İçeriğe atla

Julius Schreck

Julius Schreck
1936 dolaylarında Julius Schreck
1. Reichsführer-SS
Görev süresi
4 Nisan 1925 - 15 Nisan 1926
Hükümdar Adolf Hitler
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenJoseph Berchtold
Kişisel bilgiler
Doğum 13 Temmuz 1898(1898-07-13)
Münih, Alman İmparatorluğu
Ölüm 16 Mayıs 1936 (37 yaşında)
Münih, Nazi Almanyası
Ölüm nedeni Menenjit
Defin yeri Münih, Bavyera, Almanya
Partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nazi Partisi; NSDAP)
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Alman İmparatorluğu
 Nazi Almanyası
Branşı Alman Ordusu
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı

Julius Schreck (13 Temmuz 1898, Münih - 16 Mayıs 1936, Münih), ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir.

Münih'te doğan Schreck, I. Dünya Savaşı'nda görev yaptı ve savaşın sona ermesinin ardından sağcı yarı askerî örgütlere katıldı. 1920'de Nazi Partisi üyesi oldu ve Hitler ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Schreck, Sturmabteilung (TürkçeTaarruz Bölüğü; SA) kurucu üyelerinden biriydi ve birimin geliştirilmesinde de etkin rol üstlendi. 1925'te, ilk Schutzstaffel (TürkçeKoruma Timi; SS) biriminin lideri oldu. Bunun akabinde, bir süreliğine Hitler'in şoförü olarak görev aldı. 1936'da menenjite yakalandı ve aynı yılın 16 Mayıs günü, 37 yaşında öldü. Hitler, Schreck için birçok seçkin Nazi'nin de katıldığı bir devlet cenaze töreni düzenledi ve törende, Schreck anısına bir konuşma gerçekleştirdi.

Hayatı

İlk yılları

Julius Schreck 13 Temmuz 1898'de Bavyera'nın Münih şehrinde doğdu. I. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu için savaştı. Savaşın Kasım 1918'de bitmesinden sonra, komünist devrim ile savaşmak için kurulmuş sağcı bir yarı askerî örgüt olan Freikorps Epp üyesi oldu. Schreck, 1920'de katıldığı ve 53 numaralı üye olarak kaydedildiği Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin ilk üyelerinden biriydi. Partinin ilk yıllarında parti lideri Adolf Hitler ile yakın bir dostluk kurdu.[1]

SA kariyeri

Soldan sağa: Julius Schaub, Julius Schreck, Adolf Hitler, Hans Georg Maurer ve Edmund Schneider (1925)

Sturmabteilung (TürkçeTaarruz Bölüğü; SA) kurucu üyelerinden biri olan Schreck, birimin gelişiminde ve büyümesinde etkin bir rol üstlendi.[2] Nazi Partisi'nin yarı askerî kanadı olan SA, siyasi muhalifleri karışıklığa itmek ve partinin güvenliğini sağlamak için oluşturulmuştu. 1923'ün başlarında Hitler, SA gibi kontrolsüz bir parti kitlesi yerine, kendi kişisel hizmetine ve korunmasına adanmış küçük ve ayrı bir koruma birimi oluşturulmasını emretti.[3] Stabswache olarak adlandırılan bu birim ilk başlarda, 24 saat boyunca vardiyalı olarak çalışan sekiz kişiden oluşuyordu ve Joseph Berchtold ile Schreck tarafından komuta ediliyordu.[4][5] Stabswache özel nişanlara sahipti ancak aynı zamanda üye sayısı artmaya devam eden SA'nın genel kontrolü altındaydı. Schreck, birimin sembolü olarak I. Dünya Savaşı'nda Alman İmparatorluğu'nun özel saldırı birlikleri gibi geçmişte çeşitli elit birimlerin kullandığı bir sembol olan Totenkopf'u (TürkçeKurukafa) kullandı.[6]

Mayıs 1923'te Stoßtrupp-Hitler olarak yeniden adlandırılan birim,[4][6] Hitler'in kişisel korunmasından sorumlu tek birimdi.[2] 9 Kasım 1923'te Stoßtrupp, SA ve bazı diğer yarı askerî birimler ile birlikte Münih'teki Birahane Darbesi'nde yer aldı.[2] Darbenin amacı askerî darbe yolu ile şehrin kontrolünü ele geçirmek ve ardından Berlin'deki hükûmetin yönetimini reddetmekti. Darbe, yerel polis kuvvetleri tarafından bastırıldı ve 16 Nazi destekçisi ile 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı. Başarısız darbe girişiminin sonrasında Hitler, Schreck ve diğer Nazi liderleri Landsberg Hapishanesi'nde hapsedildi.[2] Nazi Partisi ve Stoßtrupp dahil Naziler ile ilişkilendirilen tüm kuruluşlar resmî olarak dağıtıldı.[7]

