İçeriğe atla

Junko Furuta cinayeti

Junko Furuta (古田 順子 Furuta Junko, 18 Ocak 1971 - 4 Ocak 1989) 1980'lerde kaçırılan, işkence edilen, tecavüz edilen ve öldürülen 17[1] yaşında bir Japon lise öğrencisiydi. 208 litre beton dolu bir varilde bulunan vücudunun durumundan dolayı cinayeti Beton kaplama liseli cinayeti (女子高生コンクリート詰め殺人事件 Joshikōsei konkurīto-zume satsujin-jiken) olarak adlandırılmıştı. Bu işkenceler 44 gün sürdü. Cinayet, çoğunluklu olarak Hiroshi Miyano (宮野 裕史), Jō Ogura (小倉 譲), Shinji Minato (湊 伸治) ve Yasushi Watanabe (渡邊 恭史) isimli dört genç oğlan tarafından işlendi.[2]

Suç

25 Kasım 1988'de dört erkek, Misato'nun Saitama ilinde bir üçüncü sınıf lise öğrencisi olan Furuta'yı kaçırdılar ve 44 gün boyunca Tokyo, Adachi'nin[3] Ayase bölgesinde kaçıranlardan biri olan daha sonra Kamisaku soyadını alan 17 yaşındaki Jō'nun ailesine ait bir evde tuttular.[4] Furuta Yashio-Minami Lisesi'nde öğrenciydi ve okuldan sonra çalıştığı yarı zamanlı işinden çıktıktan sonra kaçırıldı.[5]

Kaçırılması üzerine endişelerden kaçınmak için failler Furuta'yı ailesini aramaya ve onlara kısa bir süreliğine bir arkadaşının evinde kalacağını söylemeye zorladılar. Tutsaklığı sırasında Furuta'ya suçlular tarafından defalarca işkence edilmiş, vurulmuş ve 400'den fazla kez tecavüz edilmişti. En sonunda öldürmeye karar verdiklerinde ağzına ve gözlerine mum koydular, vücuduna yanıcı sıvı döküp yaktılar. Furuta, vücut sıvısı kaybı sonucu ölmüştür.[4] Bir ara kaçmaya çalışsa da bu denemesi başarısız olmuş ve sonucunda vücudunun çeşitli yerlerinde sigara söndürülmüş, elleri ve ayaklarının parmak uçları yakılmıştır. Kamisaku'nun ebeveynleri Furuta'nın tutsak olduğu zamanın sadece kısa bir bölümünde evdeydiler ve Furuta yardım için yalvarsa da müdahale etmediler. Daha sonra oğullarından olaya müdahale edemeyecek kadar korktuklarını iddia ettiler.[4]

Katilleri Furuta'nın cesedini beton dolu 208 litrelik yağ variline sakladılar. Varilden Tokyo, Kōtō'da ıslah edilmiş bir arazide kurtuldular.

Tutuklama ve ceza

Suçlu çocuklar yakalandı ve yetişkin olarak yargılandılar; fakat çocuklar tarafından işlenen suçların idaresi kurallarından dolayı suçluların kişilikleri mahkeme tarafından gizlenmişti.

Suçundan dolayı Kamisaku 1999 yılının Ağustos ayında serbest bırakılmadan önce bir çocuk hapishanesinde sekiz yıl kalmıştı. Temmuz 2004'te kız arkadaşının aklını çeldiğine inandığı için bir tanıdığına saldırmasından dolayı tutuklandı.[4] Saldırı yüzünden yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1990'da bir alt mahkeme suçluların liderini 17 yıl hapis cezasına çarptırdı, bir suç ortağını 6 yıl, diğer bir suç ortağını 4 yıl ve diğer suç ortağını da 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Lider ve diğer üçünden ikisi karara itiraz ettiler. Yüksek mahkeme itiraz edenlere daha büyük cezalar verdi. Duruşma hakimi Ryuji Yanase bunu suçun doğası, kurbanın ailesinin üzerinde suçun etkisi ve suçun toplum üzerindeki etkilerinden dolayı yaptıklarını söyledi. Suçluların başı müebbet hapis cezasından sonra en ağır ceza olan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İtiraz eden diğer iki suç ortağından ilk başta 6 yıl ceza alan 10 yıl ve diğer 4 yıl alan ise 7 yıl ceza aldı.[6]

Furuta'nın ailesi kızlarının katillerinin aldığı cezayı duyunca dehşete düştüler ve suçun işlendiği evin sahibi olan ebeveynlere karşı dava açılmasını istediler.

Sonuç

Olay ülke çapında özellikle yetişkin olarak yargılanan çocuk suçluların hükmü ve rehabilitasyonuna dikkat çekti ve medyada büyük yer aldı.

Olayla ilgili en az üç Japonca kitap yazıldı.[7]

Popüler kültürde

Olay üzerine 1995'te Katsuya Matsumura tarafından Joshikōsei konkurīto-zume satsujin-jiken (女子高生コンクリート詰め殺人事件, Concrete-Encased High School Girl Murder Case) adlı bir film yapıldı. Yujin Kitagawa (daha sonra müzik ikilisi olan Yuzu'nun üyesi oldu) baş suçluyu oynadı.[8][9]

Concrete (コンクリート, aka Schoolgirl in Cement, 2004) isimli başka bir film olay hakkında yazılan kitaplardan birine dayanılarak yapılmıştır.

Seiji Fujii olay üzerine 17-sai adlı bir roman yazmıştır. Kitap daha sonra Youji Kamata tarafından mangaya uyarlanmıştır. Gerçekte olanların aksine roman kurtulan ve suçluları hapis cezasına çarptırılan kurban için mutlu sonlar biter.

Mr.Kitty isimli müzisyen ise olaya ithafen 44-Days isimli bir şarkı bestelemiştir.[10]

Ayrıca ünlü görsel kei rock grubu The GazettE'nin şarkısı "Taion" (体温; Body Temperature) un Junko Furuta'nın hikâyesinden esinlenerek yazıldığına inanılır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  3. ^ Utting, Gerald.
  4. ^ a b c d Wijers-Hasegawa, Yumi, "Man who killed as child back in court" 10 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Japan Times, July 29, 2004. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Japan Times 2004 attack" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ Hawkins, Kristal.
  6. ^ "Rapist, Murderer Given 20-Year Sentence."
  7. ^ 渥美饒兒『十七歳、悪の履歴書-女子高生コンクリート詰め殺人事件』作品社、2003年。ISBN 4878935723.
    門野晴子『女子高生コンクリート詰め殺人事件―彼女のくやしさがわかりますか?』おんな通信社編、社会評論社、1990年。
    佐瀬稔『うちの子が、なぜ!―女子高生コンクリート詰め殺人事件』草思社、1990年。 ISBN 479420390X.
  8. ^ IMDb'de Joshikôsei konkuriito-dume satsujin-jiken
  9. ^ "Filme mit Beteiligung von Yujin Kitagawa" (Almanca). 11 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2008. 
  10. ^ 44 Days Of Hell – The murder story of Junko Furuta, 27 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Nisan 2020 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl mahkemesi</span> Türk Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında faaliyet gösteren özel mahkemeler

İstiklâl mahkemesi, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında ayaklanma çıkaran ve yağmaya girişenleri, bozguncuları, orduya ait silah ve mühimmatı çalanları, casusları, asker kaçaklarını ve bağımsızlık hareketini engelleme amacıyla propaganda yapanları yargılamak için, çıkarılan özel bir kanunla ilk olarak 18 Eylül 1920 tarihinde kurulan mahkemelerdir. İlk dönem İstiklâl Mahkemeleri, Ankara'daki hariç olmak üzere 17 Şubat 1921 tarihinde kapatıldı. İkinci dönem İstiklâl Mahkemeleri, çalışmalarına 30 Temmuz 1921'de başladı ve 1923'ün Ekim ayına dek faaliyetlerini sürdürdü. Üçüncü ve son dönem İstiklâl Mahkemeleri ise 1923 ile 1927 yılları arasında etkin oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Popescu</span>

