İçeriğe atla

Justin Sun

Justin Sun
Doğum30 Temmuz 1990 (34 yaşında)
MilliyetÇin
Meslek
Dönem2018-günümüz

Justin Sun (Çince: 孙宇晨; pinyin: Sūn Yǔchén; 30 Temmuz 1990),[1] bir büyükelçi, Grenada'nın DTÖ Daimi Temsilcisi ve Cenevre merkezli Çinli-Grenadlı bir diplomat, girişimci ve iş yöneticisidir. En çok blockchain DAO ekosistemi olan TRON'un kurucusu olarak bilinir.

Eğitimi

Justin Sun, Pennsylvania Üniversitesi'nden Doğu Asya çalışmaları alanında yüksek lisans ve Pekin Üniversitesi'nden Tarih alanında lisans derecesine sahiptir.

Kariyeri

26 yaşındayken Sun, Jack Ma tarafından Hupan Üniversitesi'nde okumak üzere seçildi ve 2011'de Yazhou Zhoukan'ın ve 2014'te Davos Küresel Gençlik Liderlerinin kapak figürü oldu. 2015'te CNTV'nin en dikkate değer yeni girişimcisi seçildi ve 2015'ten 2017'ye kadar Forbes China 30 Under 30'da yer aldı.[2]

Sun, Haziran 2019'da Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett ile özel bir öğle yemeği yemek için[3][4] 4.5 milyon dolarlık bir teklif verdi.[5][6] Buffett ile öğle yemeği Ocak 2020'de gerçekleşti.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Crypto entrepreneur to go to space on New Shepard". SpaceNews (İngilizce). 23 Aralık 2021. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  2. ^ "Justin Sun". Forbes (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  3. ^ Lam, Katherine (3 Haziran 2019). "Winning bidder of Warren Buffett's private lunch revealed as Tron CEO Justin Sun". FOXBusiness (İngilizce). 4 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  4. ^ "Chinese blockchain entrepreneur Justin Sun won Warren Buffett's charity lunch with $4.6M bid". finance.yahoo.com (İngilizce). 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  5. ^ Stevenson, Alexandra; Li, Cao (24 Temmuz 2019). "Who Cancels Lunch With Warren Buffett? A Chinese Tycoon Did, but Why?". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 14 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  6. ^ Russolillo, Stella Yifan Xie and Steven (25 Temmuz 2019). "'Excessive Self-Promotion': Justin Sun Apologizes After Postponing Charity Lunch With Warren Buffett". Wall Street Journal (İngilizce). ISSN 0099-9660. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  7. ^ GmbH, finanzen net. "Warren Buffett finally had his $4.6 million meal with crypto boss Justin Sun". markets.businessinsider.com (İngilizce). 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Warren Buffett</span> Amerikalı yatırımcı

Warren Edward Buffett Amerikalı bir iş adamı, yatırımcı ve hayırseverdir. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su ve en büyük hissedarıdır. Mart 2023 itibarıyla 104 milyar dolarlık net servete sahip olan ve dünyanın en zengin beşinci kişisi olan Buffett, yatırım başarısının bir sonucu olarak dünyanın en tanınmış temel yatırımcılarından biri olarak görülmektedir. 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir. Forbes Dergisi'nin "2008 Milyarderler Listesi"ne göre 2008 yılında 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıydı. 2007 yılında Time'ın Dünyanın En Etkili 100 Kişisi arasında yer almıştır. Aynı zamanda 2012 yılında da Time dergisinin yaptığı araştırmada, dünyanın en etkili insanlarından birisi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elon Musk</span> Amerikalı iş insanı

Elon Reeve Musk, mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırseverdir. Elon Musk, SpaceX uzay şirketinin kurucusu, CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi; erken yatırımcı, Tesla otomotiv şirketinin CEO'su ve ürün mimarı, X Corp.'un sahibi, yönetim kurulu başkanı ve CTO'su, The Boring Company ve XAI şirketinin kurucusu, Neuralink, Starlink ile OpenAI'nin kurucu ortağı ve ayrıca ilk eş başkanıdır. Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır ve yirmi yaşında göç ettiği ABD'de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">DLive</span> Video canlı yayın servisi

DLive, 2017'de kurulmuş bir Amerikan video canlı yayın hizmetidir. 2019'da BitTorrent tarafından satın alındı. Sitenin yasaklı içerik yönergelerini gevşek uygulaması nedeniyle, DLive, beyaz milliyetçiler, komplo teorisyenleri, neo-Naziler ve diğer aşırılık yanlıları arasında YouTube ve Twitch'e popüler bir alternatif haline geldi. Site ayrıca oyuncular tarafından Twitch'e alternatif olarak kullanılıyor.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

Bancor Protokolü, kripto para birimi belirteçlerinin, takası kolaylaştırmak için bir emir defterine veya karşı tarafa ihtiyaç duymadan blok zincirleri dahil diğer belirteçlere otomatik olarak dönüştürülmesine izin vermek için kullanılan merkezi olmayan değişim ağları için bir standarttır. Bancor, dünyanın ilk blok zinciri tabanlı otomatik likidite havuzunu veya otomatik piyasa yapıcısını (AMM), ağındaki herhangi bir token için otomatik olarak verilmesini veya değiştirilmesini sağlayan gömülü bir dönüştürücü ile dijital bir para birimi olan Smart Token'i icat etti. Bancor Ağı, Bancor Protokolünü kullanan ve BNT, Bancor Ağ Jetonu aracılığıyla bağlanan ve herhangi bir jetonun başka bir jetona dönüştürülebildiği ağ için hub jetonu görevi gören tüm farklı jetonlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Cardano (kripto para platformu)</span> Kripto Para

