İçeriğe atla

Julian Ralph Ford

Dr. Julian Ralph Ford (3 Kasım 1932 - 31 Ocak 1987) Avustralyalı kimyager ve ornitolog. Perth'de doğdu ve 1955 yılında Batı Avustralya Üniversitesinden kimya alanında mezun oldu. 1960 yılına kadar Shell Oil Company'de çalıştıktan sonra, önce Perth Teknik Kolejinde, ardından da Batı Avustralya Teknoloji Enstitüsü'nde kimya dersleri vererek kariyerine devam etti.

Bir kertenkele türüolan Ctenophorus fordi'ye adı verildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Beolens, Bo; Watkins, Michael; Grayson, Michael (2011). The Eponym Dictionary of Reptiles. Baltimore: Johns Hopkins University Press. xiii + 296 pp. 978-1-4214-0135-5. ("Ford, J. R.", p. 92).

Kaynaklar

  • Davies SJJF (1987). "Ölüm ilanı. Dr. Julian Ford". Emu 87 : 132.
  • Robin, Libby (2001). Emu'nun Uçuşu: Avustralya ornitolojisinin yüz yılı 1901-2001 . Carlton, Victoria: Melbourne Üniversitesi Yayınları.0-522-84987-3ISBN 0-522-84987-3
  • Keast, J. Allen (1990). "Anısına: Julian R. Ford, 1932-1987". Auk 107 : 601.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heard Adası ve McDonald Adaları</span>

Heard Adası ve McDonald Adaları, Güney Okyanusu'nda, Avustralya'ya bağlı Subantarktik adalar grubu. Volkanik kökenli Heard Adası 45 km uzunluğunda, 20 km genişliğindedir. Yüzeyin büyük bölümü kar ve buzullarla kaplıdır. McDonald Adaları, Heard Adası'nın 25 mil batısında üzerinde yerleşim bulunmayan kayalık bir ada grubudur. Adaların toplam yüzölçümü 372 km2'dir. Avustralya'nın Perth şehrinin yaklaşık 2.500 mil güneybatısına düşer.

<span class="mw-page-title-main">Michael Petkovic</span> Avustralyalı futbolcu (d. 1976)

Michael Petkovic, Hırvat kökenli Avustralyalı eski futbolcu. Kaleci mevkiinde ɡörev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">4 × 100 metre bayrak yarışı</span>

4 × 100 metre bayrak yarışı, atletizm yarışlarından biridir. Dört koşucunun 100 metrede bir bayrağı değişerek koştuğu yarıştır. İlk koşucular 400 metre koşucuları gibi başlangıç yaparlar. Her koşucu 100 metre koştuktan sonra 20 metrelik bayrak değişim yerlerinde bayrağı diğer koşucuya verir. Bayrak, 30 cm uzunluğunda 50 gram ağırlığında alüminyum bir borudur. Erkek dünya rekoru 36.84 saniyelik dereceyle Jamaika takımına, kadınlar dünya rekoru ise 41.60 saniyelik dereceyle Doğu Almanya'ya aittir. Erkekler rekoru; 2008 Yaz Olimpiyatları'nda, kadınlar rekoru ise; 1980 Moskova Olimpiyatları'nda kırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Smith (kimyager)</span>

Michael Smith, CC, OBC Britanya asıllı Kanadalı biyokimyacı. Kary B. Mullis ile birlikte, 1993 yılında "DNA-bazlı kimya dahilindeki metotların gelişimine yaptıkları katkılar için" Nobel Kimya Ödülü'ne nail görülmüştür. Smith; "oligonükleotid-bazlı, bölgesel yönlendirilmiş mutagenezin tespiti ve bunun protein araştırmaları için geliştirilmesi için yaptığı önemli katkıları için" bu ödülü kazanırken, Smith ile beraber aynı yıl ödül alan Kary Mullis ise "polimeraz zincir tepkimesi (PCR) metodunu icat ettiği için" ödüle nail görülmüştür. Smith ödül gerekçesindeki konudaki ilk makalesini 1978 tarihinde yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Howard Northrop</span> Amerikalı biyokimyager (1891 – 1987)