SS kariyeri

20 Aralık 1924'te Hitler'in hapishaneden salınmasından sonra, Nazi Partisi resmi olarak yeniden kuruldu. 1925'te Hitler, Schreck'e yeni bir koruma birimi olan Schutzkommando'nun (TürkçeKoruma Komutanlığı) kuruluşunu organize etmesini emretti.[8][9] Hitler, Schreck gibi kendisine sadık olacak "çetin" eski askerlerden oluşan küçük bir grup kurulmasını istiyordu. Birimin üyeleri arasında Emil Maurice ve Erhard Heiden gibi eski Stoßtrupp mensupları da bulunuyordu.[10][11] Birim ilk kez Nisan 1925'te kamuoyunun önüne çıktı. Aynı yıl, Schutzkommando ulusal düzeye genişletildi. Birim önce Sturmstaffel, 9 Kasım 1925'te ise Schutzstaffel (TürkçeKoruma Timi; SS) olarak yeniden adlandırıldı.[12] Schreck, SS'e 5 numaralı üye olarak kaydedildi.[13] Hitler, Schreck'ten kendisinin kişisel koruma birimini komuta etmesini istedi. Schreck rütbesinden bahsederken Reichsführer-SS unvanını hiç kullanmadı, ancak unvan daha sonraki yıllarda geriye dönük olarak Schreck için kullanıldı.[14]

Schreck'in 1926'da görevini bırakması sonrasında liderliği Berchtold devraldı. Berchtold, makamının unvanını Reichsführer-SS olarak değiştirdi.[15] Schreck SS-Führer unvanı altında SS içerisinde görev yapmaya devam etti ve 1934'e kadar Hitler'in özel şoförü olarak çalıştı.[16] 1930'da SS'in Heinrich Himmler yönetimi altında genişlemeye başlamasından sonra Schreck, SS-Standartenführer olarak atandı ancak bu atama çoğunlukla sembolikti ve Schreck'in çok az gerçek gücü vardı. Schreck Hitler'in yanında çalışmaya devam etti.[16]

Ölümü

1936'da menenjite yakalanan Schreck, aynı yılın 16 Mayıs günü Münih'te öldü.[16] Charles Hamilton'ın aktardığına göre Schreck, Nazi Partisi içinde sevilen birisiydi ve ölümünden sonra Hitler "perişan" hâldeydi.[16] Schreck'in son rütbesi, Wehrmacht'taki Generalmajor ile denk olan SS-Brigadeführer idi.[17] Schreck için, Hitler'in bir anma konuşması söylediği bir Nazi devlet cenazesi düzenlendi. Cenazeye, aralarında Hermann Göring, Joseph Goebbels, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Konstantin von Neurath, Emil Maurice, Hans Baur, Heinrich Hoffmann ve Baldur von Schirach'ın da bulunduğu birçok üst düzey Nazi yetkilisi katıldı.[18] Himmler, ilerleyen dönemde Schreck'ten "Adolf Hitler'in ilk SS adamı" diyerek bahsetti.[19] Diğer birçok cenazesi defnedilmiş Nazi Partisi üyeleri gibi Münih'te defnedilen Schreck'in mezar taşı, II. Dünya Savaşı bittikten sonra kaldırıldı ve gömüldüğü yere yazısız bir taş dikildi.[18]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Hamilton 1984, ss. 172-173.
  2. ^ a b c d Hamilton 1984, s. 172.
  3. ^ McNab 2009, ss. 14, 16.
  4. ^ a b Weale 2010, s. 16.
  5. ^ McNab 2009, s. 14.
  6. ^ a b McNab 2009, s. 16
  7. ^ Wegner 1990, s. 62.
  8. ^ Weale 2010, s. 26.
  9. ^ Lumsden 2002, s. 14.
  10. ^ Weale 2010, ss. 16, 26.
  11. ^ McNab 2009, ss. 10-11.
  12. ^ Weale 2010, ss. 26-27, 29.
  13. ^ Hoffmann 2010, s. 8.
  14. ^ McNab 2009, ss. 16-17.
  15. ^ Weale 2010, s. 30.
  16. ^ a b c d Hamilton 1984, s. 173.
  17. ^ Hoffmann 2000, s. 330.
  18. ^ a b "Schreck, Julius" (İngilizce). World War II Gravestones. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ Hoffmann 2000, s. 16.
Genel

Dış bağlantılar

Hükûmet görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Reichsführer-SS
1925–1926
Sonra gelen:
Joseph Berchtold

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Emil Maurice</span> Alman subay

