İçeriğe atla

Jupiler

Jupiler, kendi ülkesinde yaklaşık %40 (2019)[1] pazar payına sahip bir Belçika pilsner birasıdır. Bira, Liège'nin bir alt belediyesi olan Jupille-sur-Meuse kasabasındaki Piedbœuf bira fabrikasında (Anheuser-Busch InBev'in bir parçası) üretilir.[2] Kompleks, Maastricht-Liège demiryolu hattının her iki tarafında yer almaktadır.

Jupiler adı 1966'da yer adında -er son eki ile oluşturulmuştur (Almancada ve bazen Hollandacada Aachener veya Maastrichter'de olduğu gibi yer adları için bir sıfat oluşturulmuştur).

Jupiler'in amblemi her zaman bir boğa olmuştur. 2006 yılında hem Jupiler bardakları hem de şişeleri yenilendi. Çıkartmanın ve yerleşimin görünümü biraz değiştirildi (boğa artık sadece arka ayakları yerine 4 ayağı üzerinde duruyor) ve "Jupiler" yazısı artık bardakta dikey. Şişeler kahverengidir, bu renk bira üreticisi tarafından güneş ışığının biranın kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak için kullanılır.

Jupiler'in sloganı: "Erkekler nedenini bilir".

Bir kasa Jüpiler

Lezzet ve çeşitleri

  • Jupiler hafif acı bir tada sahiptir ve %5,2 alkol içerir. En iyi 3 derece sıcaklıkta içilir.
  • Jupiler Blue, Jupiler'in bir çeşididir ve 2006'da piyasaya sürülmüştür. Bu varyantın alkol içeriği %3,3 daha düşüktür, ancak yine de orijinal Jupiler'in tadını korur. Varyant, tüketicinin bira istediği, ancak öğle yemeği sırasında veya ev işleri yaparken olduğu gibi alkolden uzak durulan zamanlar için tasarlanmıştır.
  • Jupiler Tauro, 2008 sonbaharında piyasaya sürüldü. Bu biranın alkol içeriği %8,3'tür. 2012 yılının başında bu biranın üretimi durduruldu.
  • Jupiler New Tauro, Mart 2012'de piyasaya sürüldü. Alkol oranı azaltılmış Jupiler Tauro'dur: %6,2.
  • Jupiler NA, alkol yüzdesi %0,5 olan düşük alkollü bir biraydı. Bu bira 2017 yılında %0,0 Jupiler ile değiştirildi.
  • Jupiler 0,0%, 2016 yılında piyasaya sürülen alkolsüz bir biradır.
  • Jupiler Force, 2011 yılında piyasaya sürülen, ancak ilgi eksikliği nedeniyle 2014 yılında piyasadan çekilen alkolsüz, maltlı bir meşrubattı.[3][4]
  • 2018'de piyasaya sürülen ve normal bir bira bardağından daha az kalori içeren Jupiler Pure Blonde[5]

Sponsorluk

Jupiler, hem Belçika millî futbol takımı millî takımının hem de resmi olarak Jupiler Pro League olarak adlandırılan rekabet futbolunun birinci bölümünün Belçika futbolunun önemli bir sponsorudur. Hollanda'da Jupiler, 2006'dan 2018'e kadar o dönemde Jupiler Ligi olarak adlandırılan ilk bölüme sponsor oldu. Jupiler daha sonra Gouden Gids'in yerini aldı. 2012-2013 sezonundan bu yana Jupiler, AFC Ajax ile de resmi bir ortaklığa sahiptir. Jupiler, 2010 ve 2014 yıllarında Benelüks'teki resmi Dünya Kupası birasıydı. 25 Eylül 2017'de, bira üreticisinin on iki sezonun ardından ilk bölümün adaşı ve ana sponsoru olmaktan vazgeçeceği açıklandı. Bu bölüm o zamandan beri Mutfak Şampiyonu Bölümü olarak anılmıştır.

