İçeriğe atla

Juqu Mujian

Juqu Mujian
Kuzey Liang hükümdarı
Hüküm süresiMS 433-439
Önce gelenJuqu Mengxun
Sonra gelenJuqu Wuhui
ÖlümMS 447
HanedanJuqu Hanedanı

Juqu Mujian (Çince: 沮渠牧犍; pinyin: Jǔqú Mùjiān; ö. MS 447), Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Kuzey Liang'ın üçüncü hükümdarıdır. Saltanatı MS 433'ten MS 439 yılına kadar sürmüştür.

Çinli tarihçilerin çoğu Juqu Mujian'ı son Kuzey Liang hükümdarı olarak kabul ederken, bazıları Gaochang'dan hüküm süren kardeşleri Juqu Wuhui ve Juqu Anzhou'yu da devletin hükümdarları olarak görmektedir. Juqu Mujian MS 433 yılında babası Juqu Mengxun'un yerine geçtiğinde, Kuzey Liang her zamankinden daha güçlü görünüyordu, ancak Kuzey Liang'ın sözde bir vasal olduğu çok daha güçlü Kuzey Vey devletinin gölgesi altındaydı. MS 439'da Kuzey Vey imparatoru Taiwu, Kuzey Liang'a karşı büyük bir sefer başlattı ve hem başkenti Guzang'ı hem de Juqu Mujian'ı ele geçirdi. Juqu Mujian, İmparator Taiwu'nun isyan etmeye çalıştığına inandığı MS 447'ye kadar, kayınbiraderi olarak onurlu bir Kuzey Vey mensubu olarak kaldı ve daha sonra onu intihar etmeye zorladı.

Ek okuma

Juqu Mujian
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Juqu Mengxun
Kuzey Liang hükümdarı
MS 433-439
Sonra gelen:
Juqu Wuhui

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sibir Hanlığı</span>

Sibir Hanlığı, Cengiz Han'ın oğlu Cuci'nin ulusuna bağlı olan Şiban (Şeyban) sülalesinden İbak tarafından kurulmuş ve 1464 - 1598 yılları arasında Sibirya'da kurulmuş bir Türk hanlığıdır. Bilinen ilk hükümdarı Taybuğa Han'dır. Moğolistan'ın kuzeyinden Sibirya'ya kadar uzanan topraklarda kuruldu. Bugünkü Sibirya'nın adı bu hanlıktan alındı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Liang (16 Krallık)</span>

Kuzey Lyang, Çin tarihinde 'Beş Barbar Onaltı Krallık döneminde Hiung-nuların bir kolu olduğu tahmin edilen Lushui Hu (盧水胡)'nun Juqu Mengxun (沮渠蒙遜) tarafından kurulmuş bir devlet. Etnik Han Duan Ye, başlangıçta Juqu klanının desteğiyle Kuzey Liang hükümdarı olarak tahta çıkarılsa da, Duan daha sonra 401'de devrildi ve Juqu Mengxun hükümdar ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vey</span> Kuzey Çinde kurulmuş bir Türk devleti

Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Liang Hanedanı</span>

Liang Hanedanı, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 502-557 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, doğu ve güney Çin'de yer almakta olup güney hanedanlıklarının üçüncüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Chen Hanedanı</span>

Chen Hanedanı, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 557-589 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, doğu ve güney Çin'de yer almakta olup güney hanedanlıklarının dördüncü ve sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Vey</span>

Doğu Vey, Çin'in Güney-Kuzey Hanedanları döneminde MS 534-550 yılları arasında var olan bir devletti. Devlet, Doğu Çin'de yer almakta olup kuzey hanedanlıklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Liang</span>

Güney Liang, Çin'in Beş Hu On Altı Krallık döneminde MS 385-431 yılları arasında var olan bir devletti. Güney Liang, Çin'in kuzey orta kısmını kapsamakta olup tüm hükümdarları imparator olarak tanımlamaktaydılar.

Kuzey Wei (Tabgaç) İmparatoru Mingyuan ( 魏明元帝), Çince adı Tuoba Si (拓拔嗣),Ardıç Kağan (𐰺𐰑𐰲:𐰴𐰍𐰣), Siyenpi adı Mumo (木末), Siyenpi liderliğindeki Kuzey Wei (Tabgaç) hanedanının bir imparatoruydu. O, kurucu imparator İmparator Daowu'nun en büyük oğluydu. Onun saltanatı sırasında, Kuzey Wei'nin toprakları, ne babasının saltanatı ne de oğlu İmparator Taiwu'nun saltanatı sırasında olduğu kadar genişlemedi, ancak devletin kuzey Çin üzerinde istikrar kazanmasına yardımcı oldu ve tavsiyelerini dinlemek ve nihai kararları almak için önemli emperyal yetkililerle görüşme geleneğini başlattı.Genellikle tarihçiler tarafından akıllı ve rasyonel bir hükümdar olarak kabul edilir.

Helian Chang, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı MS 425'ten MS 428 yılına kadar sürmüştür.

Helian Ding, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Xia'nın üçüncü ve son imparatorudur. Saltanatı MS 428'den MS 431 yılına kadar sürmüştür.

Juqu Mengxun, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Kuzey Liang'ın ikinci hükümdarıdır. Saltanatı MS 401'den MS 433 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Juqu Wuhui, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Kuzey Liang'ın dördüncü hükümdarıdır. Saltanatı MS 432'den MS 444 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Juqu Anzhou, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Kuzey Liang'ın beşinci ve son hükümdarıdır. Saltanatı MS 444'ten MS 460 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Ai veya asıl adıyla Li Zuo (李祚), Çin'de Tang Hanedanı'nın 21. ve son imparatorudur. Saltanatı MS 904'ten MS 907 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Li Cunxu</span>

Li Cunxu, Çin'de Beş Hanedan On Krallık döneminde Hou Tang'ın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 923'ten MS 926 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Taiwu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 423'ten MS 452 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Tuoba Yu, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS MS 452 yılında ölümüne kadar yalnızca birkaç ay sürmüştür.

Wencheng, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı MS 452'den MS 465 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Xiaowen (Kuzey Vey)</span>

Xiaowen, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın altıncı imparatorudur. Saltanatı MS 471'den MS 499 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Xiaoming, Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın sekizinci imparatorudur. Saltanatı MS 515'ten MS 528 yılında ölümüne kadar sürmüştür.