İçeriğe atla

Junker

İsviçreli Meyer zum Pfeil ailesinden Rönesans hümanisti Nikolaus Meyer zum Pfeil, Junker unvanına sahipti

Junker (DancaJunker, AlmancaJunker, FelemenkçeJonkheer, İngilizceYunker, NorveççeJunker, İsveççeJunker, Gürcüceიუნკერი, romanize: Iunkeri, Orta Yüksek Almanca Juncherre'den türetilmiş, "genç asilzade"[1] veya başka bir şekilde "genç lord" (Almancajung ve AlmancaHerr'den türetilmiştir) anlamına gelen bir soylu unvanıdır. Bu terim geleneksel olarak Avrupa'nın Almanca konuşulan, Felemenkçe konuşulan ve İskandinavca konuşulan bölgelerinde kullanılmaktadır. Baltık Alman etkisinden dolayı Rus İmparatorluğu'nda da Rus Devrimi'ne kadar kullanılmıştır. Bu terim halen Gürcistan Savunma Kuvvetleri tarafından Ulusal Savunma Akademisi öğrenci subayları için kullanılmaktadır.

Onursal unvan

Brandenburg'da Junker, başlangıçta yüksek Edelfrei (doğrudan) soylularının bir üyesiydi ve bu unvana sahip değildi. Daha sonra "Kır squire'ı" olarak anlaşılan, bazen siyasi açıdan önemsiz, genç veya daha az soylu bir kişiyi ifade eden genel bir anlama dönüşmüştür.[2]

Martin Luther, Wartburg'da kendini "Junker Jörg" olarak kamufle etti; daha sonra İngiltere Kralı VIII. Henry ile "Juncker Heintz" olarak alay edecekti.[3]

Soyluların bir parçası olarak, birçok Junker ailesinin soyadlarının önünde sadece von veya zu gibi edatlar bulunurdu ve başka unvanları yoktu. Unvanın kısaltması Jkr. idi ve çoğunlukla verilen isim ve unvanlardan önce yer alırdı, örneğin: Jkr. Heinrich von Hohenberg. Kadın eşdeğeri Junkfrau (Jkfr.) sadece ara sıra kullanılırdı. Bazı durumlarda Jkr. onursal unvanı Freiherren (baronlar) ve Grafen (kontlar) için de kullanılmıştır.[4]

Kullanımı

Junker (ve soydaşları) geleneksel olarak Avrupa'nın Almanca konuşulan bölgelerinde asil bir onurlandırma unvanı olarak kullanılmıştır. Bu unvan bugün Hollanda ve Belçika'da geleneksel anlamıyla Hollandaca Jonkheer şeklinde varlığını sürdürmektedir.

Bu kavram aynı zamanda çeşitli ülkelerde, genellikle sarayda prens rütbesindeki bir kişinin hizmetindeki genç soylu erkeklere verilen bir unvan olan Fransız valet de chambre'ın Alman ve İskandinav eşdeğeri olan Kammerjunker unvanında da kullanılmaktaydı. Bir Kammerjunker, bir chamberlain'in altında, ancak bir chamber page'in üstünde yer alırdı. Alman ve İskandinav topraklarında Fahnenjunker ve İskandinav eşdeğerleri (örneğin: fanjunkare) gibi askeri rollerde de kullanılmıştır.

Danimarka'da Junker sözcüğünün anlamı, aslen bir Orta Çağ dükünün ya da kontunun oğlu olan genç bir lordu ifade etmekle birlikte, ayrıcalıklı toprak sahibi sınıfının bir üyesi için de kullanılan bir kavram olmuştur. Bu unvan 1375'ten önce Danimarka kraliyet oğulları için de uygun görülmekteydi. Ayrıca kraliyet ailesi içinde Kammerjunker unvanında da kullanılmıştır.