20 Şubat 2018'de AB InBev, Belçika'nın 2018 FIFA Dünya Kupası'na katılımı onuruna "Jupiler" adının 5 ay süreyle "Belçika" adını değiştireceğini duyurdu.

Kaynakça

  1. ^ "Kleine brouwers dagen AB InBev en co uit". Apache (Felemenkçe). 8 Ağustos 2019. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  2. ^ "Geschiedenis van Jupiler". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  3. ^ "Jupiler Force zakt voor eerste smaaktest". De Standaard. 18 Şubat 2011. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2018. ]
  4. ^ "Jupiler Force mislukt". biernet.nl. 2 Temmuz 2014. 25 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2018. ]
  5. ^ JUPILER LANCEERT "PURE BLONDE by Jupiler" 23 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 17 mei 2018

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Belçika birası</span>

Belçika birası, Belçika'da her şehrin ya da kasabanın kendi yaptığı bira çeşitlerinin ve ulusal biralarının genel adıdır. Bu biralar tadına, rengine, aromasına, alkol oranına, bazen de içtiğiniz bardağın özelliğine göre farklılık gösterir. Ülkede 178 adet bira üreticisi vardır, bunlar arasında küçük işletmelerden, dünya devlerine varan şirketler vardır. Belçika biraları denildiğinde akla ilk gelen ve biraseverler tarafından tüm dünyada baştacı yapılan Trappist biraları gelir. Ayrıca dünyanın ikinci büyük bira üreticisi InBevin ürettiği Stella Artoisda bu ülkeye aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ottakringer Biraevi</span>

Ottakringer Biraevi, Viyana’nın Ottakring ilçesinde bulunan bira fabrikası. Fabrika Ottakringer Brauerei AG şirketi tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pro League</span>

Pro League, Belçika'nin en üst düzey futbol ligidir. Ligin sponsoru, lige adını veren Jupiler marka biranın üreticisi InBev'dir. 1895 yılında kurulan ligin tarihinde en çok şampiyon olan takım, 34 kezle Anderlecht kulübüdür. Bu kulübü 18 şampiyonlukla Club Brugge, 11 şampiyonlukla Royale Union Saint-Gilloise ve 10 şampiyonlukla da Standard de Liège izlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Efes</span> Anadolu Grubuna bağlı Pilsen bira çeşidi

Anadolu Efes, Efes Pilsen biralarının üretimini de gerçekleştiren Anadolu Grubu'na bağlı şirkettir. Şirket, Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'dan oluşan, geniş bir coğrafi alanda bira, malt ve alkolsüz içecekler üretir ve pazarlar. Anadolu Grubu, 1950'lerin başında Özilhan ve Yazıcı aileleri tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana hızlı ve sürdürülebilir bir büyüme sergileyen Anadolu Grubu, 1969 yılında bir holding şirketine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoegaarden (bira)</span>

Hoegaarden, 1445 yılında Belçika'da kurulmuş bir bira fabrikası ve aynı fabrikanın ürettiği ünlü bir buğday birası markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tripel</span>

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir. Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trappist bira</span>

Trappist bira, Trappist manastırlarına bağlı bira fabrikaları tarafından üretilen bira çeşididir. Günümüzde Belçika'da altı, Hollanda'da iki; Avusturya, İtalya ve ABD'de birer tane olmak üzere toplam 11 Trappist manastırı vardır. Trappist manastırlarına bağlı üretimevleri tarafından üretilen bu biralar, "Gerçek Trappist Ürünü" anlamına gelen Authentic Trappist Product mottosuyla satılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Weisse</span>

Berliner weisse, Almancada Berlin beyazı anlamına gelen, ekşimsi, bulanık ve ortalama %3,00 dolayında alkol içeren bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gose (bira)</span> En az %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir Alman birası

Gose, kökeni Almanya'nın Goslar kentine dayanan, minimum %50 oranında buğday maltı içeren ekşimsi ve tuzlu bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Keurig</span> Ev ve ticari kullanım için içecek demleme sistemi