Gheorghe Popescu,, Rumen eski futbolcu ve iş insanıdır. 2019 yılı itibarıyla, aynı zamanda bacanağı olan Gheorghe Hagi'nin hem sahibi hem de teknik direktörü olduğu Romanya'nın 1. lig takımlarından FCV Farul Constanța'nın başkanlığını yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Pamukova tren kazası</span> 2004te Sakarya, Türkiyede gerçekleşen bir tren kazası

Pamukova tren kazası veya Pamukova faciası, 22 Temmuz 2004 günü Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasıdır. Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmiştir. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermiştir.

Sevag Şahin Balıkçı'nın öldürülmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerlik hizmetini yerini getirmekte olan Er Sevag Balıkçı'nın, terhisine 23 gün kala, Er Kıvanç Ağaoğlu tarafından tüfekle vurularak öldürülmesi olayıdır. Olayın 24 Nisan 2011'de, Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü'nde gerçekleşmesi, Balıkçı'nın da bir Türkiye Ermenisi olması bunun kaza değil cinayet olduğu yönünde görüşlerin oluşmasına ve buna bağlı tepkilere yol açmıştır. Olayın ırkçı hislerle gerçekleştiği fikrinde birleşen, içinde eski milletvekili Ufuk Uras, Mor ve Ötesi grubunun üyelerinden Kerem Kabadayı, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve oğlu Arat Dink'in de bulunduğu bir topluluk "Sevag İçin Adalet Girişimi" adlı grubu kurmuştur. Kıvanç Ağaoğlu ırkçılık iddialarını reddetmiştir. Diyarbakır Askerî Mahkemesi olayın dikkatsizlik sonucu gerçekleştiği hükmüne vardı. Balıkçı ailesinin itirazıyla yeniden görülmek üzere dava yerel sivil mahkemeye gönderildi. Ocak 2020'de Kozluk Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla "olası kastla öldürme" suçlamasıyla Kıvanç Ağaoğlu 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı ve duruşmada tutuklandı. Yargıtay, Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 16 yıl 8 ay cezayı 13 Temmuz 2021 de onadı. Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, “Yargıtay 1. Ceza Dairesi, askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı Davası’nda sanık Kıvanç Ağaoğlu hakkında Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin olası kastla öldürme suçundan verdiği 16 yıl 8 ay hapis cezasını onadı” paylaşımında bulundu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı onadı. Bir üye hakim ise Ağaoğlu’na kasten öldürme suçundan ceza verilmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

"Sanık mermiyi namluya sürmüş, maktule doğrultmuş, öleceğini bilerek ve muhakkak şekilde öngörerek ateş etmiştir. 1-2 metre mesafeden vücudun öldürücü nahiyesine bilerek ateş edilmesi sonucu meydana gelen ölüm, kasten öldürme suçudur."

<span class="mw-page-title-main">Harry Maguire</span>

Jacob Harry Maguire, Manchester United takımında defans pozisyonunda görev yapan İngiliz millî futbolcudur.

Perinçek-İsviçre Davası, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre Federal Hükûmeti adına İsviçre arasında Ermeni Soykırımı'nın inkârı üzerine 2007-2015 yılları arasında süren yargı süreci. 15 Ekim 2015 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi tarafından açıklanan kesin karar ile Doğu Perinçek'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi ve İsviçre Devleti mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto Animation kundaklama saldırısı</span>

Kyoto Animation kundaklama saldırısı, 18 Temmuz 2019 tarihlerinde Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan Kyoto Animation'ın 1. stüdyosuna düzenlenen bir kundaklama saldırısıdır. Saldırı sonucunda 34 kişi öldü ve 35 kişi yaralandı. Saldırı, Shinji Aoba adında bir kişi tarafından ofiste "ölün" diye bağırarak benzin dökerek binayı ateşe vermesi ile gerçekleşti.