John Howard Northrop Amerikalı biyokimyacı. 1946 yılında, James Batcheller Sumner ve Wendell Meredith Stanley ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. James Batcheller Sumner, "enzimlerin kristalize edilebildiğini keşfetmesi nedeniyle" bu ödülü kazanırken; John Howard Northrop ve Wendell Meredith Stanley "enzimlerin ve virüs proteinlerinin saf formlarını hazırlamaları nedeniyle" bu ödüle layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Simon Colosimo</span> Avustralyalı futbolcu (d. 1979)

Simon Colosimo, Avustralyalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre Nobel Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Nobel Ödülü kazanan kişileri ülkelerine göre sıralamaktadır. Ülke referansları Nobel Ödül Komitesi'nin resmi internet sitesinde bildirdiği şekilde alınmış ve ülkeler alfabetik sıraya göre listelenmiştir. Ödül yılları azalan sırayla eklenmiştir. Bazı kişilerin birden fazla ülke başlığı altında yer almasının nedeni, resmi web sitesinin ödül sahibi ile ilgili olarak birden fazla ülkeden bahsetmesidir. Resmi sitede yer almayan ülke bağlantıları bu listede kabul edilmemiştir. Ödül sahibinin yanına doğduğu ülkenin o anki durumu ve yeni durumu gibi bilgiler verilmiştir. Liste 2011 yılına kadarki verileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elias James Corey</span> Amerikalı kimyager

Elias James "E.J." Corey (12 Temmuz 1928) Amerikalı organik kimyacı. 1990 yılında "organik sentez üzerine geliştirdiği teori ve metodolojilerden dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Yaşayan en büyük kimyagerlerden biridir. Çok sayıda sentetik reaktifler, metodolojiler geliştirmiş ve organik sentez biliminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Charles Pedersen</span> Amerikalı kimyager (1904 – 1989)

Charles John Pedersen, Amerikan organik kimyacı. Taç eterlerin sentezleme yöntemleri tanımlaması ile tanınır. 1987 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Donald J. Cram ve Jean-Marie Lehn ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Emu</span> kuş türü

Emu, ratitler içindeki akrabası deve kuşlarından sonra yaşayan en uzun kuş türüdür. Avustralya anakarasında endemiktir ve kıtadaki en büyük yaşayan kuştur. Dromaius cinsinin yaşayan tek üyesidir. Emuların yaşam alanı geçmişte tüm Avustralya ile birlikte güneydeki adalar Tasmanya Adası, Kanguru Adası ve Kral Adası'nı kapsamaktaydı ancak 1788'den sonra adaya gelen Avrupalıların etkisi ile bu adalardaki alt türlerinin soyu tükenmiştir. Taksonomik olarak en yakın akrabaları tepeli devekuşları ile casuariidae familyası içinde ortak olarak bulunurlar. Emulara en yakın tür güney tepeli devekuşudur.

<i>Malurus assimilis</i>

Malurus assimilis, Maluridae familyasına ait bir kuş türüdür. Avustralya'ya endemik olup 1901'de Alfred John North tarafından tanımlanmıştır. Daha önceleri Malurus lamberti'nin alt türü olarak kabul edilen Malurus assimilis, 2018'de Uluslararası Ornitologlar Birliği tarafından ayrı bir tür olarak sınıflandırılmıştır.

