İçeriğe atla

Judea Pearl

Judea Pearl
Pearl (2013 NIPS Konferansı)
Doğum4 Eylül 1936 (88 yaşında)
Tel Aviv, Filistin Mandası
Milliyetİsrailli-Amerikalı
EğitimTechnion
New Jersey Teknoloji Enstitüsü
Rutgers Üniversitesi
EvliliklerRuth Pearl
Çocuk(lar)Daniel
ÖdüllerIJCAI Award for Research Excellence (1999)
Turing Ödülü (2011)[1]
Rumelhart Prize (2011)
Harvey Prize (2011)
BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (2021)[2]
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi, istatistik
Doktora
danışmanı
L. Strauss
L. Bergstein

Judea Pearl (d. 4 Eylül 1936), İsrailli-Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve filozof. Yapay zekâya getirdiği olasılıksal yaklaşım ve Bayes ağına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Pearl 2011 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Judea Pearl – A. M. Turing Award winner 26 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ACM, retrieved March 14, 2012.
  2. ^ BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (2021). Judea Pearl - Announcement 3 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Speech 3 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., June 2022.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

Alonzo Church, matematiksel mantığa ve teorik bilgisayar biliminin temellerine büyük katkılarda bulunan Amerikalı bir matematikçi ve mantıkçıydı. En çok, Entscheidungsproblem, Frege-Church ontolojisi ve Church-Rosser teoreminin çözülemezliğini kanıtlayan lambda kalkülüs, Church-Turing tezi ile tanınır. Ayrıca dil felsefesi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Ritchie</span> Amerikalı bilgisayar bilimci

Dennis MacAlistair Ritchie, uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1983'te Turing Ödülü'nü, 1999'de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de ölmüştür.

Richard Wesley Hamming,, Amerikan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Turing testi</span> Alan Turingin Computing Machinery and Intelligence başlıklı makalesinde geçen kavram

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fred Brooks</span> Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimci (1931-2022)

Frederick Phillips Brooks, Jr., Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. The Mythical Man-Month adlı kitabın yazarıdır ve 1999 yılında Turing Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Austin Teksas Üniversitesi</span> ABD, Teksasta kurulu devlet üniversitesi

The University of Texas at Austin, yani Austin Teksas Üniversitesi, ABD'nin Teksas eyaletinin en büyük üniversitesidir. 1883 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Frances E. Allen</span>

Frances Elizabeth "Fran" Allen, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Derleyiciler üzerinde yaptığı iyileştirme çalışmalarıyla tanınmıştır. Allen'ın koşut hesaplama, programlama dilleri ve kod güvenliği konulu araştırmaları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Lamport</span>

Leslie B. Lamport, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Dağıtık sistemler üzerindeki çalışmalarının yanı sıra LaTeX adlı belge hazırlama uygulamasının geliştiricisi olarak tanınmıştır. Lamport, birbirleriyle sistem iletileri yoluyla haberleşen otomatik makinelerin oluşturduğu karmaşık dağıtık sistemlere getirdiği çözümlerden ötürü 2013 Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Biçimsel modeller konulu araştırmalarıyla da bilinen Lamport'un geliştirdiği algoritmalar bilgisayar sistemlerinin doğruluk, başarım ve güvenilirliğini artırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Adleman</span> Amerikan bilgisayar bilimcisi

Leonard Adleman, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. RSA adlı şifreleme sistemine yaptığı katkılardan ötürü 2002 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Adleman DNA bilgisayarlarını geliştiren kişi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pearl River County</span> Mississippi eyaletinde bölge

Pearl River ili veya Pearl River County Amerika Birleşik Devletleri'nin Mississippi eyaletinde bulunan bir ildir. İlin nüfusu 2010 sayımına göre 55.834'dür. İlin merkezi Poplarville şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yann LeCun</span>

Yann LeCun, Fransız bilgisayar bilimcisi. Makine öğrenimi, bilgisayarlı görme, gezgin robotlar ve hesaplamalı nörobilim konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. New York Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan LeCun Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa tenınmış Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri için bir referans listtedir. Diğer Amerikalı Yahudileri görmek için Yahudi asıllı Amerikalılar listesi sayfasına bakınız.

Jeffrey David Ullman, Amerikalı bilgisayar bilimci. Stanford Üniversitesinde emekli profesör olarak görev yapan Ullman'ın derleyiciler, veri yapıları ve veritabanları ile ilgili kitapları yükseköğretimde temel başvuru kaynakları arasında sayılmaktadır.

Lakatos Ödülü, geniş çapta yorumlanan bilim felsefesine olağanüstü bir katkı için her yıl verilmektedir. Katkı, önceki altı yılda İngilizce olarak yayınlanan bir kitap şeklinde olmalıdır. Ödül, Imre Lakatos'un anısına ve Latsis Vakfı tarafından verilmektedir. Ödülün değeri £ 10,000'dir. Ödül almak için başarılı bir adayın Londra Ekonomi Okulu'nu ziyaret etmesi ve halka açık bir konferans vermesi gerekir.