İçeriğe atla

Julia Hartwig

Julia Hartwig
Doğum14 Ağustos 1921
Lublin, Polonya
Ölüm14 Temmuz 2017 (93 yaşında)
Gouldsboro, Pennsylvania, ABD
MilliyetPolonyalı
MeslekŞair, yazar ve çevirmen

Julia Hartwig (14 Ağustos 1921 – 14 Temmuz 2017), Polonyalı yazar, şair ve çevirmendir. Polonya'nın en önemli kadın şairlerinden biri olarak değerlendirildi.[1][2][3]

Lublin'de doğdu ve yetişti. Varşova Üniversitesi'nde Lehçe ve Fransız edebiyatı okudu ve eğitimine daha sonra Lublin'in 2. Katolik Katolik Üniversitesi'nde devam etti.[4] İlk şiirleri 1944'te "Odrodzenie" dergisinde çıktı. Hartwig 1947-50 yılları arasında Paris'te yaşadı. 1954'te makalelerden oluşan bir koleksiyon olan Z niedalekich podróży (Yakın Çevreden) ile 1956'da ilk şiir koleksiyonu olan "Pożegnania" ("Farewells") yayımlanmıştır.[1]

1970-74 yılları arasında Birleşik Devletlerde yaşamış ve daha sonra Varşova'ya geri dönmüştür.[4] Hartwig Amerika'da olduğu zamanlarda, Iowa Üniversitesi'ndeki Uluslararası Yazım Programında yer almış, ayrıca bazı üniversitelerde dersler vermiştir.[5]

Guillaume Apollinaire, Blaise Cendrars Max Jacob, Henri Michaux ve Pierre Reverdy tarafından Fransa'da şiir çevirileri yayınlanan Apollinaire ve Gerard de Nerval üzerine kitaplar yazmıştır.[6] Amerikalı şairler Robert Bly ve Marianne Moore'un eserlerini çevirmiştir.[1] Hartwig özellikle şiir ve edebi çevirilerinde İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Litvanca, Sırpça, Yunanca ve Almanca yazılmış eserlere yer vermiştir.

Harici video
Born at the meeting point of diagonals, Julia Hartwig, poet, Web of Stories

Hartwig edebi eserleri verdiği hizmetlerden ötürü Jurzykowski Ödülü, Thornton Wilder Ödülü, Columbia Üniversitesi En İyi Çevirmen Ödülü ve Georg Trakl En İyi Şair Ödülü'nü almıştır.[6]

Özel yaşamı ve ölümü

Plonyalı ünlü kadın şair Julia Hartwig 1954'te şair Artur Międzyrzecki ile evlenmiş eşinin 1996'da ölümüne kadar birliktelikleri sürmüştür.[3][4] Polonyalı ünlü kadın şair ve çevirmen Jaulia Hartwig yaşamının son yıllarını geçirdiği ABD'de Pennsylvania'da 13 Temmuz 2017'de 95 yaşında ölmüştür.[7]

Seçme eserleri[1][6]

  • Wolne ręce (Free hands), şiir (1969)
  • Wielki pościg (The big race), çocuk kitabı (1969)
  • Dwoistość (Duality), şiir (1971)
  • Czuwanie (Vigilance), şiir (1978)
  • Chwila postoju (A moment of rest), şiir (1980)
  • Obcowanie (Communion), şiir (1987)
  • Czułość (Tenderness), şiir (1992)
  • Bez pozegnania (No Farewells) (2004), Nike Ödülü'nü kazandı.[8]

Kaynakça

Genel

Özel

  1. ^ a b c d Segel, Harold B. (2003). The Columbia Guide to the Literatures of Eastern Europe Since 1945. s. 207. ISBN 0231114044. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Julia Hartwig". culture.pl (Lehçe). Adam Mickiewicz Institute. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  3. ^ a b "Contemporary Authors Online". Biography in Context. Gale. 2010. 16 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2015. 
  4. ^ a b c Miller, Jane Eldridge (2001). Who's who in Contemporary Women's Writing. s. 136. ISBN 0415159806. 1 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  5. ^ Carpenter, Bogdana (Mayıs 2008). "Julia Hartwig's In Praise of the Unfinished translated by John and Bogdana Carpenter" (PDF). Slavic Scene. 16 (1). s. 10. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  6. ^ a b c Grol, Regina (1996). Ambers aglow: an anthology of Polish women's poetry (1981-1995). s. 432. ISBN 0924047151. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 
  7. ^ "Julia Hartwig nie żyje. Odeszła jedna z najwybitniejszych polskich poetek". gazetapl (Lehçe). 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2017. 
  8. ^ "Julia Hartwig profile". culture.pl. Adam Mickiewicz Institute. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonyalılar</span> Polonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse

Polonyalılar veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk. Polonyalıların Polonya'daki nüfusu, 37.394.000 olarak tahmin edilmektedir. Bunların yalnızca 36.522.000 kadarı Lehçe konuşandır. Avrupa, Amerika ve Avustralasya'da geniş bir Polonyalı diasporası bulunmaktadır. Günümüzde Polonyalıların en yoğun olduğu Polonya kentleri Varşova ve Silezya'dır.

