
Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

Zürih Havalimanı,, İsviçre´nin en büyük uluslararası havalimanıdır ve Unique tarafından işletilir.

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır.

Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı, Tayland'ın başkenti Bangkok'da bulunan iki havalimanından biridir.

Addis Ababa Bole Uluslararası Havalimanı, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa yakınlarındaki Bole bölgesinde bulunan bir havaalanıdır. Eski adı Haile Selassie Havalimanı idi. Ethiopian Airlines'nın havayolu bağlantı merkezidir. Havaalanı ayrıca BMI, EgyptAir, Emirates Havayolları, KLM, Lufthansa, Sudan Havayolları ve Türk Hava Yolları tarafından da kullanılmaktadır. Afrika'daki en çok kullanılan altıncı havaalanıdır. Doğu Afrika havaalanları içerisinde ise birincidir.

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

Vágar Havaalanı, Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda kendi kendini yöneten bir bölgede tek havaalanıdır. Faroe Adaları'ndaki yerine istinaden anormal durumu nedeniyle havaalanı tamamen Avrupa Birliği kurallarına tabi değildir. 2006'da düşük maliyetli havayolu olan FaroeJet ve kısa bir süre için Faroe ulusal havayolu Atlantic Airways için ana işletim yeri vardır.

Bircand Havalimanı, İran'nın Güney Horasan Eyaleti'nin Bircand şehrinde yer alan bir havalimanıdır.
Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Yukarı Rahova Havaalanı, Bulgaristan'ın orta-kuzey bölgesindedir. Havaalanının yeri, Sofya, Varna, Rusçuk, Filibe, Eski Zağra, Plevne ve Burgaz gibi idari merkezlere eşit uzaklıktadır. Bulgaristan'ın eski başkenti Tırnova'dan 12 km uzaklıktadır. kıyısındaki turistik Burgaz şehrine hizmet veren bir havalimanıdır.

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı, eskiden Beyrut Uluslararası Havaalanı, Lübnan'da Beyrut'un güney banliyölerinde, şehir merkezine 9 kilometre mesafede yer alan ve ülkedeki tek operasyonel ticari havaalanıdır. Lübnan'ın ulusal havayolu, Ortadoğu Havayolları'nın merkezidir. Ayrıca Lübnan kargo taşıyıcısı Trans Akdeniz Airways'in yanı sıra kiralama taşıyıcıları Med Airways ve Lübnan Wings'inde merkezidir. Beyrut Limanı ile birlikte ülkeye girişin ana limanıdır. Havaalanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yönetilir ve işletilmekte olup, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca havaalanında hava trafik kontrol (ATC) işletimin yanı sıra Lübnan'ın hava sahasını kontrol etmek için sorumludur.

Podgorica Havalimanı başkent Podgorica'ya 11 km mesafedeki Zeta'da bulunan ve Tivat Havalimanı ile beraber Karadağ'da bulunan iki havalimanından biridir. Şu an devlete bağlı bir kuruluş olan Karadağ Havalimanları tarafından aktif olarak işletilmektedir.

Krasnodar Uluslararası Havalimanı, aynı zamanda Pashkovsky Airport olarak da bilinir, Rusya'nın güneyindeki şehirlerden Krasnodar'un hava ulaşımı için en çok kullandığı havalimanıdır. Uluslararası bir havalimanıdır ve Krasnador şehir merkezinin 12 km doğusundadır.

Balçık Uluslararası Havalimani, Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimani olarak da adlandırılır, Moldova'daki ikinci büyük uluslararası sivil havalimanıdır ve Balçık șehir ile kuzey Moldova'ya sivil yolcu ve kargo uçuşları için hizmet veren Balçık'deki iki ana havalimanından biridir. Balçık-Leadoveni Uluslararası Havalimanı, özellikle uluslararası rotalarda Bălți-Şehir Havalimanı'nın yerini almak ve Kişinev Havalimanı'na hava trafiğini kolaylaştırmak için 1989 yılında açılmıştır.

Bălți-Şehir Havalimanı, Moldova'nın ikinci büyük havalimanı ve Bălți'deki iki büyük sivil havalimanından biriydi.