İçeriğe atla

Jules Janssen Ödülü

Jules Janssen

Jules Janssen Ödülü (Fransızca; Prix Jules-Janssen) Fransız astronomi topluluğu 'Société astronomique de France'ın verdiği en yüksek ödüldür.[1]

Yıllık olarak verilen ödül, profesyonel bir Fransız veya başka bir milletten bir gök bilimciye, genel olarak astronomik çalışmaların tanınması veya Astronomi'ye verilen hizmetler için verilir.

Fransız gök bilimci Pierre Jules César Janssen (Jules Janssen olarak bilinir) tarafından, 1895-1897 yılları arasında Société astronomique de France'ın başkanı olarak görev yaptığı sırada yaratıldı.

Bu ödül, Fransız Bilimler Akademisi tarafından verilen ve aynı zamanda Janssen adına verilen Janssen Madalyasından (1886 yılında yaratılmıştır) farklıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Janet Akyüz Mattei</span> Türk-Amerikan gökbilimci

Janet Akyüz Mattei, Türk kökenli Amerikalı gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Janssen</span> Fransız gökbilimci (1824 – 1907)

Pierre Jules César Janssen, genelde Fransızca Jules Janssen adıyla bilinen Fransız bir astronomdur. Joseph Norman Lockyer ile beraber helyum gazını keşfetmişlerdir.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

Beatrice M. Tinsley Ödülü her yıl Amerikan Astronomi Topluluğu tarafından, astronomiye ya da astrofiziğe yapılan üstün araştırmaların katkılarına verilen bir ödüldir. Ödüle bu isim, bir kozmolog ve astronom olan Beatrice Tinsley onuruna verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">E. M. Antoniadi</span> Yunan gökbilimci (1870-1944)

Eugène Michel Antoniadi Yunan astronomdur. Anadolu'da doğmuştur. Camille Flammarion tarafından Fransa'ya davet edilmiş ve ömrünün kalanını byrada geçirmiştir. İsmi Eugenios AntoniadisEugène Michael Antoniadi ya da yanlış biçimde Eugène Marie Antoniadi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Jules Jusserand</span> Fransız tarihçi (1855 – 1932)

Jean Adrien Antoine Jules Jusserand, Fransız diplomat, tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Stéphane Javelle</span> Fransız gökbilimci (1864 – 1917)

Stéphane Javelle Fransız astronomdur. 1888'den itibaren Nice Gözlemevi'nde Henri Perrotin'in asistanlığını yaptı ve Dizin Kataloğu'nda yayınlanan 1431 nesneyi gözlemledi. 1910'da Fransız Bilimler Akademisi tarafından Valz Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Bigourdan</span> Fransız gökbilimci (1851 – 1932)

Tam adıyla Camille Guillaume Bigourdan, Fransız astronom. 24 Mart 1894'te yirmi dört kilometre çapındaki 390 Alma asteroidini keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Pecker</span> Fransız gökbilimci (1923 – 2020)

Jean-Claude Pecker, Fransız astronom, astrofizikçi ve yazar.

Jacques Pucheran, Clairac doğumlu Fransız zoolog. Fizyolog Étienne Serres'in (1786-1868) torunuydu.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Şedid</span> araştırmacı

Meryem Şedid veya Batılı kaynaklardaki şekliyle Merieme Chadid Faslı - Fransız astronom, kaşif ve astrofizikçi. Uluslararası kutup bilim programlarına liderlik eder ve Antarktika'nın kalbinde büyük bir astronomik gözlemevi kurmaya kararlı.

Janssen Madalyası, Fransız Bilimler Akademisi tarafından astrofizik alanında ilerleme kaydedenlere verilen bir ödüldür.

Bourges astronomik saati, Bourges, Fransa'daki Bourges Katedrali'nde bulunan astronomik bir saattir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothea Klumpke</span> Amerikalı gökbilimci (1861 – 1942)

Dorothea Klumpke Roberts, Amerikalı astronomdur. Paris Gözlemevi'nde Ölçümler Bürosu Direktörüydü. Ayrıca Légion d'honneur şövalyesi unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Langley</span>

Samuel Pierpont Langley, bolometreyi icat eden Amerikan havacılık öncüsü, gökbilimci ve fizikçi. Smithsonian Enstitüsü'nün üçüncü sekreteri. Allegheny Gözlemevi'nin yöneticisi olarak görev yaptığı Pittsburgh Üniversitesi'nde astronomi profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Marie Alfred Cornu</span> Fransız fizikçi (1841 – 1902)

Marie Alfred Cornu, Fransız fizikçidir. Fransızlar tarafından genellikle Alfred Cornu olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Reeves</span> Hubert Reeves, Kanadalı astrofizikçi

Hubert Reeves, Kanadalı astrofizikçi ve yazar.