İçeriğe atla

Juliana Cumhuriyeti

Juliana Cumhuriyeti
República Catharinense Livre e Independente (Port.)
Juliana Cumhuriyeti
Temmuz 1839-Kasım 1839
Juliana Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentLaguna
HükûmetTanınmayan devlet
Tarihçe 
• Kuruluşu
Temmuz 1839
• Kuruluş
28 Temmuz 1839
• Yıkılış
15 Kasım 1839
• Dağılışı
Kasım 1839
Öncüller
Ardıllar
Brezilya İmparatorluğu
Brezilya İmparatorluğu

Juliana Cumhuriyeti (Portekizce: República Juliana) veya Catarinense Cumhuriyeti (República Catarinense), resmî olarak Özgür ve Bağımsız Catharinense Cumhuriyeti (República Catharinense Livre e Independente),[1] 29 Temmuz ve 15 Kasım 1839 arasında Brezilya İmparatorluğu'nun Santa Catarina eyaletinde var olan devrimci bir devletti. Cumhuriyet, komşu eyalet Rio Grande do Sul'da Piratini Cumhuriyeti'nin de ilan edilmesine neden Ragamuffin Savaşı'nın bir uzantısı olarak ilan edildi.

General David Canabarro ve İtalyan devrimci Giuseppe Garibaldi liderliğindeki devrimci Piratini Cumhuriyeti güçleri, yerel halkın yardımıyla, 22 Temmuz 1839'da " Laguna'nın Ele Geçirilmesi" (Tomada de Lagün) olarak adlandırılan savaş sonucu liman kenti Laguna'yı ele geçirdi.[2] Juliana Cumhuriyeti, 29 Temmuz 1839'da şehrin belediye meclisinde ilan edildi.[3] Canabarro, bir seçim kurulu toplanana ve 7 Ağustos'ta seçimler yapılana kadar geçici olarak başkanlık görevini üstlendi. Başkan ve başkan yardımcısı olarak, sırasıyla São José Ulusal Muhafızları'ndan bir Yarbay olan Joaquim Xavier Neves ve Joaquim Xavier Neves'in Laguna'ya ulaşmasını engelleyen İmparatorluk ordusu ablukası nedeniyle başkanlık görevini üstlenen amcası rahip Vicente Ferreira dos Santos Cordeiro seçildi.[4]

İsyancılar eyalet başkenti Nossa Senhora do Desterro'yu (bugünkü Florianópolis) fethedemediler çünkü deniz kuvvetleri Nossa Senhora do Desterro'ya saldırmaya hazırlanırken Brezilya İmparatorluk Donanması tarafından Massiambu Nehri'nde (Santa Catarina Adası'nın güneyinde) bulunup yok edildi. Bu olayın da etkisiyle Juliana Cumhuriyeti sadece dört ay varlığını sürdürebildi. Kasım 1836'da emperyal güçler Julian'ın başkenti Laguna'yı ele geçirerek devletin varlığına son verdi.

Kaynakça

  1. ^ Sistema Nacional de Bibliotecas Públicas. "Museu Histórico Anita Garibaldi" (Portekizce). 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  2. ^ MEMÓRIA POLÍTICA DE SANTA CATARINA (2020). "Biografia Vicente Ferreira dos Santos Cordeiro" (Portekizce). 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  3. ^ A República em Santa Catarina (Tez). Florianópolis: Federal University of Santa Catarina. 1979. 2 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 
  4. ^ MEMÓRIA POLÍTICA DE SANTA CATARINA (2020). "Biografia David Canabarro" (Portekizce). 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

19 Nisan, Miladi takvime göre yılın 109. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 256 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz</span> Güneybatı Avrupada bir ülke

Portekiz, resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti, Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülkedir. Portekiz kuzeyden ve doğudan İspanya ile, güneyden ve batıdansa Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Atlas Okyanusu'nun kuzey yarım küredeki bölümünde bulunan Azorlar ve Madeira takımadaları özerk yönetimleriyle birlikte Portekiz'in birer parçasıdır.

2004 (MMIV) Miladi takvim'in Perşembe günü başlayan artık yılı. 2000'lerin 4. yılı. Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Pirinç Yılı, UNESCO tarafından ise Köleliğe Karşı Mücadele ve Kaldırılmasına Karşı Uluslararası Yıl olarak ilan edilmiştir.

1980 (MCMLXXX) salı günü başlayan yıl. 20. yüzyılın ve 2. milenyumun 80. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Malta</span> Avrupada bir ada ülkesi

Malta veya resmî adıyla Malta Cumhuriyeti, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino'dur. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Gine-Bissau ya da resmî adı ile Gine-Bissau Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde bulunan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Senegal ve Gine oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Bissau'dur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Garibaldi</span> İtalyan vatansever ve cumhuriyetçi

Giuseppe Garibaldi, İtalyan general, yurtsever, lider ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu</span> Çin Halk Cumhuriyetinin askeri gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.

Brezilyalı Yahudi Yahudi kökenli veya Yahudiliğe geçmiş Brezilyalılara denir.

Bu Brezilyalı futbolcuların isimlerini içeren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Sérgio Oliveira</span> Portekizli futbolcu

Sérgio Miguel Relvas de Oliveira, merkez orta saha mevkiinde oynayan Portekizli millî futbolcudur. Super League takımlarından Olimpiakos'ta forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rafa Silva</span> Portekizli millî futbolcu

Rafael Alexandre Fernandes Ferreira da Silva veya bilinen adıyla Rafa Silva, orta saha ve forvet pozisyonlarında oynayan Portekizli millî futbolcudur. Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş forması giymektedir.

<i>2018 Eurovision Şarkı Yarışması</i> 63. Eurovision şarkı yarışması

2018 Eurovision Şarkı Yarışması, 63. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Amar Pelos Dois" adlı şarkısıyla Salvador Sobral kazanmasından dolayı Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan Altice Arena'da yapılmıştır. Yarışmanın yarı finalleri 8 ve 10 Mayıs 2018 ve final ise 12 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşmiştir. Üç canlı gösterinin sunuculuğunu Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah ve Catarina Furtado üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anitta (şarkıcı)</span> Brezilyalı şarkıcı

Daha çok sahne adı Anitta ile tanınan Larissa Macedo Machado, Brezilyalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, dansçı ve televizyon sunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">2022 Eurovision Şarkı Yarışması</span> Torinoda yapılan uluslararası şarkı yarışması

2022 Eurovision Şarkı Yarışması, 66. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Zitti e buoni" adlı şarkısıyla Måneskin müzik grubunun kazanmasıyla 2022 Eurovision Şarkı Yarışmasını İtalya'nın Torino şehrinde bulunan Pala Alpitour'da yapılmıştır. Yarışmanın ilk yarı finali 10 Mayıs 2022, ikinci yarı finali 12 Mayıs 2022, finali 14 Mayıs 2022 tarihlerinde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu İtalyan televizyon sunucusu Alessandro Cattelan, şarkıcı Laura Pausini ve Lübnanlı-İngiliz şarkıcı Mika üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nereu Ramos</span> 20. Brezilya devlet başkanı

Nereu de Oliveira Ramos Brezilyalı bir avukat, gazeteci, profesör ve siyasi figürdü. Başkan Getúlio Vargas'ın intiharı ve Milletvekili Carlos Luz ile Başkan Café Filho'nun görevden alınmasıyla sonuçlanan siyasi krizin ardından kısa bir süre Brezilya'nın geçici başkanı olarak görev yapmıştır.