İçeriğe atla

Judy Singer

Judy Singer
OkuluDisability studies
Önemli fikirleriNeurodiversity

Judy Singer (d. 12 Nisan 1951), nöroçeşitlilik terimini ortaya çıkarmasıyla tanınan Avustralyalı bir sosyologdur.[1]

Biyografi

Judy Singer, 2. Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulan Yahudi bir annenin kızı olarak Avustralya'da büyüdü. Uzun yıllar bilgisayar danışmanı olarak çalıştı. Kızını tek başına büyüten bir anne olarak Singer, kızında kendi annesinin sosyal zorluklarına benzeyen özellikler fark etti. Daha sonra Singer'ın kızına Asperger sendromu teşhisi konuldu.[2][3] Singer ayrıca kendisini "muhtemelen otistik spektrumda bir yerde" olarak tanımladı.[4]

Teşhis konulmadan önce Judy, Sidney Teknoloji Üniversitesi'nde sosyoloji okumaya başladı ve İngiltere'deki ve Amerika'daki engellilik araştırmalarına girişti.[5][6] 1990'ların ortasında, özellikle Bağımsız Yaşam Mail Listesi (ILMV) forumunda otistik ve nörolojik açıdan farklı diğer kişilerin sanal aktivizmini takip ederken gazeteci Harvey Blume ile tanıştı.[7] Singer, nöroçeşitlilik terimini hem nörolojik çeşitlilik fikrini temsil etmek için hem de otizm hakları hareketini de içerecek nörolojik azınlıkların toplumsal hareketinin varlığı hakkında düşünmeye teşvik etmek için kullandı.[8][9][10]

Singer, Avustralya'da otistik kişilerin ailelerini desteklemek için bir grup olan ASpar'ı da kurdu. 2016 yılında Nöroçeşitlilik: Bir Fikrin Doğuşu kitabını yayınladı.[11][12]

Yayınlar

  • Nöroçeşitlilik: Bir Fikrin Doğuşu (2016)

Kaynakça

  1. ^ "Autistic employees can give companies an edge in innovative thinking". The Guardian. 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  2. ^ Tiago Abreu (8 Mart 2021). "Introvertendo 161 - Judy Singer". Introvertendo (Portekizce). 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  3. ^ Andrew Solomon. "The Autism Rights Movement". New York Magazine (İngilizce). 27 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 
  4. ^ "Meet Judy Singer Neurodiversity Pioneer". My Spectrum Suite (İngilizce). 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  5. ^ ""This Is a Quiet Library, Except When It's Not:" On the Lack of Neurodiversity Awareness in Librarianship". Music Reference Services Quarterly (İngilizce). 2019. 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ Nancy Doyle. "Can We Celebrate Neurodiversity Yet?". Forbes (İngilizce). 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 
  7. ^ Abreu, Tiago (2022). O que é neurodiversidade?. 1st. Goiânia: Cânone Editorial. s. 80. ISBN 9786588321096. 
  8. ^ "Judy Singer e a neurodiversidade". Autismo e Realidade (Portekizce). 25 Haziran 2020. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  9. ^ "Why there is no such thing as a 'normal' brain". BBC News (İngilizce). 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  10. ^ "Igual, mas diferente". Folha de S.Paulo (Portekizce). 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  11. ^ "Does the heterogeneity of autism undermine the neurodiversity paradigm?". Bioethics (İngilizce). 2020. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ Nancy Doyle. "Hidden Figures In Neurodiversity: Judy Singer?". Forbes (İngilizce). 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otizm</span> Bilinçsel ve zihinsel rahatsızlık

Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB'nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına neden olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtları yoktur. 2007 yılında yapılan araştırmalara göre otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. 2022 yılı CDC verilerine göre otizmin görülme sıklığı 44 çocuktan 1'e yükselmiştir. Otizm vakalarının sayısı 1980'lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Savant sendromu</span>

