańska 20.yy bir Polonyalı ressam. Döneminin önemli kadın ressamları arasındadır ve Fransız empresyonizm üslubu ile ilişkilendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leszek Miller</span> 10. Polonya başbakanı

Leszek Cezary Miller 2001-2004 yılları arasında Polonya Başbakanı olarak görev yapan Polonyalı bir solcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Olszewski</span> Leh avukat ve siyasetçi

Jan Ferdynand Olszewski Polonyalı muhafazakâr bir avukat ve politikacı. Olszewski, Aralık 1991 ile Haziran ayı başları arasında beş ay boyunca Polonya Başbakanı olarak görev yaptı ve daha sonra Polonya Ulusal Muhafazakâr Hareketi'nin lider ismi oldu. Olszewski'nin başkanlığı, Üçüncü Cumhuriyet'in tarihinde ikinci en kısa olanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ignacy Daszyński</span>

Ignacy Ewaryst Daszyński, 1918'de Lublin'de oluşturulan ilk Polonya hükûmetinin, İkinci Polonya Cumhuriyeti'nden Polonyalı sosyalist politikacı, gazeteci ve Başbakanıydı. Ekim 1892'de Polonya Sosyalist Partisi'nin (PPS) öncülüğünü kuran Polonya Sosyal Demokrat Partisi'ni (PPSD) kurdu. 1897'de Avusturya Parlamentosu'na seçildi ve 1918 yılına kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tomasz Arciszewski</span>

Tomasz Stefan Arciszewski, Polonya Sosyalist Partisi üyesi ve 1944-1947 yılları arasında Londra'da sürgünde bulunan Polonya hükûmetinin Başbakanı olarak hükûmetin Batılı güçlerin tanınmasını kaybettiği dönemde başkanlık yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zofia Daszyńska-Golińska</span> Polonyalı politikacı

Zofia Emilia Daszyńska-Golińska, evlilik öncesi soyadıyla Zofia Poznańska veya bilinen adıyla Zofia Golińska, Polonyalı bir sosyalist politikacı, oy hakkı savunucusu ve profesördür. Polonya Senatosu'ndaki ilk kadın senatördü.

<span class="mw-page-title-main">Adam Rapacki</span> Polonyalı siyasetçi (1909-1970)

Adam Rapacki, 1947'den 1968'e kadar önde gelen bir Polonyalı Komünist politikacı ve diplomattı. Siyasete sosyalist harekette başladı, ancak 1948'de yeni Polonya Birleşik İşçi Partisi'nin (PZPR) Merkez Komitesine katıldı ve Politbüro'nun bir üyesi oldu. Politbüronun Kremlin ile çok yakın bağları vardı. En çok 1957'de Avrupa'da nükleerden arındırılmış bölgelerin oluşturulması önerisiyle tanındı; ancak öneri asla benimsenmedi. Batı Alman yayılmacılığına karşı uyarıda bulunurken Doğu Almanya ile iyi ilişkiler sürdürdü. Polonya kökenli Amerikalı tarihçi Piotr Wandycz, Rapacaki'nin iyi eğitimli, kozmopolit, pragmatik, liberal ve hırslı bir kişilik olduğunu ve onun Batı Avrupa'da solla işbirliği yapma inancıyla ve vatanseverlik duygusuyla dolu olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dorota Kłuszyńska</span> Polonyalı siyasetçi

Dorota (Dora) Kłuszyńska, née Pilcer, Polonyalı sosyalist politikacı, aktivist ve feministti. 1925–1935'teki birinci, ikinci ve üçüncü dönem boyunca senatör, 1947–1952 yıllarında birinci dönemde Yasama Sejmi ve Polonya Halk Cumhuriyeti Sejm'inin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Wittek</span>

Maria Wittek ; 16 Ağustos 1899, Trębki, Gostynin - 19 Nisan 1997, Varşova, Polonya) 18 yaşından itibaren Polonya Ordusunda ve ilgili kuruluşlarda görev yaptı ve emekli olduktan sonra 1991'de tuğgeneralliğe terfi eden ilk Polonyalı kadın oldu.