İçeriğe atla

Julius Sezar Skaliger

Julius Sezar Skaliger
Portret van Julius Caesar Scaliger Iulius Caesar Scaliger (titel op object), RP-P-1909-4354
Doğum23 Nisan 1484(1484-04-23)
Verona
Ölüm21 Ekim 1558 (74 yaşında)
Agen
MilliyetFransız
MeslekFilolog ve astrolog
AkrabaJoseph Justus Scaliger (oğlu)

Julius Sezar Skaliger (Julius Caesar Scaliger d. 23 Nisan 1484, Verona - ö. 21 Ekim 1558, Agen), Fransız filolog ve astrologdur. Nostradamus'un dostu ve Joseph Justus Scaliger'in babasıdır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ağustos</span> miladi takvime göre yılın sekizinci ayı

Ağustos, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 8. ayı olup 31 gün çeker. Türkçede bu aya "Harman ayı", "Lobut ayı" da denir. Kimi yerlerde bu ay için "Temmuz" ayı gibi "Orak ayı" dendiği de olur.

<span class="mw-page-title-main">MÖ 1. yüzyıl</span> yüzyıl

MÖ 1. yüzyıl, 1 Ocak MÖ 100 tarihinde başlayıp, 31 Aralık MÖ 1 tarihinde biter. Bu yüzyıl için alternatif bir isim ise MÖ son yüzyıldır. Bu MS/MÖ gösterimi 0 yılını içermez. Fakat bilimsel gösterim içerir ve eksi işaretini kullanır. Böylese 'MÖ 2' bilimsel gösterimde 'yıl -1' olur.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

Sezar, Caesar veya Cæsar şu anlamlara gelebilir::

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Halk Partisi</span> Avusturyada bir siyasi parti

Avusturya Halk Partisi, Katolik çizgisi ile Avusturyalı muhafazakâr ve liberal bir siyasi partidir. 630.000 üyesi ile ülkenin büyük partileri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Justus Scaliger</span> Fransız bilim insanı ve dilbilimci (1540-1609)

Joseph Justus Scaliger (1540-1609), İtalyan asıllı Fransız tarihçidir.

Julius-Claudius Hanedanı ilk beş Roma imparatoru Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius ve Neron için kullanılan bir ifadedir. MÖ 27 yılından 68'e kadar Roma İmparatorluğu'nu yönetmişlerdir. Hanedanın sonu Neron'un intihar etmesiyle gelmiştir. Bu beş yönetici Julius ve Claudius ailelerinin evlilikleri ve evlatlıkları yoluyla birbirleriyle ilişkili hale gelmişlerdi. Zaman zaman Jül Sezar hanedanın kurucusu olarak gösterilse de kendisi ne bir imparatordu ne de Claudius ailesiyle bir bağlantısı vardı. Ağırlıklı olarak Augustus hanedanın kurucusu olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Romulus Augustus</span>

Flavius Romulus Augustus, 31 Ekim 475 ile 4 Eylül 476 tarihleri arasında hüküm sürmüş son Batı Roma imparatorudur. Tarihi olarak döneminin Roma'nın Batı'daki varlığının sonuna işaret ettiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Konstans</span>

Konstans 337 ile 350 yılları arasında Roma imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Glycerius</span>

Glycerius 473-474 yılları arasında Batı Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış ve sonradan erken dönem Katolik Kilisesinde bir Piskopos olarak hizmet vermiş olan Roma imparatoru.

<i>Julius Caesar</i> (oyun) Shakespearein beş perdelik bir trajedisi

Julius Caesar, tanınmış İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından 1599'da yazılmış beş perdelik bir trajedidir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Aghahowa</span>

Julius Aghahowa, Nijeryalı millî futbolcudur. Gol attıktan sonra attığı taklalarıyla ünlüdür.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

<span class="mw-page-title-main">Julius Wagner-Jauregg</span>

Julius Wagner-Jauregg, Avusturyalı tıp doktoru ve 1927 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Ödülü "Sıtma aşısının paralitik demans vakalarının tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetmesi " nedeniyle kazanmıştır. Bazı kaynaklarda Nazi destekçisi olduğu belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Axelrod</span> Amerikalı biyokimyager (1912 – 2004)

Julius Axelrod Amerikalı biyokimyacı. 1970 yılında Bernard Katz ve Ulf von Euler ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmıştır. Nobel Komitesi o'na ve arkadaşlarına, epinefrin, norepinefrin gibi katekolamin nörotransmitterlerinin salınım ve geri alınım mekanizmaları ile ilgili çalışmalarından dolayı ödülü layık görmüştür. Axelrod, ayrıca epifiz bezi ve uyku-uyanıklık döngüsünü nasıl düzenlendiği ile ilgili önemli katkılarda da bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Julius</span> 1503-1513 Yılları Arası Papa

Papa II. Julius veya doğum adı ile Giuliano della Rovere, 1503-1513 yılları arasında görev almış olan Papa. III. Pius'un yerine gelmiş; kendinden sonra ise X. Leo bu görevi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Julius</span>

Papa Aziz I. Julius 6 Şubat 337 ile 12 Nisan 352 arası papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Julius</span> 221. Katolik Kilisesi papası (1487-1555; pd. 1550-1555)

III. Julius, asıl adı Giovanni Maria Ciocchi del Monte, 1550-1555 arasında papa.

<i>Julius Caesar</i> (film, 1953)

Julius Caesar, Shakespeare oyununun 1953 Amerikan film uyarlamasıdır, Joseph L. Mankiewicz tarafından yönetilir ve Metro-Goldwyn-Mayer için John Houseman tarafından üretilmiştir. Marlon Brando, Mark Antony rolünde; James Mason, Brutus rolünde; John Gielgud, Cassius rolünde; Edmond O'Brien, Casca rolünde;, Louis Calhern Caesar rolünde; Greer Garson, Calpurnia rolünde ve Deborah Kerr Portia rolünde oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Julius</span> Amerikalı bilim insanı

David Julius, Amerikalı fizyolog ve bilim insanı. Kapsaisin, mentol ve sıcaklığı saptayan TRPV1 ve TRPM8 reseptörlerinin karakterizasyonu dahil, ağrı hissi ve ısının moleküler mekanizmaları üzerindeki çalışmalarıyla tanınmaktadır. San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren Julius, Artem Pataputyan ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldü.