İçeriğe atla

Julius Malema

Julius Sello Malema (d. 3 Mart 1981), Afrikalı bir politikacı ve aktivist.[1] Temmuz 2013'te kurduğu Güney Afrikalı siyasi parti olan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları partisinin başkanlığını yapmıştır.[2]

Daha önce 2008-2012 yılları arasında Afrika Ulusal Kongresi Gençlik Ligi Başkanı olarak görev yaptı. Malema, Nisan 2012'de otuz bir yaşındayken partiden ihraç edilene kadar Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) bir üyesiydi. ANC başkanının ve daha sonra Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın destekçisi olarak öne çıktı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Milton Nkosi (11 Temmuz 2013). "Julius Malema launches Economic Freedom Fighters group". Bbc.co.uk. 11 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  2. ^ Stone, Setumo "Malema takes command of Economic Freedom Fighters". BDlive. 14 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  3. ^ "Julius Malema: The calculated controversy" (İngilizce). 18 Aralık 2009. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Ulusal Kongresi</span>

Afrika Ulusal Konseyi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çoğunluk yönetiminin kurulduğu Mayıs 1994'ten bu yana hükûmette bulunan merkez-sol çizgideki partidir. Parti Güney Afrika Sendikalar Birliği (COSATU) ve Güney Afrika Komünist Partisi'yle (SACP) birlikte bir üç parçalı ittifak içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lutuli</span>

Albert John Lutuli, Luthuli olarak da yazılır., Zulu kabile şefi ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başkanı (1952-1960).Irk ayrımına karşı yürüttüğü barışçıl mücadele nedeniyle 1960'ta Nobel Barış Ödülü'nü alarak bu ödülü kazanan ilk Afrikalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

Sharpeville Katliamı, 21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrikalı güvenlik güçlerinin siyahi protestoculardan oluşan bir gruba ateş açması sonucu 69 kişinin ölümüne neden olan olay. Katliam, bugünkü Gauteng eyaletinin sınırları içinde bulunan Sharpeville'de meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kgalema Motlanthe</span> 3. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Kgalema Petrus Motlanthe, Güney Afrikalı siyasetçi. Mbeki, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 25 Eylül 2008 ve 9 Mayıs 2009 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kathrada</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Ahmed Mohamed Kathrada, bilinen adıyla Kathy, Güney Afrikalı politikacı, eski politik tutsak ve ırk ayrımı önleyici eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Ramaphosa</span> 5. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Cyril Ramaphosa, Güney Afrikalı siyasetçi. Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 15 Şubat 2018 tarihinden bu yana devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

Njabulo Ricardo Mthembu, Güney Afrikalı politikacı. 2019-2020 yılları arasında KwaZulu-Natal Yasama Meclisinde Afrika Ulusal Kongresi üyesi ve partinin bir temsilcisiydi. Mthembu, yasama organının Kooperatif Yönetişimi ve Geleneksel İşler Portföy Komitesi'nde görev yaptı. KwaDukuza'da İcra Başkanı olarak 2011 ve 2019 yılları arasında görev yaptı.

Martha Phindile Mmola, Güney Afrikalı kadın siyasetçi. Mmola Afrika Ulusal Kongresi'nin sürekli üyesiydi. 2014-2019 yılları arasında Güney Afrika Ulusal Meclisi'nde ve 2019'dan 2020'de ölümüne kadar Güney Afrika Ulusal Eyalet Konseyi'nde delege olarak hazır bulundu.

Zamuxolo Joseph Peter Mayıs 2019'dan Temmuz 2020'de ölümüne kadar Afrika Ulusal Kongresi için Güney Afrika Ulusal Meclisi üyesi olarak görev yapan Güney Afrikalı politikacı. Peter, 2011'den 2015'e kadar Makana Yerel Belediyesi'nin belediye başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nombulelo Hermans</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Nombulelo Lilian Hermans, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tozama Mantashe</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Priscilla Tozama Mantashe, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Karima Brown</span> Güney Afrikalı gazeteci

Karima Brown, Güney Afrikalı gazeteci, televizyon sunucusu, radyocu, siyaset analizcisi ve aktivist. Gazeteci olarak çeşitli kademelerde yer aldı. Güney Afrika'da günlük basılan Business Day adlı dergide siyaset yazıları yazdı. Forbes Kadın Afrika dergisinin yayınlarını başlattı. Ayrıca Ekonomik Özgürlük Savaşçıları'na karşı açtığı davayla tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Joyce Maluleke</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Boitumelo Joyce Maluleke, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Parlamentosu</span>

Güney Afrika Parlamentosu, Güney Afrika'nın yasama organıdır; Mevcut Güney Afrika Anayasası uyarına göre, iki taraflı Parlamento bir Ulusal Meclis ve Ulusal İller Konseyi'nden oluşur. Mevcut 27. Meclis ilk olarak 22 Mayıs 2019 tarihinde toplandı.1910'dan 1994'e kadar, parlamento üyeleri güney Afrika beyaz azınlığı tarafından seçildi. Evrensel oy hakkı olan ilk seçimler 1994 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jackson Mthembu</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Jackson Mphikwa Mthembu –, Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Vytjie Mentor</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Mabel Patronella Mentor ya da Vytjie Mentor, Güney Afrikalı kadın siyasetçi.

Ntombizanele Beauty Sifuba, Mayıs 2019'dan bu yana Free State İl Yasama Meclisinin konuşmacısı olan Güney Afrikalı bir politikacı ve eğitimcidir. Aynı ay meclise seçildi. Sifuba, Afrika Ulusal Kongresi üyesidir.