İçeriğe atla

Juho Kusti Paasikivi

Juho Kusti Paasikivi
7. Finlandiya cumhurbaşkanı
Görev süresi
11 Mart 1946 - 1 Mart 1956
Başbakan Mauno Pekkala
Karl-August Fagerholm
Urho Kekkonen
Sakari Tuomioja
Ralf Törngren
Yerine geldiğiCarl Gustaf Emil Mannerheim
Yerine gelenUrho Kekkonen
Finlandiya Başbakanı
Görev süresi
17 Kasım 1944 - 9 Mart 1946
CumhurbaşkanıCarl Gustaf Emil Mannerheim
Yerine geldiğiUrho Castrén
Yerine gelenMauno Pekkala
Görev süresi
27 Mayıs 1918 - 27 Kasım 1918
Yerine geldiğiPehr Evind Svinhufvud
Yerine gelenLauri Ingman
Kişisel bilgiler
Doğum Johan Gustaf Hellsten
27 Kasım 1870
Pielavesi, Finlandiya Büyük Dükalığı, Rusya İmparatorluğu
Ölüm 14 Aralık 1956 (86 yaşında)
Helsinki, Finlandiya
Evlilik(ler) Anna Matilda Forsman
(e.1897 - ö.1931)
Çocuk(lar) 4
Bitirdiği okul Helsinki Üniversitesi
İmzası

Juho Kusti Paasikivi (d. 27 Kasım 1870, Hämeenkoski - ö. 14 Aralık 1956, Helsinki), Fin politikacı ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanıdır.

Paasikivi genç yaşlarda politika ile uğraşmaya başlamış, Finlandiya'nın bağımsızlığını kazanmadan önceki dönemlerde de Fin Partisi adına eyalet meclisinde bulunmuş, Finlandiya'nın bağımsızlığını kazanmasının ardından da bağımsız Finlandiya'da oluşturulan ilk hükûmetin içerisinde de devlet bakanı olarak görev almıştır.

J. K. Paasikivi, 1893

1920'de Sovyet Rusya ile yapılan barış görüşmelerini yürüten delegasyonda da bulunan Paasikivi, daha sonra SSCB ile yapılan ateşkes antlaşmasında da aktif olarak görev almıştır.

1940 ile 1941 yılları arasında Sovyetler Birliği'nde Finlandiya Büyükelçisi olarak görev alan Paasikivi, 1944-1946 yılları arasında hükûmet Başkanı olmuştur.

Carl Gustaf Emil Mannerheim'in geri çekilmesi neticesinde boşalan cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Paasikivi, bu görevi 1956'ya kadar sürdürmüştür. Cumhurbaşkanlığı döneminde de geçmiş dönemin izlerini silmesi adına Sovyetler Birliği'ne karşı uzlaşmacı bir tavır alması ve Sovyet yanlısı tutumu nedeniyle ülkesinde davranışı Sovyet bağlılığı olarak adlandırılmış ve bunun neticesinde Finlandiya sınırlı bir bağımsızlığa sahip olmuştur.

Paasikivi ve Kliment Voroşilov (1955)

Dış bağlantılar

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen
Pehr Evind Svinhufvud
Finlandiya Başbakanı
1918
Sonra gelen
Lauri Ingman
Önce gelen
Urho Castrén
Finlandiya Başbakanı
1944–1946
Sonra gelen
Mauno Pekkala
Önce gelen
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Finlandiya cumhurbaşkanı
1946–1956
Sonra gelen
Urho Kekkonen

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya</span> Kuzey Avrupa ya da diğer adıyla İskandinavya yarım adasında yer alan devlet, ülke

Finlandiya, resmî adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki bir İskandinav ülkesi. Doğuda Rusya, kuzeyde Norveç ve batıda İsveç'le komşudur. Batıda Botniya ve güneyde Finlandiya körfezlerine kıyısı vardır. Yüz ölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür. Ülke genel olarak tayga biyomuna dahildir. Ayrıca Finlandiya'da 180 binden fazla göl bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış Savaşı</span> 1939-1940 yılları arasında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında geçen savaş

Kış Savaşı ya da Fin-Sovyet Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaştır. Savaş, II. Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona erdi. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı olarak kabul etti ve 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten attı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Emil Mannerheim</span> 6. Finlandiya cumhurbaşkanı

Carl Gustaf Emil Mannerheim, Fin asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı'nda çok üstün Sovyet güçleri karşısında Finlandiya'nın savunulmasına başarıyla önderlik etmiş ve 1944-1946 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Mannerheim'ın savaş suçları davasında yargılanması gerektiği talep edildi, ancak Sovyetler Birliği yargılanmayacağını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Fin İç Savaşı</span> 1918 yılı Fin İç Savaşı

Fin İç Savaşı, sürmekte olan I. Dünya Savaşı sırasında bağlı bulunduğu Rus İmparatorluğunda Çarlık rejiminin devrilmesinin ardından yaşanan Ekim Devrimi sonrasında bağımsızlığını kazanan Finlandiya'da 27 Ocak-15 Mayıs 1918 tarihleri arasında yaşanan iç savaştır. Solcularla sağcılar arasında yaşanan iç savaş sırasında sosyalistler Kızıllar olarak, karşı taraftaki anti-sosyalistler ise Beyazlar olarak adlandırılmıştır. Kızıllar Sovyetler Birliği, Beyazlar ise Alman İmparatorluğu tarafından askeri ve ekonomik olarak desteklenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya tarihi</span>