Cardano, akıllı sözleşmeler için halka açık bir blockchain platformu çalıştırmayı amaçlayan bir kripto para birimi ağı ve açık kaynaklı bir projedir. Cardano'nun dahili kripto para birimine ADA denir. Projenin gelişimi Zug, İsviçre merkezli Cardano Vakfı tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Firo (kripto para birimi)</span>

Eskiden Zcoin olarak bilinen Firo, kullanıcıları için Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla daha yüksek gizlilik sağlamak için kriptografiyi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

Upserve,, bağımsız tam hizmet veren restoran işletimi ve onların bütün iş süreçlerinin yönetimini sağlayan bir restoran yönetimi platformu sağlayan bir şirkettir. Platform, restorana özgü satış noktası (POS) yazılımı, ödemeler, analitik, uzaktan sipariş, sadakat programı ve restoranlar için özel olarak tasarlanmış diğer pazarlama araçlarından oluşur. Upserve Platformu merkezinde bulut tabanlı Upserve POS yer almaktadır. Bu sistem, Upserve'in 2016 yılında Groupon'dan satın aldığı bir satış noktası sistemidir.

Just Eat bir çevrimiçi yemek siparişi ve teslimat hizmetidir. Bağımsız paket yiyecek satış restoranları ve müşteriler arasında bir aracı işlevi görür. Web sitelesine göre, merkezi Londra, İngiltere'dedir ve Avrupa, Asya, Okyanusya ve Amerika'da 13 ülkede faaliyet göstermektedir. Danimarka, Kolding'de kurulan platform, müşterilerin yerel paket servisi olan restoranları aramasına, bu restoranlardan sipariş vermesine, çevrimiçi ödeme yapmasına, siparişleri restorandan teslim alma veya adrese teslim seçeneklerinden birini seçmesine olanak tanır.

Munchery Inc., San Francisco, Seattle ve New York City'nin bazı bölgelerine hizmet veren bir çevrimiçi yemek siparişi ve yemek teslimatı hizmetiydi. Değeri 300 milyon dolar olan şirket 21 Ocak 2019'da aniden kapandı. Web sitesinin bulunduğu adres sadece yemek tarifleri içeren bir web sitesi olarak yeniden yayına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Binance</span>

Binance, çeşitli kripto para birimlerinin alım satımı için bir platform sağlayan bir kripto para borsasıdır. Ocak 2018 itibarıyla Binance, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Uniswap</span>

Uniswap, kripto para birimlerini takas etmek için kullanılan merkeziyetsiz finans protokolüdür. Uniswap aynı zamanda Uniswap protokolünü oluşturan şirketin de adıdır. Protokolün faaliyeti, akıllı sözleşmeler aracılığıyla Ethereum blok zincirindeki kripto para birimleri arasındaki otomasyonu kolaylaştırmaktır. Ekim 2020 itibarıyla, Uniswap, günlük işlem hacmine göre en büyük merkeziyetsiz borsa ve tüm borsalar içerisinde dördüncü en büyük kripto para borsası olduğu tahmin edilmektedir. Uniswap borsasının Eylül 2021 itibarıyla yaklaşık olarak günlük likit alım satım işlemleri karşılığında 4,7 milyon dolar ortalama işlem ücreti geliri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ma Huateng</span> Çinli internet girişimcisi

Ma Huateng, aynı zamanda Pony Ma olarak da bilinir, Çinli bir milyarder iş insanıdır. Asya'nın en değerli şirketi, en büyük İnternet ve teknoloji şirketlerinden biri ve dünyanın en büyük yatırım, oyun ve eğlence holdinglerinden biri olan Tencent'in kurucusu, başkanı ve CEO'sudur. Şirket, Çin'in en büyük mobil anlık mesajlaşma hizmeti olan WeChat'i geliştiriyor ve yan kuruluşları hem Çin'de hem de küresel olarak medya, eğlence, ödeme sistemleri, akıllı telefonlar, internetle ilgili hizmetler, katma değerli hizmetler ve çevrimiçi reklamcılık hizmetleri sağlıyor.

EOS.IO, kripto para birimi EOS'a dayalı olan blok zinciri protokolüdür. Protokol'e ait akıllı sözleşme platformu, işlem ücretlerini ortadan kaldırdığını ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merkezsiz finans</span>

Merkezsiz finans,, geleneksel finansal araçları sunmak için brokerler, borsalar veya bankalar gibi merkezî finansal hizmet sağlayıcılarına güvenmeyen, bunun yerine blok zincirler aracılığıyla akıllı sözleşmeler kullanan blok zinciri tabanlı bir finans sistemidir. DeFi, esnek bir şekilde bir araya getirilebilen çok katmanlı bir mimarî ve yapı taşları kullanır.

Emin Gün Sirer Türk asıllı Amerikan Bilgisayar bilimcisi. Cornell Üniversitesi bilgisayar bilimi doçent profesörüydü, IC3'ün eski eş direktörü, Ava Labs'ın kurucusu ve CEOsudur.Peer-to-peer, işletim sistemleri ve Bilgisayar ağları konusundaki katkıları ile bilinir. Sirer ayrıca Avalanche consensus kullanarak bilgi işlem platformu oluşturmaya ilişkin bir proje olan Avalanche protokolünün de kurucusudur.