İçeriğe atla

Jules Laurens

Jules Laurens
Félix Bracquemond'un çizimiyle Jules Laurens
Genel bilgiler
Doğum26 Temmuz 1825
Carpentras, Fransa
Ölüm5 Mayıs 1901
Saint-Didier, Vaucluse
UyrukFransız
AlanıRessam ve yazar
Sanat eğitimiÉcole des Beaux-Arts
Katıldığı akımlarOryantalizm

Jules Joseph Augustin Laurens veya yaygın olarak bilinen adıyla Jules Laurens (26 Temmuz 1825, Carpentras - 5 Mayıs 1901, Saint-Didier, Vaucluse), resim ve taş baskı alanında eserler vermiş Fransız sanatçıdır. Oryantal eserleriyle tanınmaktadır.

İlk yılları

5 kişilik bir ailede büyüyen Laurens, 12 yaşında kardeşi Jean-Joseph (1801-1890) ile birlikte Montpellier'e taşındı ve burada erkek kardeşinin sanatsal çevresinden yararlanarak şehrin sanat kolejine kabul edildi. Daha sonra Paris'e gidip eğitimine École des Beaux-Arts'ta devam eden Laurens, Paul Delaroche'un yanında eğitim gördü. Eserlerini ilk kez 1840'da sergiledi ve 1846'da eğitimini tamamladı.[1]

Kariyeri

Coğrafyacı Xavier Hommaire de Hell tarafından Türkiye ve İran'a yapacağı uzun süreli bilimsel seyahatte kendisine eşlik etmesi için seçilen Laurens, seyahatlerinde karşılaştığı yerlerin, kıyafetlerin ve insanların binden fazla çizimini yaptı. Eserleri arasında birçok İranlı portresi bulunmaktadır. Laurens'in biyografisini yazan "Nazar-Andaz", de Hell Ağustos 1848'de İsfahan'da öldüğünü yazmıştır. Laurens, Fransız büyükelçinin yardımlarıyla Hell'in notlarını ve kendi çizimleriyle birlikte Tahran'a ve sonrasında Fransa'ya gidebildi. De Hell'in yüzlerce eseri, eşi tarafından hazırlanan Voyage en Turquie et en Perse'nin dördüncü cildi olan Atlas historique et scienceifique'de yayınlandı. Laurens'in taş baskılarından bazıları L'Illustration ve Tour du Monde'da sergilenirken, sulu boya çalışmaları École des Beaux-Arts kütüphanesine verildi.[1] Laurens ayrıca İran'da iken, Danseuse au tambourin de dahil olmak üzere, Kaçar sanatının örneklerini resmetmiştir.[2]

1849'da Fransa'ya dönen Laurens kariyerine burada devam etti. 1850'den 1891'e kadar neredeyse her salonda resim ve gravürleri sergilendi. Birçok ünlüyle tanıştığı için edebiyat çevrelerinde de aktifti. Daha sonraki günlerde yayınladığı La Légende des ateliers, seyahatlerinden anekdotlar içermektedir.[1]

Çalışmaları

  • Les rochers de Vann, Musée d'Orsay
  • Campagne de Téhéran, Avignon
  • L'hiver en Perse, Bagnères
  • Ruines de palais persan, Carpentras
  • La mosquée bleue à Tauris, Montpellier
  • Village fortifié dans le Khorassan, Toulon

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c "Laurens, Jules Joseph Augustin" 17 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Encyclopaedia Iranica. Retrieved 28 April 2012.
  2. ^ "Réouverture pour la saison du Musée Comtadin-Duplessis et du Musée Sobirats, Carpentras", Carpentras-Ventoux.com. (Fransızca) Retrieved 29 April 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alphonse de Lamartine</span> Fransız yazar, şair ve siyasetçi (1790 - 1869)

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, Fransız yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre-Joseph Proudhon</span> Anarşist ve sosyalist kuramcı

Pierre-Joseph Proudhon, Fransız ekonomist ve düşünür. Kendini "anarşist" olarak adlandıran ilk kişidir ve ilk anarşist düşünür olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Maurice Boutet de Monvel</span> Fransız ressam (1850 – 1913)

Louis-Maurice Boutet de Monvel Fransız ressam, çizer ve desinatör. En bilinen eserleri çocuk kitapları için yaptığı suluboya çalışmalarıdır. Sanatçının çalışmaları 19. yüzyıl çocuk kitaplarının aranılan bir özelliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Léger</span> Fransız ressam (1881 – 1955)