Keurig Burlington, Massachusetts merkezli ev ve ticari kullanım için bir içecek demleme sistemidir. Amerikan firması Keurig Dr Pepper tarafından üretilmektedir. Ana Keurig ürünleri: tek servisli kahve kapı türü olan K-Cup kabukları, içecekleri bu kapsüllerde demleyen tescilli makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Budweiser</span> bira markası

Budweiser, Anheuser-Busch InBev'e bağlı olarak faaliyet gösteren Amerikan tipi pale lager bira markasıdır. Çekya merkezli Budějovický Budvar ile yaşanan marka anlaşmazlığından ötürü bazı ülkelerde Bud adıyla piyasada yer almaktadır. Carl Conrad'a ait St. Louis merkezli Carl Conrad & Co. tarafından üretimine 1877'de başlandı. Conrad'ın iflasını ilan ettiği 1883 yılında bira markası, Anheuser-Busch tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Bira köpüğü</span> Biranın tepesinde bulunan köpük

Bira köpüğü, biranın üstünde bulunan köpüktür. Bira bardağı ve bira şişesi'nde bulunur. Yüzeye yükselen, ağırlıklı olarak karbondioksit olmak üzere gaz kabarcıkları tarafından üretilir. Bu elementler şıra proteini, maya ve şerbetçi otu kalıntısıdır. Kafada kabarcıkları oluşturan karbondioksit, fermantasyon sırasında üretilir. Bira şişede mayalanmaya devam ederse, doğal olarak karbonatlaşır, bira açıldığında veya döküldüğünde köpük oluşur. Bira pastörize edilmiş veya filtrelenmişse, bira basınçlı gaz kullanılarak zorla karbonatlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">XXXX (bira)</span> Avustralyalı bira markası

XXXX Queensland bira üreticileri Castlemaine Perkins tarafından Brisbane, Milton'da üretilen bir Avustralya bira markasıdır. Queensland eyaletinde geniş bir populerliğe sahip, Barlarda ve publarda yaygın olarak bulunmaktadır. XXXX markası ilk olarak 1924'te Castlemaine tarafından tanıtıldı ve uzun süredir devam eden geleneğe itafen biranın gücünü belirtmek için X'ler kullanmıştır. Marka adı ayrıca 1878'de tanıtılan XXX Köpüklü Bira üzerine inşa edilmiştir.

Gara Guzu, Muğla ili, Menteşe ilçesi, Yeşilyurt köyünde, 2011 yılında, Akgonca Besi ve Ataç Besi tarafından kurulan ve 2014 yılında üretim izni alan, kraft bira üreticisi bir yerli Türk firmasıdır. Malt bira, buğday birası ve İngiliz Ale ve Ipa tipi bira türlerinde, butik ölçeğinde bira üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beck's Brewery</span> Bremen merkezli birahane

Beck's Brewery, Brauerei Beck & Co. olarak da bilinir, Almanya'nın kuzeyindeki Bremen şehrinde, Weser nehri kıyısında bulunan bir bira fabrikasıdır. 2001 yılında Interbrew, Brauerei Beck'i 1,8 milyar avroya satın aldı; o zamanlar Almanya'nın dördüncü büyük bira üreticisiydi. Beck's'in ABD'deki üretimi 2012'nin başından beri Missouri, St. Louis'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Duvel</span>

Duvel Moortgat Bira Fabrikası, 1871 yılında Belçika'nın Anvers ilinde kurulan Flaman aile tarafından işletilen bir bira fabrikasıdır. Yüksek alkollü Belçika Pale Ale tipi altın renkli birası Duvel, kırktan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Duvel, Brabant, Gent ve Anvers lehçelerinde "şeytan" anlamına gelir ve standart Hollandaca kelime duivel [ˈdœy̯vəl] 'dir. Diğer popüler biralar arasında Maredsous ve Vedett bulunur. 2015 yılı itibarıyla yıllık üretim kapasitesi 1.400.000 hektolitredir.