İçeriğe atla

Julian Huxley

Julian Sorell Huxley
Doğum22 Haziran 1887
Londra, İngiltere
Ölüm14 Şubat 1975 (87 yaşında)
Londra, İngiltere
Vatandaşlıkİngiliz
Mezun olduğu okul(lar)Balliol Koleji, Oxford
ÖdüllerKalinga Ödülü, Darwin Madalyası, Darwin-Wallace Madalyası, Lasker Ödülü
Kariyeri
DalıEvrimsel biyoloji
EtkilendikleriT.H. Huxley, W.G. (Piggy) Hill
EtkiledikleriE.B. Ford, Gavin de Beer, Aldous Huxley

Sir Julian Sorell Huxley (22 Haziran 1887 - 14 Şubat 1975), İngiliz evrimsel biyolog ve hümanist. Doğal seçilim kuramını savunan Huxley 20. yüzyılın önde gelen Yeni-Darwincilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Huxley 1935-1942 yılları arasında Londra Zooloji Topluluğunun sekreterliğini yürütmüştür. 1946-1948 yılları arasında UNESCO'nun ilk Genel Direktörü olarak görev yaptı.[1]

1953 yılında bilimsel çalışmaları nedeniyle UNESCO Kalinga Ödülü'nü kazandı.[2] 1958 yılında şövalyelik unvanı verildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ https://plus.google.com/+UNESCO (14 Kasım 2017). "UNESCO's former Directors-General". UNESCO (İngilizce). 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ "Kalinga 1953 | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization". www.unesco.org. 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  3. ^ Whitman, Alden (16 Şubat 1975). "Julian Huxley, Scientist and Writer, Dies (Published 1975)". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 19 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Arnavutluk</span>

Arnavutluk ilk katılımı 2004 yılından günümüze 16 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Arnavut Ulusal Yayıncısı Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Arnavut katılımcının belirlendiği Festivali i Këngës festivalini organize ediyor.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Blenheim Sarayı</span>

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

Aşağıdaki liste, Batı Avrupa'daki Dünya Mirasları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Azoulay</span>

Audrey Azoulay, 2016'dan 2017'ye kadar Fransa'nın Kültür Bakanı olarak görev yapmış Fransız politikacıdır. 10 Kasım 2017'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü olarak atandı ve örgütün ikinci kadın lideri oldu.

<span class="mw-page-title-main">İrina Bokova</span> Bulgar siyasetçi ve diplomat

Irina Georgieva Bokova, Bulgar politikacı ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü.

<span class="mw-page-title-main">Koichiro Matsuura</span> Japon diplomat

Koichiro Matsuura, Japon diplomattır. UNESCO'nun eski Genel Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">John Wilkinson Taylor</span> Amerikalı eğitimci

John Wilkinson Taylor, Amerikalı eğitimci. Colombia Universitesi'nde felsefe alanında doktora yapmıştır. ABD ve Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinde dersler verdi.1947'den 1950'ye kadar Louisville Üniversitesi'nin başkanlığını yaptı. UNESCO Genel Direktörü Jaime Torres Bodet'in istifasının ardından 1952-1953 yılları arasında vekaleten UNESCO'nun Genel Direktörü olarak atandı. 11 Aralık 2001'de 95 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Luther Evans</span> Amerikalı siyasetbilimci (1902 – 1981)

Luther Harris Evans, ABD Kongre Kütüphanesi'nin 10. Kütüphanecisi ve UNESCO'nun Genel Direktörü olarak görev yapan Amerikalı bir siyaset bilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">René Maheu</span> Fransız filozof (1905 – 1975)

René Gabriel Eugene Maheu bir Fransız felsefe profesörü ve UNESCO'nun eski Genel Direktörü

<span class="mw-page-title-main">St. Julian's</span>

St. Julian's Malta'nın Orta Bölgesinde bir şehirdir. 2020 itibarıyla, kayıtlı sakin sayısı 13.792 idi. Ülkenin başkenti Valletta'nın kuzeyinde, sahil boyunca yer almaktadır. Özellikle Paceville olarak bilinen bölgede toplanmış oteller, restoranlar ve gece kulüpleri gibi turizm odaklı işletmelerle tanınır.