Das Versprechen Marcus Vetter ve Karin Steinberger tarafından çekilen bir Alman belgesel filmidir. Filmde, 30 Mart 1985'te Boonsboro, Virginia'daki evlerinde vahşi bir biçimde öldürülen Derek ve Nancy Haysom davasını konu edinmektedir. Belgeselin merkezinde suçlu bulunan Jens Söring ve Elizabeth Haysom yer almaktadır.

Bilge köyü katliamı ya da Mardin nişan töreni katliamı, köy korucusu Mehmet Çelebi tarafından 4 Mayıs 2009'da Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde en az kırk dört kişinin öldüğü bir nişan töreninde yapılmış bir katliamdır. Saldırı, en az iki maskeli saldırgan tarafından el bombaları ve otomatik silahlar kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri</span> 14 yaşında Iraklı bir çocuğun ABD Ordusu askerleri tarafından toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesi

Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri 12 Mart 2006 tarihinde, ABD ordusuna mensup 5 askerin, 14 yaşındaki Iraklı kız çocuğu Abir Kasım Hamza El Cenabi'ye çoklu tecavüz edip, bedenini ateşe vermeleri ve evde bulunan ailesini öldürmelerini içeren savaş suçlarını ifade eder. Olay, ailenin Mahmudiye kasabasına bağlı Yusufiye köyündeki evlerinde gerçekleşti. El Cenabi'nin 34 yaşındaki annesi Fahriye Taha Muhasen, 45 yaşındaki babası Kasım Hamza Rahim ve 6 yaşındaki kız kardeşi Hadel Kasım Hamza El Cenabi, yaşadıkları evde Amerikalılar tarafından öldürüldü. Ailenin geri kalan iki üyesi, 9 yaşındaki Ahmet ve 11 yaşındaki Muhammed, katliam sırasında okulda oldukları için katliamdan kurtuldular.

Nine Trey Gangsters'ın davası, sokak çetesi Nine Trey Gangsters'ın on bir iddia edilen üyesine ve çalışanına karşı süren bir ceza davasıdır. Dava, rap şarkıcısı 6ix9ine ve yardımcı Shotti'nin sanıklar olarak dahil edilmesiyle dikkat çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Dreyfus'un mahkemesi</span>

Alfred Dreyfus'un mahkemesi Dreyfus Olayı olarak bilinen ve 19. yüzyılın sonunda Fransa'yı sarsan siyasal skandal sürecinde Alfred Dreyfus'un mahkeme sürecini ve hüküm giymesini anlatır. Yahudi bir Fransız topçu subayı olan Dreyfus, Almanya'ya gizli devlet sırlarını vermekten suçlu bulunmuş ve Fransız Guyanası'ndaki Şeytan Adası'nda ömür boyu hapse mahkûm edilmiştir.

Sadako Kurihara, Hiroşima’da Sadako Doi adıyla 4 Mart 1913’te doğdu. Çiftçi bir ailenin ikinci kızıydı. 13 yaşında daha çok tanka formunda şiir yazmaya başladı.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Ichikawa ailesi cinayeti, (いち川一家4人殺害事件), 5 Mart 1992 akşamından ertesi gün olan 6 Mart 1992 sabahına kadar Chiba Eyaleti, Ichikawa, Saiwai 2-chome'daki bir apartmanda meydana gelen bir soygun-cinayet olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Moen</span> Norveçli mahkum

Fritz Yngvar Moen, iki ayrı cinayetten haksız yere suçlu bulunan ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Norveçli bir adamdı.

Kızıl Bayrak Olayı, 22 Haziran 1908 tarihinde Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleşen bir siyasi gösterilerdi.