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Adam Mickiewicz</span> Polonyalı şair

Adam Bernard Mickiewicz Polonya'nın önemli şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Olga Tokarczuk</span> Polonyalı şair,yazar

Olga Nawoja Tokarczuk, Polonyalı Nobel Edebiyat ödüllü şair, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Lehçe</span> Batı Slav dili

Lehçe, Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir. Dünyada yaklaşık 44 milyon insanın ana dilinin olduğu tahmin edilmektedir. Bu dil esas olarak Polonya sakinleri ve sözde kişilerin temsilcileri tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lublin (voyvodalık)</span>

Lublin Voyvodalığı, Polonya'nın doğusunda bulunan bir voyvodalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Krystyna Sienkiewicz</span>

Krystyna Waleria Sienkiewicz, Polonyalı kadın şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Bolesław Leśmian</span>

Bolesław Leśmian, Polonyalı bir şair, sanatçı ve Polonya şiirine Sembolizm ve Ekspresyonizmi tanıtan ilk şairlerden birisidir.Polonya Edebiyat Akademisi üyesiydi. Yaşamı boyunca büyük ölçüde marjinal bir figür olmasına rağmen, Leśmian şimdi Polonya'nın en büyük şairlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suzanna von Nathusius</span> Polonyalı televizyon oyuncusu

Suzanna von Nathusius, Polonyalı bir televizyon oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Kazimirski</span> Fransız oryantalist

Albert Kazimirski veya Albin de Biberstein, Fransız asıllı Polonya Yahudisi doğubilimci. Arapça-Fransızca bir sözlük yazarı ve Kur'an da dahil olmak üzere bir dizi Arapça eserin Fransızca çevirmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Wiesława Mazurkiewicz</span>

Wiesława Mazurkiewicz-Lutkiewicz, Polonyalı tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Romantik dönem Polonya edebiyatı</span> Edebiyat Türü

Romantik dönem Polonya edebiyatı, 1822-1863 yılları arasında Polonya edebiyat tarihinde, Avrupa'daki geç romantizm eğilimine karşılık gelen dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Juliusz Słowacki</span> Polonyalı şair

Juliusz Słowacki (1809-1849), günümüz Ukrayna topraklarına bulunan Krzemieniec'de doğdu. Babası Euzebiusz Słowacki, o yıllarda Wołyn'da edebiyat profesörlüğü yapıyordu. Ardından Vilnius Üniversitesine geçen Euzebiusz Słowacki, ailesiyle birlikte Vilnius'a taşındı. Ancak Juliusz Słowacki beş yaşındayken babası tüberkülozdan dolayı öldü. Kocasının erken ölümünden sonra, Salomea'ye miras kaldı ve oğluyla birlikte Krzemieniec'e geri döndü. Oldukça güzel olan Salomea, 1818'de, üst düzey seçkinler arasındaki sayısız temas sayesinde Vilnius Üniversitesinden bir tıp profesörü ve Litvanya'nın elitlerinden olan August Bécu ile yeniden evlendi. Profesör August Bécu, Juliusz'un sanata olan eğilimini fark etmişti. Annesi ise sanatla ilgilenmesini istemiyordu. Ancak hiçbir zaman üzerinden atamayacağı içe dönük ve melankolik ruha sahip olan Juliusz Słowacki, sürekli Fransız ve İngiliz edebiyatıyla ilgileniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ludwik Dorn</span>

Ludwik Stanisław Dorn, Polonyalı sosyolog ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kazimierz Dejmek</span>

Kazimierz Dejmek, Polonyalı tiyatro yönetmeni ve oyuncusu. Kariyeri boyunca Łódź'daki Yeni Tiyatro'yu, Varşova Ulusal Tiyatrosu'nu ve Varşova'daki Teatr Polski'yi yönetti. 1993'ten 1996'ya kadar Polonya Kültür Bakanı olarak görev yaptı. 1984'te Dejmek, Witkacy Ödülü - Eleştirmenler Birliği Ödülü'ne ve 1989'da ülkesinin en yüksek onurlarından biri olan Polonya Restituta Nişanı'na layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Zyta Gilowska</span>

Zyta Janina Gilowska [ˈzɨta gʲiˈlɔfska] Polonyalı bir ekonomist, akademisyen ve politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bartłomiej Wróblewski</span>

Bartłomiej Piotr Wróblewski, Polonyalı bir politikacı, öğretim görevlisi ve avukattır. Hukuk ve Adaletten Sejm üyesidir

<span class="mw-page-title-main">Bartosz Staszewski</span> Polonyalı bir film yapımcısı ve LGBT aktivisti

Bartosz (Bart) Staszewski (d. 23 Eylül 1990, Malmö, İsveç), Polonyalı bir film yapımcısı ve LGBT aktivisti. Polonya'da eşcinsel evliliği teşvik eden Lublin'de Eşitlik Yürüyüşü derneğinin ve Miłość Nie Wyklucza vakfının ('Aşk Dışlamaz') kurucu ortağıdır ve Madde On Sekiz'in yaratıcısıdır. Staszewski, eylemleri nedeniyle ölüm tehditleri almaktadır.