İçeriğe atla

Jules Bordet

Jules Bordet
Doğum13 Haziran 1870
Soignies, Belçika
Ölüm6 Nisan 1961 (90 yaşında)
MilliyetBelçikalı
Mezun olduğu okul(lar)Brüksel, Brüksel Üniversitesi
ÖdüllerNobel Tıp Ödülü (1919)
Kariyeri
Dalıİmmünoloji
Mikrobiyoloji
Çalıştığı kurumlarPasteur Enstitüsü

Jules Jean Baptiste Vincent Bordet (d. 13 Haziran 1870 - ö. 6 Nisan 1961), Belçikalı immünolojist ve mikrobiyolojist. Bir bakteri cinsi olan Bordetella kendisinden sonra adlandırılmıştır.

Biyografi

Jules Bordet Belçika Soignies'te doğdu. Brüksel'de bulunan Brüksel Üniversitesi'nden Tıp doktoru olarak mezun oldu ve 1892 yılında Paris'te bulunan Pasteur Enstitüsü'nde göreve başladı.[1] 1916 yılında Royal Society üyeliğine seçildi. Bordet, bir hayvanın hastalığa karşı bağışıklık kazanmış serumunun, hastalığın diğer hayvanlardaki varlığını araştırmakta kullanılabileceği konusunda çalışmalar yaptı. Bu teknik sayısız diğer hastalıklar için serolojik testlerde kullanılır. Yaptığı çalışmalar nedeniyle 1919 yılında Nobel Tıp Ödülünü kazandı. Ödülünü 1920 yılında aldı.[2]

Jules Bordet'ın mezarı

Kaynakça

  1. ^ *bordet.be. "Jules Bordet (1870-1961)". 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012.  (İngilizce) (4 Şubat 2012).
  2. ^ *nobelprize.org. "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1919". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012.  (İngilizce) (4 Şubat 2012).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Linda B. Buck</span> Amerikalı biyolog

Linda Brown Buck 2004 Nobel Tıp Ödülü Sahibi Amerikalı bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahipleri listesi</span>

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından her yıl fizyoloji ya da tıp alanında çeşitli konularda alanlarındaki olağanüstü katkıları için bilim insanları ve doktorlara verilen ödül. Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; 1901 yılından itibaren bilim insanlarına alanlarında seçkin katkıları için verilmeye başlanan, kimya, fizik, edebiyat ve barış alanları ile birlikte beş Nobel Ödülü'nden birisidir. Nobel'in vasiyeti gereği ödül Nobel Vakfı tarafından yönetilir ve İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından seçilen bir yönetici sekreter ve beş üyeden oluşan bir komite tarafından verilir. Çoğu zaman Nobel Tıp Ödülü olarak anılmasına rağmen Nobel vasiyetinde özellikle "fizyoloji veya tıp" olarak belirtmiştir. Bu sayede ödül daha geniş bir alanda verilebilmektedir. İlk Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1901 yılında Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring'e verildi. Her ödül sahibine, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen para ödülleri verilir. 1901 yılında Emil Adolf von Behring 150.782 İsveç kronu ki bu 2008 yılı Aralık ayında 7.731.004 İsveç kronuna eşittir, para ödülü aldı. 2008 yılında ise Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi ve Luc Montagnier 10.000.000 kron para ödülünü paylaştılar. Ödül, Stockholm'de Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta bir ödül töreniyle verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Selman Abraham Waksman</span> Ukraynalı-Amerikalı bilim insanı (1888 – 1973)

Selman Abraham Waksman, Amerikalı biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Chapman Robbins</span> Amerikalı hekim (1916 – 2003)

Frederick Chapman Robbins, Amerikalı mikrobiyolog ve doktor. Robbins 1954 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">İlya Meçnikov</span> mikrobiyolog, bilimadamı

İlya Meçnikov, bağışıklık sistemi araştırmalarına öncülük etmesiyle tanınan Ukrayna asıllı mikrobiyologtur.

<span class="mw-page-title-main">Otto Fritz Meyerhof</span>

Otto Fritz Meyerhof, Alman asıllı doktor ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Christiaan Eijkman</span>

Christiaan Eijkman, Hollandalı tıp doktoru ve fizyoloji profesörü. Beriberi hastalığının kötü beslenme ile ilgili olduğunu göstererek vitaminlerin keşfinde öncü olmuştur. Çalışmaları sayesinde Sir Frederick Hopkins ile birlikte 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">George Whipple</span>

George Hoyt Whipple Amerikalı doktor, patolog, biyomedikal araştırmacısı ve tıp fakültesi eğitimcisi ve yöneticisi. Whipple, George Richards Minot ve William Parry Murphy ile birlikte 1934 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü "anemi olgularında karaciğer tedavisi ile ilgili keşifleri nedeniyle" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Craig C. Mello</span> Amerikalı biyolog

Craig Cameron Mello Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Andrew Z. Fire ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp dalında 2006 yılında Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">David Baltimore</span> Amerikalı biyolog

David Baltimore, Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Arvid Carlsson</span>

Arvid Carlsson, İsveçli bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Carleton Gajdusek</span> Nobel ödüllü tıbbi araştırmacı

Daniel Carleton Gajdusek, Macar˙-Slovak-Amerikan hekim ve araştırmacı. 1976 yılında insanlarda enfeksiyöz olduğu gösterilen ilk prion hastalığı olan kuru hastalığını ile ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Rodbell</span> Amerikalı biyokimyager (1925 – 1998)

Martin Rodbell, Amerikalı biyokimyacı. Amerikan ulusal sağlık enstitüsünün çevre sağlığı bölümüne 1985 yılından 1989 yılında kadar başkanlık yapmış, 1989 yılından emekli olduğu 1994 yılına kadar da sinyal transdüksiyonu bölümünün başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Robert Vane</span>

Sir John Robert Vane, İngiliz farmakolog. Çalışmalarıyla aspirinin ağrı kesici ve antienflamatuar etkilerinin anlaşılmasına yardımcı olmuş ve kalp-damar hastalıklarının tedavisinde yol gösterici olmuştur. 1982 yılında Sune K. Bergström ve Bengt I. Samuelsson ile birlikte "prostaglandinler ve ilgili biyolojik olarak aktif maddelerle ilgili keşifleri nedeniyle " Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. Michael Bishop</span>

John Michael Bishop, Amerikan immünolog ve mikrobiyolog. 1989 yılında Harold E. Varmus ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Hâlen aktif bir öğretim üyesi olarak University of California, San Francisco'da görev yapmaktadır.

Joseph Edward Murray Amerikan plastik cerrah. 23 Aralık 1954 tarihinde tek yumurta ikizleri Richard ve Ronald Herrick arasında ilk kez başarılı bir böbrek naklini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pasteur Enstitüsü</span> sağlık organizasyonu

Pasteur Enstitüsü, Fransa merkezli bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Vakfın kuruluş amacı özellikle biyoloji, mikroorganizmalar, hastalıklar ve aşılar hakkında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektir. Kurum ismini kendi zamanında modern tıp alanında önemli katkıları olan, pastörizasyon mucidi, şarbon basili ve kuduz virüsü için aşı geliştiren Louis Pasteur'den almaktadır. Enstitü 4 Haziran 1887 tarihinde kurulmuş ve 14 Kasım 1888 tarihinde hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yoshinori Ohsumi</span>

Yoshinori Oshumi ; Japon biyolog ve bilim insanı.