İçeriğe atla

Julius Saturninus

Julius Saturninus
Roma İmparatoru & İsyancı
Hüküm süresi280
Önce gelenProbus
Sonra gelenProbus
DoğumGalya ya da Afrika
Ölüm280
Filistin

Julius Saturninus (ö. 280), İmparator Probus'a karşı imparatorluk iddiası ile ayaklanmış olan imparatorun arkadaşı ve isyancı Suriye valisi.

Julius Saturninus, doğum itibarıyla Galya'lıydı ve İmparator Probus'un arkadaşıydı. 279 yılı civarında Probus tarafından İmparatorluğun Suriye eyaleti'ne vali olarak atanmıştır. Probus'un 280 yılında Ren'e gitmek için Suriyeyi terke etmesinden sonra, huzursuz askerler ve İskenderiye halkı gönülsüz olan Saturnius'u imparatorluk görevini kabul etmeye zorladılar. Baskılar nedeniyle İskenderiye'den kaçmayı denedi ancak Filistin'de kararını değiştirdi. 280 yılında kendini imparator ilan ettiyse de, Probus'un bu tehlikeyle uğraşmasına fırsat kalmadan kendi askerleri tarafından öldürüldü.

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Probus
Roma İmparatoru & İsyancı
280
Sonra gelen:
Probus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Caracalla</span>

Lucius Septimius Bassianus,, Caracalla olarak da bilinen, 211 – 217 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Philippus</span> 244-249 yılları arasında Roma imparatoru

Marcus Julius Philippus, ailesinin köklerinden dolayı "Arap" Philip olarak tanınan ve 244 - 249 yılları arasında tahta çıkan Roma imparatoru. Arabistan'ın Havran şehrinde, günümüz Suriye'sinde bulunan bir şehirde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Caligula</span> Roma İmparatorluğunun üçüncü imparatoru

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, daha çok Caligula takma adı ile bilinen, 37 - 41 yılları arasında görev yapmış, Julio-Claudian Hanedanı mensubu ve Roma İmparatorluğu'nun üçüncü imparatoru.

Julius-Claudius Hanedanı ilk beş Roma imparatoru Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius ve Neron için kullanılan bir ifadedir. MÖ 27 yılından 68'e kadar Roma İmparatorluğu'nu yönetmişlerdir. Hanedanın sonu Neron'un intihar etmesiyle gelmiştir. Bu beş yönetici Julius ve Claudius ailelerinin evlilikleri ve evlatlıkları yoluyla birbirleriyle ilişkili hale gelmişlerdi. Zaman zaman Jül Sezar hanedanın kurucusu olarak gösterilse de kendisi ne bir imparatordu ne de Claudius ailesiyle bir bağlantısı vardı. Ağırlıklı olarak Augustus hanedanın kurucusu olarak gösterilir.

Dört İmparator Yılı, adını 69 yılında birbiri ardınca Roma İmparatorluğu tahtına çıkan Galba, Otho, Vitellius ve Vespasian adlı imparatorlardan alır.

<span class="mw-page-title-main">Carus</span>

Marcus Aurelius Carus 282-283 yılları arasında Roma imparatoruydu. Kısa süren hükümdarlığı sırasında Aurelian ve Probus'un izinden giderek imparatorluğun gücünü yeniden kazandırmaya çalıştı. Oğulları Carinus ve Numerian ile birlikte dirilen imparatorluğa istikrar sağlayan kısa ömürlü bir hanedan kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Probus</span>

Marcus Aurelius Probus 276 ve 282 yılları arasında Roma imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Florianus</span>

Marcus Annius Florianus 276 yılında Roma imparatoruydu.

Gaius Iulius Priscus, III. Gordian'ın saltanatı sırasında Praetorian muhafız olarak görev yapmış olan askeri kişilik.

Proculus, Historia Augusta'ya göre tahtta hak iddia eden önemsiz isyancılardan birisi olan askerî "tribune" ; 280 yılında Probus'a karşı ayaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galerius</span>

Galerius Maximianus, resmî adı Gaius Galerius Valerius Maximianus olan, 305 - 311 yılları arasında görev yapmış Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. İoannis</span>

I. İoannis Çimiskes, Bizans imparatoru. 969-976 yılları arasında hüküm süren Çimiskes Balkanlar ve Suriye'yi egemenliği altına alarak imparatorlukta düzeni sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marcianus</span>

Marcianus veya Markiyan, 450-457 arasında Doğu Roma İmparatoru (Bizans). İmparator I. Theodosius'la başlayan hanedanın son hükümdarıdır. Marcianus'un imparatorluk döneminde Doğu Roma İmparatorluğu Marcianus'un ülkesini dış tehditlerden koruması ve malî ve ekonomik reformlar uygulaması nedeniyle bir altın çağı olarak değerlendirmektedir. Buna karşılık Marcianus'un Doğu'yu yalıtma politikası ile, Batı Roma İmparatorluğu'nu barbar hücumlarına karşı desteksiz bırakmıştır. Attila'nin Galya ve İtalya seferi ve Vandallar tarafından 455 yılında Roma'nın talan edilmesi Marcianus saltanat döneminde gerçekleşmiştir ve onun döneminde Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasına yol açan kargaşayla çarpıcı bir karşıtlık oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Konstans</span>

II. Konstans yahut "Sakallı(Pogonatos) Konstantine", 641 ile 668 arasında Bizans imparatoru olmuştur. 642'de Konsül olup tarihte Roma Konsülü unvanı verilen son Bizans imparatordur. Vaftiz ismi Herakleios idi ve imparatorluk yaparken resmî ismi Konstantinos idi. Konstans ismi bu imparatora verilen indirgen bir lakaptır. Bizans tarih yazmalarında bu lakap isim olarak kullanılmış ve modern tarihçiler tarafından da bu lakap isim olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mihail</span>

II. Mihail Amoriyalı 820 - 2 Ekim 829 yılları arasındaki Bizans imparatoru. Konuşmasında pürüzlü olduğu için bazen Kekeme anlamına gelen Traulos (Τραυλός) veya Psellos (Ψηλλος) veya Latince Psellus olarak da adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Konstantinos</span> Bizans imparatoru

IV. Konstantinos (Yunanca adi: Κωνσταντίνος Δ', Kōnstantinos IV, ; 668 – Eylül 685 döneminde Bizans imparatoru.

Kıbrıs Arap-Bizans Kondominyumu Kıbrıs Adası'na MS 688 ile 868 arasında egemen olmuştur. Adayı Müslüman Araplar Emeviler ve sonra Abbasiler devletleri ile Hristiyan Bizans İmparatorluğu birlikte 180 yıl idare etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Paulus (başpiskopos)</span>

I. Paulus ya da I. Paul ya da Günah Çıkaran Aziz Paul, altıncı Konstantinopolis Başpiskoposu, 336 ya da 340 yılında seçilmiştir. Yortu günü 7 Hazirandır.