İçeriğe atla

Jules Wijdenbosch

Jules Wijdenbosch
7. Surinam Cumhurbaşkanı
Görev süresi
15 Eylül 1996 - 12 Ağustos 2000
Başkan YardımcısıPretaap Radhakishun
Yerine geldiğiRonald Venetiaan
Yerine gelenRonald Venetiaan
2. Surinam Başkan Yardımcısı
Görev süresi
7 Ocak 1991 - 16 Eylül 1991
BaşkanJohan Kraag
Yerine geldiğiHenck Arron
Yerine gelenJules Ajodhia
7. Surinam Başbakanı
Görev süresi
7 Nisan 1987 - 26 Ocak 1988
BaşkanFred Ramdat Misier
Yerine geldiğiPretaap Radhakishun
Yerine gelenMakam kaldırıldı
6. Surinam Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
17 Temmuz 1986 - 7 Nisan 1987
Başbakan Pretaap Radhakishun
Yerine geldiğiFrank Leeflang
Yerine gelenHarry Kensmil
Kişisel bilgiler
Doğum Jules Albert Wijdenbosch
02 Mayıs 1942 (82 yaşında)
Paramaribo, Surinam
Partisi Ulusal Demokrat Partisi (1987-2000)
Demokrasi Platformu (2000-2008)
Ulusal Demokrat Partisi (2008-günümüz)

Jules Albert Wijdenbosch (d. 2 Mayıs 1942), Surinamlı avukat, siyaset bilimci ve siyasetçi. Wijdenbosch, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1996-2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Wijdenbosch Amsterdam Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve yönetimi okudu. Daha sonra Amsterdam'da avukatlık görevini yürüttü. Surinam'a döndükten sonra siyasete atıldı ve 12 Şubat 1987 - 25 Şubat 1988 tarihleri arasında ilk kez ülkesinin başbakanlık görevini yürüttü.

24 Aralık 1990'da Dési Bouterse komutasındaki ordu tarafından gerçekleştirilen ve telefon darbesi olarak adlandırılan askerî darbenin ardından, 7 Ocak 1991 - 16 Eylül 1991 tarihleri arasında devlet başkanlığı yardımcısı görevini üstlendi.

Devlet başkanlığı dönemi (1996-2000)

1996'daki parlamento seçimlerinden sonra, Ronald Venetiaan'in ardılı olarak Eylül 1996 - 12 Ağustos 2000 tarihleri arasında devlet başkanlığı görevini yürüttü. Wijdenbosch, iyileştirilemeyen devlet borçları ve Surinam Merkez Bankası kaynaklarının şahsi kullanıldığına dair yapılan eleştirilerin ardından, görev süresi sona ermeden makamdan ayrılmak durumunda kalmıştır.

Wijdenbosch döneminde ülkenin başkenti Paramaribo'da Surinam'ın ilk ve tek köprüsünü inşa etmiştir ve günümüzde de adını taşımaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Surinam'ın ilk ve tek köprüsü hakkında bilgiler". 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kim Dae-jung</span>

Kim Dae-jung, Güney Kore eski devlet başkanıdır (1998-2003). 2000 yılında, Kuzey Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılması için gösterdiği çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Nobel'e aday olan ve sahip olan ilk Koreli olmuştur. 1957'den bu yana Katolik olan Kim Dae-jung uzun yıllardır baskıcı yönetime muhalefetinden ötürü "Asya'nın Nelson Mandela"sı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Levon Ter-Petrosyan</span> Ermenistanın ilk devlet başkanı

Levon Ter-Petrosyan Ermenistan'ın ilk devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ólafur Ragnar Grímsson</span>

Olafur Ragnar Grimsson, İzlanda'nın, 1996'dan beri cumhurbaşkanıdır. 4 kez aynı göreve seçilmiştir. Daha önce İzlanda Üniversitesi'nde profesörlük yapan Grimsson, 1988-1991 yılları arasında da ülkenin maliye bakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Bozkır</span> Türk diplomat ve politikacı, BM 75.Genel Kurul Başkanı

Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye’nin eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı görevlerini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dési Bouterse</span>

Desiré Delano "Dési" Bouterse, Surinamlı siyasetçi ve asker. Surinam'ın 8. Cumhurbaşkanı. Ülkesinin askerî yönetim altında olduğu 1980-1987 yılları arasında Ulusal Askeri Konsey Başkanı olarak fiilî liderlik yapmıştır. Bouterse, Ulusal Demokratik Parti lideri olarak 19 Temmuz 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçildi ve bu görevi 16 Temmuz 2020 tarihine kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Chan Santokhi</span> Surinam devlet başkanı

Chandrikapersad Santokhi ya da daha yaygın olarak bilinen Chan Santokhi, Surinamlı siyasetçi ve eski bir polis şefi. Santokhi, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 16 Temmuz 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Venetiaan</span>

Ronald Runaldo Venetiaan, Surinamlı öğretmen ve siyasetçidir. Venetiaan, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1991-1996 ile 2000-2010 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Venetiaan, güncel olarak Surinam'da en uzun görev yapan devlet başkanı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Johan Ferrier</span>

Johan Henri Eliza Ferrier, Eski Surinam Devlet Başkanıdır. 1975-1980 yılları arasında Surinam Devlet Başkanlığı görevini yapmıştır. Amsterdam Üniversitesi mezunu olan Ferrier daha önceden radyo sunuculuğu ve öğretmenlik mesleklerini yapmaktaydı. 1946'da Surinam Ulusal Partisi saflarında siyasete girmiştir.

Somali başbakanı, Afrika ülkesi Somali'de henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1956 yılından bu yanan hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makam gelen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Surinam devlet başkanları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Surinam devlet başkanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1975 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Ramaphosa</span> 5. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Cyril Ramaphosa, Güney Afrikalı siyasetçi. Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 15 Şubat 2018 tarihinden bu yana devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surinam (Hollanda Krallığı)</span> Amerika kıtasında coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kesimde Hollanda Krallığına bağlı bir bölge olarak 1954 ile 1975 yılları arasında varlığını sürdüren ülke

Surinam, Amerika kıtasında coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kesimde Hollanda Krallığı'na bağlı bir bölge olarak 1954 ile 1975 yılları arasında varlığını sürdüren ülke. Günümüzde aynı topraklarda bağımsız Surinam devleti varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hendrick Chin A Sen</span>

Hendrick "Henk" Rudolf Chin A Sen Surinamlı bir iç hastalıkları uzmanı ve siyasetçi. Chin A Sen, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1980-1982 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ramsewak Shankar</span>

Ramsewak Shankar, Surinamlı siyasetçi. Shankar, Amerika kıtasının güneyinde yer alan Surinam'da 1988 ile 1990 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johan Kraag</span>

Johannes Samuel Petrus Kraag ya da daha yaygın kullanımıyla Johan Kraag, Surinamlı siyasetçi. Kraag, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990-1991 yılları arasında ülkenin beşinci devlet başkanı olarak başkanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Graanoogst</span> Surinamlı politikacı

Ivan Graanoogst, Surinamlı siyasetçi ve asker. Graanoogst, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990'da altı gün boyunca ülkenin geçici başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fred Ramdat Misier</span>

Lachmipersad Frederik Ramdat Misier ya da daha yaygın kullanımıyla Fred Ramdat Misier, Surinamlı avukat ve siyasetçi. Misier, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1982 ile 1988 yılları arasında devle başkanlığı makamında bulunmuştur.