Finlandiya tarihi günümüzde Finlandiya Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısa süreli bir Sovyet cumhuriyetidir. 1940'ta Karelo-Fin SSC adını alarak Sovyetlerde bağlı kalmıştır. 1956'ya kadar Sovyetlerin yönetiminde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urho Kekkonen</span> 8. Finlandiya cumhurbaşkanı

Urho Kaleva Kekkonen, 1950–1953 ve 1954–1956 yılları arasında iki dönem Finlandiya başbakanlığı, 1956-1981 yılları arasında ise Finlandiya devlet başkanlığı görevini yürütmüştür. 25 yıl boyunca bulunduğu makam ile hem Finlandiya'nın hem de demokratik seçim düzenleyen Cumhuriyet rejimini uygulayan ülkeler arasında en uzun süre görevde kalan devlet başkanı olmuştur. Kendisinden önceki başkan Juho Kusti Paasikivi'nin "aktif tarafsızlık" politikasını devam ettirerek soğuk savaş döneminde ülkesini, Sovyetler Birliği'nin komşusu ve eski bir parçası olmasına rağmen, doğu ve batı bloklarına eşit uzaklıkta tutmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martti Ahtisaari</span> 10. Finlandiya cumhurbaşkanı

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Fin siyasetçi. Yakın tarihte başta Kosova olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümü sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevinden ötürü 2008 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kaarlo Castrén</span> 4. Finlandiya başbakanı

Kaarlo Castrén Finlandiyalı politikacı ve Başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Risto Ryti</span> 5. Finlandiya cumhurbaşkanı

Risto Heikki Ryti, hukuk eğitimi almış, Fin politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Mauno Koivisto</span> 9. Finlandiya cumhurbaşkanı

Mauno Henrik Koivisto Fin siyasetçi ve Finlandiya'nın dokuzuncu cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lauri Kristian Relander</span> 2. Finlandiya cumhurbaşkanı

Lauri Kristian Relander, 1925 ile 1931 yılları arasında Finlandiya'nın ikinci cumhurbaşkanı'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Tartu Antlaşması (Finlandiya-Rusya)</span>

Tartu Antlaşması Finlandiya ve Sovyet Rusya arasında, 14 Ekim 1920'de 4 aylık görüşmeler sonucu imzalanmıştır. Antlaşma ile taraflar arasındaki sınır, Fin İç Savaşı'ndan sonra çizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya</span>

II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya, üç büyük savaşa girdi. Bunlardan ilk ikisi Sovyetler Birliği'ne karşı yapıldı. Son savaşını ise müttefik olduğu Almanya'ya karşı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Joaquim Chissano</span> Mozambik devlet başkanı (1986-2005)

Joaquim Alberto Chissano, Mozambikli siyasetçi. Chissano, Afrika ülkesi Mozambik'te 1986 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. Chissano bu süreçte 1986 ile 1990 yılları arasında Mozambik Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 ile 2005 yılları arasında da Mozambik Cumhuriyeti'ni yönetmiştir.

Togo başbakanı, Afrika ülkesi Togo'nun bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1956 yılında ülkenin henüz Fransız Togoland ismi ile Fransa koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Heimosodat</span> Fin topraklarında iki savaş arası dönem çatışmaları

Heimosodat aralarında Fin akrabalığı olan halkarın bağımsız ve büyük bir Finlandiya kurmak için yaptıkları savaşları anlatan bir terimdir. Genellikle Rusya'da ya da Rusya sınırlarındaki diğer baltık Fin halklarının yaşadığı bölgelerdeki çatışmaları ifade eder. 1918-1922 yılları arasında bu harplere katılan yaklaşık 9000 Finlandiya gönüllüsü ya ilgili Fin halklarının yaşadığı alanları kontrol etmeye ya da bağımsızlık kazanmalarına yardımcı olmak için muharebelere katılmıştır. Gönüllü askerlerin çoğu Büyük Finlandiya fikrinden esinlenmiştir. Çatışmaların bir kısmı Finlandiya'dan gelen saldırılardır ve bazıları da gönüllülerin ya bağımsızlık mücadelesinde halka yardım etmeyi ya da bölgeyi Finlandiya'ya katmayı amaçlayan yerel ayaklanmalardı.

Orman Gerillaları, 1920 yılında Tartu Antlaşması'nın imzalanması sonrası bu antlaşmaya karşı çıkan bazı Beyaz Ordu mensupları ile antlaşma sonrası Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'e bırakılan Repola ve Porosozero şehirlerindeki Fin halkının geliştirdiği antikomünist direniş hareketi. Çatışmalar Doğu Karelya ayaklanması ve 1921-22 Sovyet-Fin çatışması kapsamında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 2.000 kişilik Metsäsissit kuvvetleri 1921'de Sovyet yöneticilerine karşı başlattıkları isyan sırasında Doğu Karelya'nın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştır. Ele geçirilen bölgeler yeni kurulan Finlandiya ile birleştirmeyi amaçlanmışsa da, yiyecek ve cephane sıkıntısı çekmeleri ve Sovyet güçlerine göre sayıca az olmaları nedeniyle Metsäsissit birlikleri yenilerek 1922'de Finlandiya'dan çekilmiştir.