İçeriğe atla

Junkers Luftverkehr

Junkers Flugzeug und Motorenwerke AG (Türkçe: Junkers Uçak ve Motor İşleri AŞ) Alman uçak ve uçak motoru üreticisiydi. Almanya'nın Dessau kentinde 50 yılı aşan tarihi boyunca dünyanın en yenilikçi ve en iyi bilinen uçaklarından bazılarını üretmiştir. İlk olarak kazan ve radyatör üreten Hugo Junkers tarafından 1895 yılında orada kuruldu. 1.Dünya Savaşı sırasında ve savaş sonrasında şirket, metal uçaklarıyla ünlenmiştir. 2.Dünya Savaşı sırasında şirket, en başarılı Luftwaffe uçaklarının yanı sıra piston ve jet uçak motorlarından bazılarını üretti.

Junkers Flugzeug und Motorenwerke
KısaltmaJFM
BirleştiğiDeutsche Luft Reederei
ArdılDeutsche Luft Hansa
Kuruluş1895
KurucuHugo Junkers
Kapanış1969
TürÖzel şirket
AmaçUçak ve uçak motoru üretimi
MerkezDessau, Almanya
Önemli kişilerHugo Junkers
Personel40.000

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 109</span>

Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Junkers Ju 87</span> Nazi Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı

Junkers Ju 87 diğer adıyla Stuka (Sturzkampfflugzeug), Junkers firması tarafından üretilen II. Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Bentley</span>

Bentley, Volkswagen AG yan kuruluşu olan İngiliz lüks araç üreticisidir. Bentley İngiltere'de 18 Ocak 1919 yılında Walter Owen Bentley tarafından kurulmuştur. Başlangıçta sadece motor ve şasi üretimi yapan şirket I. Dünya Savaşı'nda uçak motorları üretmesinin ardından; lüks otomobiller üretmeye başlamıştır. 1931 yılında Rolls-Royce tarafından satın alınan Bentley, 1998 yılına kadar aynı teknik kadro ile birbirlerine oldukça benzeyen modeller sunmuştur. 1998 yılında, Volkswagen'e 430 Milyon Paund'a satılan Bentley; 2005 yılında 3654'ü Amerika Birleşik Devletleri'nde olmak üzere, toplam 8627 araba satmıştır. Le Mans yarışlarında 6 birincilik kazanan firmanın merkezi ve fabrikası Manchester yakınlarındaki Cheshire'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Bugatti</span> Alman Süperspor otomobil şirketi

Bugatti, Volkswagen AG yan kuruluşu olan İtalyan asıllı lüks spor otomobili, performanslı araba, süperspor otomobil, spor otomobil markasıdır. 1909 yılında yüksek performanslı otomobiller üretmek için Ettore Bugatti tarafından Fransa'da Molsheim ilçesinde kuruldu. II. Dünya Savaşı'nın başlamasına kadar dünyanın en prestijli ve hızlı otomobillerinden bazılarını üretmiştir. Savaşın başlaması ile başlayan maddi sorunlar ve Ettore Bugatti'nin oğlunun ölümü sonrasında iflas etmiş ve uçak parçası fabrikası da satılmıştır. 1998 yılında Volkswagen grubu isim haklarını satın alarak Bugatti markasıyla yeniden üretime başlamıştır. Firmanın VW kontrolü altında ürettiği ilk modeli olan Bugatti Veyron, 407 km/s son hıza ulaşabilmektedir ve 1001 beygir gücüne sahiptir. 4 Milyon Euro'luk fiyatıyla seri üretim halindeki en pahalı otomobillerden biridir. Tarihsel olarak bakıldığında da, bilinen şimdiye kadar en yüksek fiyatla satılmış otomobil, sadece 6 adet üretilmiş olan 1926 model "Bugatti Royale" dır. Japonya'da 15 milyon dolara satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Me 262</span> İlk jet motorlu savaş uçağı

Augsburg merkezli Messerschmitt AG tarafından geliştirilen Messerschmitt ME 262,, seri olarak üretilen ilk jet uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A320 ailesi</span>

Airbus A320 ailesi Almanya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve Hollanda ortaklığından oluşan Airbus S.A.S. ailesinin kısa ve orta menzilli uçağıdır. Airbus A320 serisi A318, A319, A320, A321 ve ACJ özel jet versiyonlarından oluşur. İlk uçuşunu 1987 yılında gerçekleştiren A320 serisi fly by wire Flight control sistemini kullanan ilk yolcu uçaklarıdır. Yolcu uçakları arasında bu güne kadar 4658 adetten fazla üretilerek en büyük rakibi Boeing 737'in arkasından ikinci sıradadır. 1965 yılında üretime başlayan Boeing 737 şu ana kadar 8000'i geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Baur</span>

Hans Baur, (resmî nüfus kaydı: Johann Peter Baur,, Alman pilot. Nazi Almanyası'nda SS-Gruppenführer ve Polizei Generalleutnant. Adolf Hitler'in Özel Hava Ulaştırma Bölüğünün Baş Pilotu ve Hükûmet mensuplarını taşıyan Hava Ulaştırma Bölüğü Komutanı.

