İçeriğe atla

Jumbogram

Paket göndermeli bilgisayar ağlarında jumbogram, kullanılan ağın standart MTU'sunu aşan internet katman paketleridir. IPv6 ile ortaya çıkmış bir kavram olup 65536 oktetten büyük IPv6 paketlerini yollamak için kullanılabilir. Ama MTU su 65536 dan büyük bür fiziksel arayüz yoktur ve dolayısıyla bu şekildeki yüklemeler sadece loopback arayüzünde görülebilir.[1][2]

Jumbogramları denemek için çekirdeği MTU'su 65536 dan yüksek olacak şekilde tekrar yapılandırmak gerekir. Aşağıdaki kodu yapılandırma dosyasına eklemeliyiz.

 options "LARGE_LOMTU" #To test jumbo payload

Sonraki aşamada jumbogramları ping6(8) komutunu kullanarak -s ve -b parametreleri ile test edebilirsiniz. Burada -b soket tamponunun genişletilmesi için, - s 65536 dan büyük olması gereken paket boyutunun belirtilmesi için kullanılır. Bir örnek verecek olursak:

 % ping6 -b 70000 -s 68000 ::1

Şu anda TCP/IP üzerinden jumbogram desteği yoktur. Çünkü loopback arayüzünden başka test edeceğimiz ortam yoktur. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte jumbogram kullanımının yaygınlaşacağı öngörülmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ Borman, D.; Deering, S.; Hinden, R. (August 1999). IPv6 Jumbograms 25 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IETF. RFC 2675.
  2. ^ http://www.ietf.org/rfc/rfc2675.txt 29 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. IPv6 Jumbogram RFC
  3. ^ http://www.enderunix.org/docs/devbook/ipv6.html 15 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. IPv6 Temelleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IPv4</span> İnternet Protokolünün 4. sürümü

İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü'nün (IP) dördüncü versiyonudur.

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Telnet iki bileşenden oluşur: (1) iki tarafın nasıl iletişim kuracağını belirleyen protokolün kendisi ve (2) hizmeti sağlayan yazılım uygulaması.Kullanıcı verileri, İletim Kontrol Protokolü (TCP) üzerinden 8 bitlik bayt yönlendirmeli bir veri bağlantısında Telnet kontrol bilgisi ile bant içi serpiştirilir. Telnet, 1969'da RFC 15 ile başlayarak geliştirildi, RFC 855'te genişletildi ve ilk İnternet standartlarından biri olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) İnternet Standardı STD 8 olarak standartlaştırıldı. encryption sağlayan bazı Telnet eklentileri geliştirilmiştir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS sistemlere İnternet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden gerçekleştirilir.

Ağ katmanı veya 3. katman, veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

Yorumlar İçin Talep, İnternet Mühendisliği Görev Gücü gibi İnternet'in baş teknik geliştirme ve standart belirleme kuruluşları tarafından yapılan bir dizi yayındır.

Her data-link katman protokolünün kendi frame formatları vardır.Veri alanlarının maksimum boyutu tanımlanan formattaki alanlardan biridir.Fiziki bir ağın çerçevesindeki veri bölümünde taşıyabileceği en fazla veri miktarına MTU denir. MTU bir Data-Link protokolünün sarmaladığı, paketleyebildiği byte'ların maksimum sayısıdır. MTU değerleri ağdan ağa değişebilir.

Gezici Ipv6, gezici IP' nin bir versiyonu. Paket anahtarlı ağlararası iletişimde, elektronik cihazların veri değişimi için kullandıkları, bir ağ katmanı IP standardıdır. Gezici Ipv6, Ipv6 ağındaki konumunu isteğe bağlı olarak değiştirmesi ve geçerli olan bağlantıların devamlılığını sağlaması ile Ipv6 düğümünün gezici hale gelmesine izin verir.

IPv6’nın tüm dünyada yayılımı ile ilgili genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

IPv6 Forum(1 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)'un temelleri, dünya çapında yayılımı sağlaması hedefiyle Şubat 1999’da IETF Deployment WG tarafından atılmıştır. Bu ise yerel ve bölgesel IPv6 Task Forces(Görev Gücü)’in oluşumu sonucunu doğurmuştur.

ISATAP IPv4 ağının üzerindeki çift-yığın (dual-stack)ağları arasındaki IPv6 paketlerini ileten IPv6 bağlantı mekanizmasıdır. 6over4'ün aksine, ISATAP görsel yayın özelliği olmayan çoklu giriş ağı (NBMA) veri bağlantı katmanı gibi IPv4 kullanır. Yani çoklu gönderimi desteklemek için temel IPv4 ağ altyapısına gerek duymaz.