Prusya'da günümüzün yaygın kullanımı

Modern Prusya tarihinde bu kavram, neredeyse tüm toprakları ve hükûmeti kontrol eden toprak sahibi soylular (özellikle Doğu Elbia olarak adlandırılan) ya da soylu statüsüne bakılmaksızın Prusyalı mülk sahipleri için yaygın olarak kullanılan bir kavram haline gelmiştir. 1871'de Alman İmparatorluğu'nun kurulmasıyla birlikte Junker'ler merkezi Alman hükûmetine ve Prusya ordusuna hakim oldular. Önde gelen temsilcilerinden biri Prens Otto von Bismarck'tı.[5] Prusya'nın "Junker'leri" genellikle Almanya'nın batı ve güney eyaletlerindeki seçkinlerle, örneğin Hamburg şehir cumhuriyeti (soyluları yoktu) veya Bavyera gibi Katolik eyaletlerle karşılaştırılır ve Prusya'nın "Junker sınıfı" genellikle hor görülürdü.[6] İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Wehrmacht'ın subay kadrosunun büyük bölümünü oluşturan ve önde gelen üyesi Cumhurbaşkanı ve eski General Paul von Hindenburg'un 1933'te Hitler'i şansölye olarak atadığı junker sınıfı, Prusya militarizminden, Nazilerin yükselişinden ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sorumlu tutuldu. Sonuç olarak, Sovyet İşgal Bölgesi'nde Sovyet çizgisinde kolektifleştirme amacı taşıyan bir toprak reformu, propagandada AlmancaJunkerland in Bauernhand, romanize: Junker toprakları köylülerin elinde sloganıyla Junker sınıfına karşı bir saldırı olarak meşrulaştırıldı.

Kaynakça

  1. ^ Duden; Meaning of Junker, in German. [1] 24 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ William W. Hagen, Ordinary Prussians: Brandenburg Junkers and Villagers, 1500–1840 (2002).
  3. ^ Henry VIII: September 1540, 26–30', Letters and Papers, Foreign and Domestic, Henry VIII, Volume 16: 1540–1541 (1898), p. 51. URL: http://www.british-history.ac.uk/report.aspx?compid=76214 11 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Date accessed: 10 Haziran 2012
  4. ^ Rosenberg, 1943
  5. ^ Francis Ludwig Carsten, A history of the Prussian Junkers (1989).
  6. ^ Percy Ernst Schramm: Gewinn und Verlust. Christians, Hamburg, 1969, p. 108.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aristokrasi</span> siyasi hükûmet şekli

Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük "soylular sınıfı" anlamında da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burjuvazi</span> kentli kişi

Burjuva; köylü, işçi ya da soylu sınıfına dahil olmayıp, sosyal statüsünü ve gücünü, eğitiminden, işveren konumundan ve zenginliğinden alan kentli kişi. Bu kimselerin oluşturduğu sosyal sınıfa burjuvazi denir. Bu kavram Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan Komünist Manifesto'da "kapitalist orta sınıf" anlamında kullanılmıştır. Zaman zaman eleştirel olarak "materyalist veya basmakalıp uygulamalara sadık" anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Manfred von Richthofen</span> Alman savaş pilotu

Manfred von Richthofen, I. Dünya Savaşı'nda 80'den fazla düşman uçağı düşüren ünlü Alman pilottur. Namıdiğer: Fransa'da Le petit rouge veya Diable Rouge, Birleşik Krallık'ta Red Knight veya Red Baron.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Generalfeldmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek ikinci askeri rütbe

Generalfeldmarschall (Generalfeldmareşal), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan Üçüncü Reich'a kadar Cermen ordularındaki en yüksek rütbe. Habsburg Monarşisinde, Avusturya İmparatorluğu'nda ve Avusturya-Macaristan'da Feldmarschall rütbesi kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında on kişiye bu rütbe verilmiş ve bunlardan dört tanesi Habsburg hanedanının egemenliğine mensuptur. Nazi Almanyası Luftwaffe ve ordularında Generalfeldmarschall rütbesi Temmuz 1940'ta Luftwaffe komutanı Hermann Göring'e Reichsmarschall rütbesi verilene kadar en yüksek rütbeydi. III. Reich'ın yıkılmasından sonra bu askeri yüksek unvan kullanımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. İoannis (Trabzon imparatoru)</span> Trabzon İmparatoru

II. İoannis Megas Komninos, 1280 yılından 1297 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. I. Manuil ile üçüncü karısı Trabzon soylusu İrini Syrikaina'nın en küçük oğludur. Öz ağabeyi Georgios'un Moğol İlhanı Abaka Han tarafından esir edilmesinden sonra tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Henry</span> İngiltere kralı