Savant sendromu, belirgin zihinsel engele sahip bir kişinin ortalamanın çok üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği nadir bir durumdur. Savantların üstün olduğu beceriler genellikle bellek ile ilgilidir. Bu yetenekler, hızlı hesaplama, sanatsal yetenek, harita yapımı veya müzikal yeteneği içerebilir. Genellikle sadece bir istisnai beceri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Asperger sendromu</span> belirge

Asperger sendromu (AS) ya da Asperger bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar ve sınırlı, basmakalıp ilgi ve etkinliklerle tanımlanan otistik spektrum bozukluklarından (OSB) biridir. AS diğer OSB’lerden dil ve bilişsel gelişimde genel bir gecikme olmamasıyla ayrılır. Her ne kadar standart tanı ölçütleri arasında belirtilmemişse de motor sakarlık ve sıra dışı dil kullanımına sıklıkla rastlanır.

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), yaygın sosyal etkileşim ve iletişim anomalileri ile şiddetli derecede sınırlı ilgi ve aşırı yineleyici davranış olarak görülen bir psikolojik durum spektrumudur.

Regresif otizm normal gelişmeye başladığı görülen bir çocuğun yaklaşık 18 aylıktan itibaren konuşma va sosyal becerilerini kaybetmesi ve sonradan otizm tanısı konmasıyla ortaya çıkar. Otistik çocuklarda gerilemeyi tanımlamak için ayrıca otistik gerileme, otistik regresyon ve edinilmiş otizm sendromu gibi terimlerde kullanılabilir. Gerileme için standart bir tanımlama yoktur, ve kullanılan tanıma göre gerilemenin prevalansı değişir.

<span class="mw-page-title-main">Rúben Amorim</span>

Ruben Filipe Marques Amorim Portekizce telaffuz: [ˈʁubɛn ɐmuˈɾĩ](d. 27 Ocak 1985, Lizbon), orta saha pozisyonunda oynamış eski Portekizli millî futbolcudur. Şu anda Sporting Lizbon teknik direktörlüğünü yapmaktadır.

Portekiz, Rusya'nın başkenti Moskova'da 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Portekiz'i temsil edecek şarkının seçilmesi için Portekiz yayıncısı Rádio e Televisão de Portugal (RTP) 28 Şubat 2009 tarihinde Festival da Canção 2009 adlı yarışmayı düzenlemiştir. Jürilerden en yüksek dereceyi alan ve halk oylamasında ikinci olan "Todas as ruas do amor" şarkısıyla Flor-de-lis ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Missy Franklin</span> Amerikalı yüzücü

Melissa Franklin Johnson Amerikalı, beş kez Olimpiyat altın madalyası sahibi eski yüzücüdür.. Daha önce 200 metre sırtüstü dünya rekorununun sahibiydi. ABD milli yüzme takımının bir üyesi olarak, 4×100 metre karışık bayrak yarışında dünya rekorlarını kırdı.

<span class="mw-page-title-main">João Félix</span> Portekizli futbolcu

João Félix Sequeira, Premier League kulübü Chelsea ve Portekiz millî takımında forvet pozisyonunda görev yapan Portekizli profesyonel futbolcudur.

Buzdolabı anne teorisi, otizmin anne sıcaklığının eksikliğinden kaynaklandığına dair bir teoridir. Güncel araştırmalar, otizmin nedenleri arasında genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de bulunduğundan şüphelenildiğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otizm hizmet köpeği</span>

Otizm hizmet köpeği, bağımsızlık kazanmalarında ve başkalarına benzer günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmelerinde otizmli kişilere yardımcı olmak için eğitilmiş hizmet köpekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Maria João Abreu</span>