<span class="mw-page-title-main">NAT64</span>

NAT64, IPv6 makinaların IPv4 sunucular ile iletişim kurmasına olanak sağlayan bir mekanizmadır. NAT64 sunucusu en azından bir tane IPv4 adresinde ve bir tane 32 bitlik IPv6 ağ segmentinde olmalıdır. IPv6 istemcisi, iletişim kurmak istediği IPv4 adresini bu bitlerin içine yazar ve paketleri bu adrese gönderir. NAT64 sunucusu bu işlemden sonra IPv6 ve IPv4 adresleri arasında bir NAT-eşlemesi yaratarak bunların birbiriyle haberleşmesine izin verir.

TRT (Transport Relay Translator) geçiş yöntemi, OSI referans modeli taşıma (transport) katmanında çalışan bir çeviri yöntemidir. IPv6 desteği verilememiş IPv4 cihazlara (örneğin IPv4 web sunucuları) IPv6 protokolünü kullanarak erişmek için kullanılması planlanmıştır. [1]

Teredo [1] ; yönlendirici ile istemci arasında kurulan bir tüneli kullanan IPv6 Geçiş Yöntemi'dir. Bu yöntemin 6to4 ve ISATAP yöntemlerinin kullanılamadığı senaryolarda son çare olarak kullanılması önerilmektedir. Teredo yönteminin temel amacı NAT veya güvenlik duvarı arkasında kalan istemcilerin IPv6 ağına bağlanmalarını sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">IPv6 Adres</span>

IPv6 Adres, IPv6 adres protokolü bir bilgisayarın ağ arayüzünü tanımlamak için kullanılan nümerik bir etiket veya bir IPv6 ile etiketlenmiş olan ve bilgisayar ağına katılan diğer bir ağ düğümüdür.

İnternet Protokolü (IP), ağlar arası paket transferinde eğer paketin boyutu gönderilecek ağın taşıyabileceği maksimum taşıma birimi 'nden (MTU) daha büyük olması durumunda datagram parçalamasını uygularlar. Böylece daha büyük boyuttaki paketleri kabul edecek olan ağın MTU'na uygun şekilde küçük parçalara böler. Parçalama bir IP datagramının ağlar arasında dolaşırken MTU(Maksimum Transfer Unit) değeri daha düşük kapasitede bir ağa geldiginde yaşadıgı durumdur. Yani parçalama, bölünmedir. Örneğin; Ethernet ağlarının MTU değeri 1500 byte'dır. Bizim IP datagramımızın değeri 2400 byte olsun. Bu paket ethernet ağının girişindeki yönlendiriciye geldiğinde yönlendirici diğer tarafında ethernet ağı ve bunun MTU değerinin 1500 byte olduğunu bilir ve 2400 byte’lık gelen paketi Ethernet ağına parçalayarak gönderir. Paketimiz artık hedefine ilk parça 1500 byte, ikinci parçası 900 byte olmak üzere iki parça olarak ulaşır ve birleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">İfconfig</span>

Ifconfig Unix benzeri işletim sistemlerinde komut satırından yapılandırma, kontrol ve TCP/IP ağ arabirim parametreleriyle sistem yapılandırma betiğidir. Ifconfig aslında BSD'nin TCP/IP paketinin bir parçası olarak BSD4.2 de ortaya çıktı.

İnternet Akış Protokolü(ST ve daha sonraları ST-||) ilk olarak İnternet Mühendisliği Notu IEN-119 (1979) ve daha sonra RFC 1190(ST-II) da ve RFC 1819(ST2+) da önemli ölçüde revizyona tabi tutulan deneysel protokoller ailesidir. ST bir http://en.wikipedia.org/wiki/Network_Voice_Protocol Ağ Ses Protokolü]nün multimedya taşıma protokolü olarak ortaya çıktı ve insan konuşmalarını paketlenmiş bir iletişim ağı üzerinden taşımak için öncü bir bilgisayar ağ protokolü olarak 1973'te internet araştırmacısı Information Science Institute (ISI) den Danny Cohen tarafından, ARPANET'in Güvenli İletişim Ağı projesinin bir parçası olarak uygulandı.(bkz.RFC 741(1977de yayımlandı))

Bilgisayar ağlarında, veri paketlerinin gönderilme sırasına göre iletilmemesine düzensiz teslim denir. Düzensiz teslim paketlerin ağ üzerinden birden fazla yolları yani farklı yolları takip etmesinden kaynaklanabilir ya da paket sırasının korunmasını garantilemek için tasarlanmayan ağ donanımları içinde bulunan paralel işlem yolları neden olabilir. TCP'nin işlevlerinden biri de verinin düzensiz teslimini paketlerin sırasına göre yeniden birleştirerek, düzenleyerek ya da düzensiz paketlerin yeniden denenmesini önlemektir.