Emil Maurice, Alman siyasetçidir. Nazi Partisinin ilk üyelerinden olan Maurice aynı zamanda Adolf Hitler'in yakın arkadaşıydı. Maurice'nin kariyeri parlaktı. SA'nın ilk lideriydi ve SS'in kurucuları arasında yer alıyordu. Hitler ilk üye, Maurice de ikinci üyesiydi. Daha sonra Heinrich Himmler tarafından Yahudi olduğu fark edildi. Himmler Maurice'nin SS'ten atılması için görüşmeler yaptı ama Hitler Maurice'nin SS'in ikinci üyesi olmasından dolayı bunu asla onaylamadı.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Reichsführer-SS</span> Nazi Almanyasında Schutzstaffel (SS) Başkomutanı rütbesi

Reichsführer-SS, 1925-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda hem bir rütbe hem de bir unvandı. Reichsführer unvanı öncelikle Joseph Berchtold tarafından 1926 yılında oluşturuldu. Reichsführer-SS 1925'ten 1933'e ve 1934 sonrası Alman SS'in en yüksek dereceli rütbesi olup aynı zamanda Alman Ordusu'nda Mareşal rütbesiyle eşdeğer bir rütbeydi. 1929'da Heinrich Himmler bu mevkiye sahip oldu. Bu rütbenin anlamı Schutzstaffel (SS) komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Lutze</span>

Viktor Lutze, Nazi Almanyası'nda SA-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Allgemeine-SS</span>

Allgemeine-SS, Nazi Almanyası'nda Genel SS örgütüdür. Bu örgüt bir çeşit polis görevi yaptı. SS'in II. Dünya Savaşı'nda soykırım suçu işledikleri iddia edilen bölümü Allgemeine-SS'e bağlı idi. Genelde ordu kökenli değildi. Waffen-SS mensupların sahip olduğu yevmiye defteri (Soldbuch) ve askerlik cüzdanı (Wehrpaß) sadece Allgemeine-SS'e bağlı olanlara verilmedi. SS'in kendine bağlı 3 alt örgütü vardı. Bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in koruması</span> Adolf Hitlerin güvenliğinin sağlanması

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<i>Freikorps Epp</i>

Freikorps Epp; Weimar Cumhuriyeti döneminde var olmuş, çoğunlukla savaş gazilerinin arasında bulunduğu gönüllülerden oluşan düzensiz yarı askerî sağcı birim. Adını kurucusu ve lideri Franz Ritter von Epp'ten alan birim, Münih'teki Bavyera Sovyet Cumhuriyeti'nin dağıtılmasında yer aldı. Freikorps Epp'in 11 Mayıs 1919'daki raporuna göre, Bavyera'nın bastırılması sırasında birimin üyeleri tarafından 200 "spartakist" öldürüldü ve birim 6 adam kaybetti. 2 Haziran 1919'da Münih polisinin oluşturduğu listeye göre çatışma sırasında 335 sivil de ayrıca öldürüldü. Birim daha sonra Ekim'de Brigade Epp adını kullanarak Reichswehr himayesi altına girdi ve Ruhr Ayaklanması sırasında Ruhr Kızılordusu'na karşı savaştı. Birim, Alman halkı arasında kötü bir şöhrete sahipti; ayaklanmaları bastırırken kullandığı "acımasız" yöntemlerin yanında sivilleri ve savaş tutsaklarını kurşuna dizmesi ile biliniyordu. En ünlü olarak Gustav Landauer'ın öldürülmesinden sorumluydu. Kurucu Epp ile genelkurmay başkanı Ernst Röhm'ün yanında birimin Rudolf Hess, Eduard Dietl, Hans Frank, Otto Strasser, Gregor Strasser ve Julius Schreck gibi birçok üyesi daha sonra Nasyonal sosyalizme yöneldi. Günümüz tarihçileri tarafından, Freikorps Epp Nazi Partisi'nin "doğduğu hücrelerden biri" olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Stoßtrupp-Hitler</span>

Stoßtrupp-Hitler veya Stosstrupp-Hitler, 1923 yılında Adolf Hitler için özel olarak kurulmuş küçük, kısa ömürlü bir koruma birimiydi. Önemli üyeler arasında Rudolf Hess, Julius Schreck, Joseph Berchtold, Emil Maurice, Erhard Heiden, Ulrich Graf ve Bruno Gesche bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Graf</span>

Ulrich Graf Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Adolf Hitler'in yakın çevresinden biriydi. 1923'te Hitler'in koruma birliğinde görev yaptı ve Birahane Darbesi'nde yaralandı. Münih Kent Konseyi ve Yüksek Parti Mahkemesi'nin uzun süredir hizmet veren bir üyesiydi ve 1936'da Reichstag'a seçildi. Savaş bittikten sonra, beş yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi ve 1950'de öldü.