Fernard Léger, 20. yüzyıl Paris Ekolü sanatçılarından başta gelen ressam, heykeltıraş, seramikçi ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Henri-Paul Motte</span> Fransız ressam (1846 – 1922)

Henri-Paul Motte, tarihi resim ve tarihsel türde uzmanlaşmış Fransız ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Jules-Antoine Castagnary</span> Fransız sanat eleştirmeni (1830 – 1888)

Jules-Antoine Castagnary Le Siècle'daki ilk İzlenimci şovu olumlu ve algılayıcı incelemesinde yeni "Empresyonist" terimini benimseyen bir Fransız liberal politikacı, gazeteci ve ilerici ve etkili sanat eleştirmeniydi.

Henri Alfred Marie Jacquemart veya yaygın olarak bilinen adıyla Alfred Jacquemart, Fransız heykeltıraş. Genellikle eserlerine imza olarak A. Jacquemart yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Camille Enlart</span> Fransız sanat tarihçisi (1862-1927)

Camille Enlart, Fransız sanat tarihçisi ve arkeolog.

Fabius Brest Fransız oryantalist ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Carrière</span> Fransız ressam (1849 – 1906)

Eugène Anatole Carrière, Fin de siècle döneminde eser vermiş Fransız sembolist ressam ve taşbaskı sanatçısı. Kahverengi tonlarda monokrom tablolarıyla bilinir. Heykeltıraş Auguste Rodin'in yakın arkadaşı olmuştur. Monokrom tarzıyla, Picasso'nun özellikle mavi dönemini etkilediği düşünülmektedir.

Marie-Geneviève Bouliard, portreleriyle ünlü Fransız ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Joseph-Benoît Suvée</span> Flaman ressam (1743-1807)

Joseph-Benoît Suvée, 3 Ocak 1743'te doğdu. 9 Şubat 1807'de Bruges'de öldü. Kendisi, Roma'da, Fransız neoklasik kültüründen güçlü bir şekilde etkilenen Belçikalı bir ressamdır. Böylelikle, kendisine ısrarlı bir nefret adayan ressam Jacques David'in öykünücüsü ve rakibidir.

Auguste Charpentier ya da Philippe Auguste Cazier- Charpentier, 29 Ocak 1813'te Paris'te doğdu ve 15 Mayıs 1880'de Paris'te öldü. Kendisi Fransız ressam, oymacı ve tasarımcıdır.

Henri Clément-Serveau Fransız ressam, tasarımcı, oymacı ve illüstratördü. Clément-Serveau erken dönemde gerçekçi eserler üretti, ancak kısa sürede yeni hareketlerle ilgilenmeye başladı. Arkadaşı Louis Marcoussis'ten etkilendi. Form ve mekan ilüzyonunu vermek için geometrik desenler kullanarak Kübizm ile denemeler yaptı. Daha sonra kariyerinde post-kübist bir duruşla soyut sanat'a yöneldi. Fransa Bankası için banknotlar tasarladı ve büyük duvar resimleri yaptı. Çok sayıda Fransız ve uluslararası sergiye katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Francisque Bouillier</span> Fransız filozof (1813 – 1899)

Francisque Bouillier Lyons'da doğan Fransız bir filozoftur. Paris'teki École Normale Supérieure'de okudu ve 1839'da Lyons Üniversitesi'ne felsefe profesörü olarak atandı. 1849'dan 1864'e kadar Lyons'da fakülte dekanı ve 1867'den 1870'e kadar École Normale Supérieure'de müdürlük yaptı. Eserleri şunları içerir:

<span class="mw-page-title-main">Jules Bastien-Lepage</span> Fransız ressam (1848 – 1884)

Jules Bastien-Lepage . Fransız ressam. En çok Saman Tarlası gibi kırsal yaşamın duygusal sahneleriyle ve Fransa ve İngiltere'de yaygın olarak taklit edilen rustik dış mekan türü sahneleri ile tanınır. Aynı zamanda bir portreciydi.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Sarayı</span>

Süleyman Paşa Sarayı, Ünye kentinde Hazinedârzâde Süleyman Paşa'nın 1808 yılında yaptırdığı saraydır. Fransız sanatçı Jules Laurens tarafından 1847 yılında resmedilmiş olan yapı, bu tarihten sonra, büyük bir olasılıkla 1852/1853 yılında yanmıştır. Bu yapı Hazinedarzade Konağı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Pontremoli</span> Fransız mimar (1865 – 1956)

Emmanuel Pontremoli Fransız mimar ve arkeolog.