II. Henry, Anarşi olarak da adlandırılan iç savaş döneminin ardından, annesi olan Matilda'nın fiilen İngiltere'ye krallık yapan Stephen ile yaptığı anlaşmaya göre önce veliaht ve 25 Kasım 1154'ten sonra İngiltere kralı olarak tahta çıkmış ve 1154-1189 yılları arasında hüküm sürmüş ve Temmuz 1189 ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Wolsey</span>

Thomas Wolsey Bir İngiliz Politik figür ve Kardinaldi. İngiltere'de VIII. Henry 1509'da kral olunca Wolsey de Kral'ın almonerı oldu. Kısa zamanda Wolsey'nin ilişkileri kuvvetlendi ve 1514 yılına gelindiğinde ülkedeki her şeyi fiilen kontrol ediyordu ve Katolik Kilisesi'nde olağanüstü güce sahip olmuştu. En yüksek siyasi pozisyon olan Lort Şansölye makamına atandı ve Kral'ın baş danışmanı oldu. Bu mevkiyi hiçbir sınırlamaya maruz kalmadan idare etti ve sıklıkla alter rex yani diğer kral olarak adlandırıldı. Henry'nin Aragonlu Catherine'le olan evliliğinin iptali için yaptığı görüşmelerde başarısız olunca gözden düştü ve devlet unvanları geri alındı. Kilise işlerini yerine getirmek için siyasetten çekilerek, bir unvan olarak elinde tuttuğu ama hükûmette görevliyken ihmal ettiği York Başpiskopos'u görevine döndü. Daha sonra Londra'ya ihanet suçlamalarına cevap vermek üzere çağrıldı —ihanet suçlaması Kral VIII. Henry tarafından gözden düşmüş bakanlara karşı kullanılan bir yöntemdi— fakat Wolsey bu sebeple Londra'ya giderken doğal nedenlerle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

Almanya hükümdarları listesi, 843'te Frank İmparatorluğunun bölünmesinden 1918'de Alman İmparatorluğu'nun çöküşüne kadar Orta Avrupa'da bulunan Alman topraklarında hüküm süren hükümdarların bir listesidir. 1806'da Alman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra çeşitli Alman konfederasyonlarının başkanlarını ve 1867-1871 yılları arasındaki ilk federal devleti Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun başkanını da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kodaman</span>

Kodaman, "büyük", doğuştan soylu veya diğer nitelikleriyle yüksek sosyal konumda olan kişilere verilen unvan. Orta Çağ'a atıfta bulunulduğunda, terim genellikle soylu toprak sahiplerini; kont, dük ve prens gibi savaş efendilerini ve Polonya'da szlachta unvanlarıyla karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Junker (Prusya)</span>

Junkerler, Prusya'daki toprak sahibi soyluların üyeleriydi. Çok az hakka sahip köylüler tarafından işletilen büyük mülklere sahiptiler. Bu mülkler genellikle büyük şehirlerin veya kasabaların dışındaki kırsal alanlarda bulunur. Prusya'da ve 1871'den sonra Alman askeri, siyasi ve diplomatik liderliğinde önemli bir yerleri vardı. En ünlü Junker, Şansölye Otto von Bismarck'tı. Bismarck, 1871'den 1890'a kadar Alman İmparatorluğu'nun Şansölyesi olarak Almanya'da iktidarı elinde tuttu. II. Wilhelm tarafından iktidardan uzaklaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Datu</span>

Datu veya Datto, Güneydoğu Asya prensleri için kullanılan bir ünvandır ve diğerlerinin yanı sıra Filipinler, Malezya, Brunei ve Endonezya'da kullanılmaktadır. Datu, Filipin takımadaları boyunca çok sayıda yerli halkın yöneticilerini ifade eden bir unvandır. Bu unvan günümüzde özellikle Mindanao, Sulu ve Palawan'da hala kullanılmaktadır, ancak Filipin tarihinin erken dönemlerinde, özellikle Orta ve Güney Luzon, Visayalar ve Mindanao bölgelerinde çok daha yaygın olarak kullanılmıştır. Diğer birçok Avustronezya dilindeki "ratu" unvanının akrabasıdır.