İçeriğe atla

Judith Malika Liberman

Judith Malika Liberman
Doğum1978 (45-46 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekYazar, masal anlatıcısı, öğretmen
EğitimDil bilim, oyunculuk, masal anlatıcılığı

Judith Malika Liberman (1978), şu anda Türkiye'de yaşayan Fransız bir hikâye anlatıcısı, yazar ve öğretmendir. 14 yaşındayken bir Fransız komününde hikâye anlatımı öğrendi ve Türkiye'de Masal anlatımı yapmaya başladı.[1]

Hayatı

Judith Malika Liberman, 1978 yılında Fransa'nın Paris şehrinde doğdu. Ailesi 1970'lerde şehirden kırsal bir alana taşındı. Aile dokumacı komünü kurdu.[2] Liberman komün içinde büyüdü, kırsal alanlarda eğlence sağlayan hokkabazlar ve hikâye anlatıcıları tarafından sıkça ziyaret edildi. O dönemde Fransa'daki hikâye anlatma geleneğinin yeniden canlanmasıyla Liberman'ın annesi bir hikâye anlatma topluluğu kurdu. Komün içinde, şarkılar söylenir ve akşam toplantılarında hikâyeler anlatılırdı.[3]

Liberman, Paris'te Sorbonne Üniversitesinde dilbilim alanında yüksek lisans yaptı. Pomona Üniversitesi’nde tiyatro, Paris Konservatuvarı’nda profesyonel masal anlatıcılığı eğitimi aldı. ABD'de Kalifornya'da Pomona College'de oyunculuk okudu ve Conservatoire de Paris'de hikâye anlatma dersleri aldı.[1][2]

Kariyeri

Liberman, Türkiye'ye atanmadan önce ABD'ye yerleşmeyi planlamıştı. Bir yıllık görevini tamamladıktan sonra Türkiye'de kaldı. Ankara'da yedi yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ve ardından Koç Üniversitesi'de akademik kariyerine devam etti.[1][3] Ankara'daki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi ile yakın bağlantıları vardı. Ankara Gazi Üniversitesi'nden folkloristlerle çalıştı ve çeşitli proje, konferans ve festivallere katıldı. Ayrıca sözlü anlatıları kullanarak pediyatrik hastaların iyileşmesine yardımcı olmak için hikâye anlatıcılarını eğitti.[1]

Liberman, Türkiye dahil birçok ülkede masal anlatımı gösterileri ve seminerler verdi. 2004 yılından bu yana Türkiye'de yaşayan Liberman, Anadolu masallarını öğreterek ülkede masal anlatıcılığı geleneğinin yeniden canlanmasının önünü açtı. 2014 yılından bu yana Masal Bu Ya adlı programı haftalık olarak NTV Radyo'da yayınlanan Librman, Her ay İstanbul'da, Şişli 'deki "Nazım Hikmet Kültür Merkezi" nde farklı temalar ile masal anlatımı ile neredeyse mükemmel bir Türk aksanıyla performanslar sergilemektedir.[1][4] Mart 2018'de Kanada'da Toronto Uluslararası Hikâye Anlatma Festivali'nde Nasreddin Hoca'yı tanıtan geleneksel Türk mizah masallarını sundu.[3][5][6]

Liberman, 2015 yılında ilk kitabı 'Masal Terapisi'ni yazdı. 2017'de 'Masallarla Yola Çık' ve 2019'da 'Önce Hayal' iki kitabı daha yayınlandı.[1][7] Ayrıca 2015 Türk filmi 'Bir Varmış Bir Yokmuş' için de danışmanlık yaptı.[1]

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Ergil, Leyla Yvonne (20 Mart 2015). "A French storyteller brings tales to life in Turkey". Daily Sabah. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 
  2. ^ a b "Yetişkinlere masallar..." Milliyet. 29 Mart 2014. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  3. ^ a b c Aksungur, Ece (26 Nisan 2018). "Rahat, Yumuşacık Bir Bulut". Turkish Society of Canada. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  4. ^ "Stories Bring Us Together". SkyLife. December 2018. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  5. ^ "Judith Liberman". 2018 Toronto Storytelling Festival. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  6. ^ "Celebrate Family Storytelling at Story Jam". Toronto Public Library. 6 Mart 2018. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  7. ^ "Talk and Book Signing - The Journey Starts with a Tale - Judith Malika Liberman". Pera Museum. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer Kavur</span> Türk film yönetmeni (1944-2005)

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Masal</span> kurgusal bir hikaye içeren folklorik fantezi karakterler

Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

Ömür Atay, Türk yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Hans Christian Andersen</span> Danimarkalı yazar ve şair

Hans Christian Andersen, Danimarkalı yazar, şair.