Maria João Gonçalves de Abreu, Portekizli kadın tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Nörodiversite veya nöroçeşitlilik, insan beyninde sosyalleşme, öğrenme, dikkat, duygudurum ve diğer zihinsel işlevleri etkileyen farklılıkların patolojik olmadığını savunan bir konsepttir. Anlayış, akademide yaygın görüş olan nörogelişimsel bozukluklarının doğası gereği patolojik olduğu görüşüne karşı gelişmiş olup, engellilik halinin fiziksel ve zihinsel farklılıklardan doğan normatif bir durum değil, bu farklılıkları gözetmeyi başaramamış toplumun yarattığı sosyal bir başarısızlık olarak açıklayan toplumsal engellilik modelini benimsemiştir. Anlayış özellikle otizm haklarını destekleyenler arasında yaygındır, ancak diğer engelli hakkı savunucuları tarafından yüksek yardıma ihtiyaç duyan engelli bireylerin gerekliliklerini karşılamadığından ötürü eleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">Rumer Willis</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Rumer Glenn Willis Amerikalı bir aktris. Aktör Bruce Willis ve aktris Demi Moore'un en büyük kızıdır. Hostage (2005), The House Bunny (2008), Sorority Row (2009) ve Once Upon a Time in Hollywood (2019) filmlerinde rol aldı. CBS'nin gençlik dizisi 90210'da (2009–10) Gia Mannetti'yi ve FOX'un müzikal drama dizisi Empire'da (2017–18) Tory Ash'i canlandırdı. Willis, ABC'nin dans yarışması televizyon dizisi Dancing with the Stars'ın 20. sezonunu kazandı. Broadway çıkışını 21 Eylül 2015'te Chicago'da Roxie Hart olarak yaptı

<span class="mw-page-title-main">Joel Kinnaman</span> İsveçli-Amerikalı sinema oyuncusu

Charles Joel Nordström Kinnaman, ilk olarak İsveç filmi Easy Money ve Johan Falk suç dizisindeki rolleriyle tanınan İsveçli-Amerikalı aktör ve modeldir. Kinnaman uluslararası alanda AMC'nin The Killing'indeki Dedektif Stephen Holder, Altered Carbon'un ilk sezonundaki Takeshi Kovacs ve House of Cards'ın ABD versiyonundaki Vali Will Conway rolleriyle tanınmaktadır. Ayrıca RoboCop'un 2014 versiyonunda Alex Murphy'yi ve Warner Bros.'un The Suicide Squad: İntihar Timi ile Gerçek Kötüler'inde DC Comics anti kahraman ekibinden Rick Flag'i oynamıştır. 2019'dan beri Apple TV+ bilimkurgu dizisi For All Mankind'da NASA astronotu Ed Baldwin olarak rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sofia Richie</span>

Sofia Alexandra Richie Grainge bir Amerikan sosyal medya fenomeni ve modelidir. Aralarında Tommy Hilfiger, Michael Kors ve Adidas'ın da bulunduğu bir dizi büyük markanın kampanyalarında yer aldı. Şarkıcı Lionel Richie'nin en küçük kızı ve televizyon kişiliği Nicole Richie'nin kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Stimleme</span> genellikle nöroçeşitli insanların kendini rahatlatmak için yaptığı tekrarlı hareketler

Stimleme, kendi kendini uyarma, kendini uyarıcı davranışlar veya özuyarım olarak bilinen davranış, fiziksel hareketlerin, seslerin, sözcüklerin, nesneleri hareket ettirmenin veya diğer davranışların tekrarlanmasıdır. Bu tür davranışlar bir dereceye kadar tüm insanlarda, özellikle gelişimsel yetersizlikleri olan insanlarda bulunur ve ayrıca otizm spektrumundaki kişilerde de sık görülür. Duyusal işleme bozukluğu teşhisi konan kişilerin de potansiyel olarak kendini uyarıcı davranışlar sergiledikleri bilinmektedir.

Kamufle etme olarak da adlandırılan otistik maskeleme, nörotipik olarak algılanmak amacıyla otistik kişiler tarafından otistik davranışların bilinçli veya bilinçaltı bastırılması ve sosyal etkileşimdeki zorlukların telafisidir. Maskeleme, otistik insanlar açısından başarılı olabilen, ancak aynı zamanda olumsuz ruh sağlığı sonuçlarına da yol açabilen öğrenilmiş bir başa çıkma stratejisidir.