Robert George Bergman, Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Lemieux</span> Kanadalı kimyager (1920-2000)

Raymond Urgel Lemieux, CC, AOE, FRS kimya alanında bir dizi keşfe öncülük etmiş Kanadalı organik kimyager. Alana ilk ve en ünlü katkısı sakkarozun sentezidir. Katkıları arasında anomerik etkinin keşfi ve karbonhidrat kimyasında hala kullanılan sakkarinlerin sentezi için genel yöntemlerin geliştirilmesi vardır. Kanada Royal Society ve Royal Society (İngiltere) üyesidir ve prestijli Albert Einstein Dünya Bilim Ödülü ve Wolf Kimya Ödülü'ne sahiptir.

Biemann Madalyası, Amerikan Kütle Spektrometresi Derneği (ASMS) tarafından, kariyerinin başlarında olan, temel veya uygulamalı kütle spektrometrisindeki önemli başarıların tanınması nedeniyle her yıl bir kişiye verilir. Adı Profesör Klaus Biemann'ın adından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Jeffery</span>

"Tümgeneral" Philip Michael Jeffery, Avustralyalı eski asker ve siyasetçi. 11 Ağustos 2003 - 5 Eylül 2008 tarihleri arasında Avustralya'nın 24. Genel Valisi oldu. Eski Avustralya Başkanı John Howard tarafından atandı. Önceden Batı Avustralya Valisi idi. 1993 yılında Vali olduğunda ordudaki görevinden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">John Curtin</span> Avustralyalı siyasetçi (1885 – 1945)

John Curtin, Avustralyalı politikacı. 1941'den 1945'teki ölümüne kadar Avustralya'nın 14. Başbakanı olarak görev yaptı. Ülkeyi, son birkaç olay hariç, II. Dünya Savaşı'nda Pasifik Cephesi savaşı süresi boyunca yönetti. 1935'ten 1945'e kadar Avustralya İşçi Partisi'nin (ALP) lideri ve Gough Whitlam'a kadar en uzun süre hizmet veren lideriydi. Curtin'in liderlik becerileri ve kişisel karakteri, siyasi çağdaşları tarafından beğenildi. Sık sık Avustralya'nın en büyük başbakanlarından biri olarak anılıyor.

Marlow Ödülü Royal Society of Chemistry tarafından fiziksel kimya dalında verilen bir ödüldür. Her yıl verilen ödül, doktorasını tamamlayan 35 yaşın altındaki kişilere sunulur. Kazananlar 2000 £ alır ve Birleşik Krallık'taki üniversitelerde dersler verir. Ödül kazananlar Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur veya Malezya'da bir konferans turu vermek için 3000 £ tutarında bir hediye çeki de almaktadır.

Beilby Madalyası ve Ödülü, kimya mühendisliği, uygulamalı malzeme bilimi, enerji verimliliği veya ilgili bir alanda önemli olan bir çalışma için her yıl bir bilim insanı veya mühendise verilir. Ödül, ödülü dönüşümlü olarak veren Institute of Materials, Minerals and Mining, Royal Society of Chemistry ve Society of Chemical Industry tarafından ortak olarak verilir.

<span class="mw-page-title-main">Dromaius novaehollandiae minor</span>

Dromaius novaehollandiae minor ya da yaygın adlandırmasıyla Kral Adası Emusu soyu tükenmiş endemik bir emu alt türüdür. D. n. minor sadece Avusturalya anakarası ile Tasmanya adası arasındaki Bass boğazında bulunan King Island'da yaşamıştır. Genetik olarak en yakın akrabası Tasmanya emusu olarak bilinen soyu tükenmiş D. n. diemenensis alt türüdür. İki grup Tasmanya ve King Island adalarının birbirine bağlı olduğu 14.000 yıl önceki dönemde tek bir popülasyon olarak yaşardı. Adalar ayrıldıktan sonra D. n. minor olarak sınıflandırılan Kral Adası emusu zaman içinde boyut olarak küçülmüş ve ada cüceleşmesine örnek olmuştur. Boyutları açısından D. n. minor, tüm emu alt türleri içerisinde en küçüğüdür ve tüy rengi Avustralya anakarasındaki emulardan çok daha koyuydu.