<i>Dede Korkut Kitabı</i> Oğuz Türklerinin en eski epik destansı hikâyeleri

Dede Korkut Kitabı, Oğuz Türklerinin bilinen en eski epik destansı hikâyeleridir. Hikâyeler, göçebe Türk halklarının sosyal yaşam tarzları ve İslam öncesi inançları için önemli olan ahlak ve değerleri taşır. Kitabın efsanevi anlatımı, başta Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan olmak üzere Oğuz kökenli halkların kültürel mirasının bir parçasıdır. Aslen sözlü bir edebî ürün olup, 14. veya 15. yüzyılda anonim bir yazar tarafından yazıya geçirilmiştir.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

Ayla Kutlu, Türk yazardır.

Türk tiyatrosu, Türkiye'de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Gürsel</span> Türk yazar

Nedim Gürsel, Türk yazardır. İktisatçı Seyfettin Gürsel'in kardeşidir. Leyla Gün Gürsel ve Dilay Alin Gürsel adında iki çocuk babasıdır.

Yavuz Ekinci Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

Leyla Selen Uçer, Türk oyuncu. Ara filmi ve DOT yapımı Böcek oyunuyla tanınır.

<i>Min Dît</i> Miraz Bezar filmi (2009)

Min Dît, 2009 yapımı sinema filmi. Türkiye'de 2 Nisan 2010 tarihinde vizyona giren filmin öyküsünü Evrim Alataş ile Miraz Bezar yazdı; senaryo ve yönetmenliğini ise Miraz Bezar üstlendi. Diyarbakır'da çekilen Min Dît, çatışmalı dönemde anne ve babalarını kaybeden iki çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. Kürtçe çekilen ve Türkçe altyazı ile verilen ilk film olma özelliğini taşıyan Min Dît'in prodüksiyonu Bezar Film & Corazón International tarafından yapıldı ve katıldığı birçok festivalden, birçok ödül kazandı. Ayrıca Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film oldu. Festivalde, ulusal yarışmada yer alan filmin gösterimi esnasında ve bu gösterim sonrası yapılan söyleşide senaryo üzerinde tartışmalar yaşandı.

Olongo - Yakut edebiyatında destan, epik şiir. Olonho veya Olungu olarak da söylenir. Şiir şeklindeki söylencedir.

Selma Gürbüz, Türk ressam ve heykeltıraş.

Mübin Orhon, Türk ressam.

İnteraktif drama, hikâyenin önceden belirlenmediği bir dijital eğlence şekli. Yazar, anlatının ele alması gereken ayarı, karakterleri ve durumu oluşturur, ancak kullanıcı hikâye dünyası ile etkileşimlerine dayanarak benzersiz bir hikâye yaşar. Etkileşimli bir hikâye anlatma programının mimarisi, sırasıyla, anlatım üretimi, oyuncu tekliği ve karakter bilgisi ve davranışının yönlerini kontrol etmek için bir drama yöneticisi, kullanıcı modeli ve ajan modeli içermektedir. Birlikte, bu sistemler "insan" olarak hareket eden karakterleri üretir, oyuncuya gerçek zamanlı tepkilerde dünyayı değiştirir ve yeni anlatı olaylarının anlaşılır bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Anne Hébert</span> Kanadalı yazar

Anne Hébert, Fransız Kanadalı yazar ve şairdir. Kanada'nın en büyük edebi ödülü olan Genel Vali Ödülü'nü üç kez kazandı.

Veli Kahraman, sanat yönetmeni, yapım tasarımcısı, sahne ve kostüm tasarımcısı ve yönetmen. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Dekoru ve Kostümü Bölümü'nden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı ve bir süreliğine araştırma görevlisi olarak görev aldı. MSGSÜ Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Grafik tasarım, illüstrasyon, sahne ve kostüm tasarımı çalışmalarının yanı sıra belgesel film çalışmalarında bulundu.