Pratt & Whitney bir Amerikan havacılık ve uzay şirketidir, merkezi Hartford, Connecticut'tadır. United Technologies Corporation (UTC)'ye bağlı bir kuruluştur. Pratt & Whitney'in uçak motorları hem sivil havacılıkta hem de askeri havacılıkta yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt</span>

Messerschmitt AG, daha sonra Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB), özellikle Bf 109 ve Me 262 gibi uçaklar başta olmak üzere II. Dünya Savaşı avcı uçaklarının üreticisi olan Alman firması. Firma savaş sonrası hayatta kaldı ve bir dizi birleşme ve DASA tarafından 1989 yılında satın alınmadan önce ismi Messerschmitt olarak değiştirildi, şu anda EADS'ın bir parçası.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Junkers</span>

Hugo Junkers, çeşitli alanlardaki icatlarıyla ve aldığı patentlerle bilinen Alman mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Jet motoru</span> fosil yakıtlı motor türü

Jet motoru veya diğer adıyla tepkili motor, atmosferden aldığı havayı sıkıştırıp jet yakıtıyla yakarak ısıtan havacılık motoru. Bu ısıtma sonucunda ortaya çıkan gazları, hızla dışarı püskürterek, ters yönde bir itiş gücü oluşturur ve bu güçle, motorun bağlı olduğu aracın hareket etmesi sağlanır. Bu motorlar, Newton'ın hareket yasalarına bağlı olarak geliştirilmiştir. Bu yasaya göre; her etki eşit büyüklükte ve ters yönde bir tepki doğurur.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Traktör</span> Türk traktör üreticisi

Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.

Ulrich Grauert, II. Dünya Savaşı Alman Luftwaffe generali.

<span class="mw-page-title-main">Turbojet</span> jet motor türü

Turbojet, hava solumalı, havacılık sektöründe kullanımı olan bir jet motorudur. Motorun termodinamik çevrim patenti 19. yüzyılda Brayton tarafından alınmış olmasına rağmen, İngiltere'de Frank Whittle ve Almanya'da Hans von Ohain tarafından birbirinden bağımsız olarak 1930'lu yılların sonlarında çalışır prototipleri geliştirilmiştir. Günümüzde daha çok askerî uçaklarda ve süpersonik yani "ses üstü" hızlarda uçuş yapan hava taşıtlarında kullanılır. Geçmişte ise 70'li yıllardan 2003 yılına dek hizmet veren Concorde uçağı, turbojet kullanan ve seri üretimi yapılan yegane yolcu uçağı olmuştur. Turbojet motorlar, çok yüksek miktarda itiş gücü üretirler ve böylece çok kısa sürede ivmelenme sağlayarak monte edildiği uçağı ses üstü hızlara çıkartır. Ekstra hız ve ivme sağlamak için turbojet motorlara artyakıcılar eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-2</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

Tupolev Tu-2, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, yüksek hızlı bir bombardıman uçağı veya pike bombardıman uçağı gereksinimini karşılamak amacıyla Alman Junkers Ju 88'e karşılık tasarlanmış olup torpido, önleme ve keşif modelleri üretildi. Tu-2, II. Dünya Savaşı'nın olağanüstü savaş uçaklarından biriydi ve Kızılordu'nun son hücumlarında önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-15</span>

Yakovlev Yak-15, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından Junkers Jumo 004 motorunun tersine mühendislik yöntemiyle geliştirilmiş bir motora sahipti ve Saab 21R ile birlikte pistonlu bir uçaktan başarılı bir şekilde dönüştürülüp üretime giren iki jetten biriydi. Her ne kadar asıl olarak bir avcı uçağı olarak tasarlandıysa da esas olarak piston motorlu tecrübeli pilotları jetlere alıştırmak için kullanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Uçak Fabrikası</span> Türkiyenin ilk uçak fabrikası

Kayseri Uçak Fabrikası ya da ilk kuruluş adıyla TOMTAŞ, 1926 yılında Kayseri'de kurulmuş Türkiye'nin ilk uçak fabrikasıdır. Fabrika 1928 yılında çeşitli nedenlerle kapanmış, 1931 yılında tekrar açılmış, 1950 sonrasında çeşitli nedenlerle üretim durmuştur. Kayseri Tayyare Fabrikasının ilk yıllarında 50, 1935 yılından sonra artarak 500-600 kişiye varan istihdam imkanı sağlamıştır. 1948 yılında Fabrikanın işçi sayısı 888'dir. Bunlardan 135 çırak olup %15'i kadından oluşmaktaydı.