İçeriğe atla

Jules Grévy

Jules Grévy
Fransa cumhurbaşkanı
Görev süresi
30 Ocak 1879 - 2 Aralık 1887
Yerine geldiğiMarie Edme Patrice Maurice
Yerine gelenSadi Carnot
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Ağustos 1807(1807-08-15)
Mont-sous-Vaudrey, Fransa
Ölüm 9 Eylül 1891 (84 yaşında)
Mont-sous-Vaudrey, Fransa
İmzası

François Paul Jules Grévy (15 Ağustos 1807 - 9 Eylül 1891), 1879-1887 arasındaki cumhurbaşkanlığı döneminde Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in (1870-1940) yerleşmesini sağlayan siyaset adamı.

1848 Kurucu Meclisinde görev alan Grévy, Louis Napoléon Bonaparte (sonradan imparator III. Napolyon) güçlenmesinden duyduğu kaygıyla yürütmenin zayıf tutulması görüşünü savundu; bu görüşünü siyaset yaşamı boyunca hiç değiştirmedi. 1851-1868 arasında devlet görevi almadı. Bu dönemde hukukçu olarak çalıştı; ayrıca cumhuriyetçi etkinliklere katıldı. 1868'de yasama organına seçildi ve hızla liberal muhalefetin önderleri arasına girdi. 1870'te İkinci İmparatorluk'un çöküşünden sonra, Yeni Ulusal Meclisin başkanı (1871-1873) ve Temsilciler Meclisi Başkanı (1876) olarak görev yaptı.

Jules Grévy, Vanity Fair dergisinde

Ocak 1879'da Cumhurbaşkanı Mareşal Mac-Mahon istifa edince, Grévy daha genç ve çekici bir aday olan Léon Gambetta'ya karşı seçimi kazanarak cumhurbaşkanı oldu. Güçlü bir yasama organını yeğleyen Grévy, başkanlığı süresince kendi yetkilerini de en aza indirmeye çalıştı. Özellikle tedbirli bir dış politika izledi; hem Almanya'dan Fransız-Alman Savaşı'nın (1870-1871) öcünün alınması yolundaki milliyetçi istemlere, hem de o dönemde önem kazanan sömürgeci genişlemeye karşı çıktı. 1885'te yeniden başkan seçildiyse de 1887'de damadının Légion d'honneur nişanlarını satmasına gösterilen tepkiler karşısında, kendisi konuyla ilgili olmadığı halde, istifa etmek zorunda kaldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kropotkin</span> Rus sosyalist filozof (1842-1921)

Pyotr Alekseyeviç Kropotkin Rus anarşist, sosyalist, devrimci, ekonomist, sosyolog, tarihçi, jeolog, zoolog, siyaset bilimci, insan coğrafyacısı, anarşist komünist yazar, anarşizm kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Mehmed Sabri Paşa, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde çeşitli valilik görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık sistemi</span> ülke yönetim sistemi

Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığının uygulandığı sistemlerde hükûmet başkanının yasama organından ayrı bir yürütme organına liderlik ettiği bir yönetim şeklidir. Hükümet başkanı çoğu ülkede aynı zamanda devlet başkanıdır. Yasama, yürütme ve yargı ilkeleri arasında katı bir ayrılık olur. Parlamenter sisteme göre farklarından biri, yürütme ile yasama arasındaki ayrımdan dolayı hükûmet başkanının direkt halk oyuyla iktidara gelerek, seçilmiş bir yasama organının güvenini kazanmadan bunu sağlamasıdır. Parlamenter sistemde ise yürütme ile yasama arasında güçlü bir işbirliği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Thiers</span> 3. Fransız Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Louis Adolphe Thiers, Fransız devlet adamı, gazeteci ve tarihçi. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in kurucularından ve ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst</span> Alman İmparatorluğu’nun üçüncü şansölyesi

Chlodwig Carl Viktor Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst, Alman imparatorluk şansölyesi, Ekim 1894'ten Ekim 1900'e değin Prusya başbakanı ve İmparator II. Wilhelm'in Chlodwig Amcası. İmparatorun üzerindeki etkisine karşın, aşırılıklarını önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Deschanel</span> Fransız siyasetçi

Paul Eugène Louis Deschanel, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in 10. cumhurbaşkanı olarak görev yapan devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Adone Zoli</span>

Adone Zoli, İtalya Cumhuriyeti'nin 49. Başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enrico De Nicola</span> İtalyanın ilk cumhurbaşkanı

Enrico Roberto De Nicola İtalya Cumhuriyeti'nin 1. cumhurbaşkanı. Aynı zamanda hakim, gazeteci ve siyasetçidir.

Rus Habercisi Rusya'da 19. yüzyıl'da üç farklı zaman diliminde aynı isimle ortaya çıkmış dergi.

<span class="mw-page-title-main">Patrice de Mac-Mahon</span> Fransız siyasetçi (1808-1893)

Marie Edme Patrice Maurice de Mac-Mahon, 1. Magenta Dükü, Fransa mareşali unvanına sahip eski Fransız general ve siyasetçi. 1873'ten 1875'e kadar Fransa Genelkurmay Başkanı olan Mac-Mahon, 1875-1879 yılları arasında Üçüncü Cumhuriyet dönemi cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Carnot (cumhurbaşkanı)</span> 5. Fransa cumhurbaşkanı (1837-1894; hd. 1887-1894)

Marie François Sadi Carnot, Fransız siyasetçi, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet döneminin beşinci cumhurbaşkanıdır. 1887'den 1894'te uğradığı suikaste kadar Fransa Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Rouvier</span> Fransız devlet adamı (1842 – 1911)

Maurice Rouvier, Fransız devlet adamı. İki kez başbakanlık, yedi kez maliye bakanlığı yapmıştır. Mali politikaları ve Almanya ile olan dağılmayı önlemek için popüler olmayan politikaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Vılkoviç</span>

Georgi Vılkoviç Cholakov, Bulgar doktor, diplomat ve muhafazakâr politikacıydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun önde gelen cerrahlarından Vılkoviç, 1878'de Bulgaristan'ın Kurtuluşundan sonra Muhafazakâr Partinin liderlerinden biri oldu. Stefan Stambolov hükûmeti sırasında (1887-1894) Bulgar bir diplomatik yardımcısı olduğu Konstantinopolis'te (İstanbul) siyasi muhalifler tarafından öldürüldüğü.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da siyaset</span> Fransanın hükümet ve demokratik sistemi

Fransa'da siyaset, Beşinci Fransız Cumhuriyeti Anayasası tarafından belirlenen yarı başkanlık sistemi çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kapsamda devlet kendisini "bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet" olarak tanımlar. Anayasa, kuvvetler ayrılığı ilkelerini esas almakta ve Fransa'nın 1789 Bildirisi ile tanımlanan İnsan Haklarına ve Ulusal Egemenlik ilkelerine bağlılığını beyan etmektedir.