İçeriğe atla

Juanito

Juanito 1936 Tunus doğumlu Cezayir asıllı Fransız müzisyen.

Juanito'nun 2000 tarihli derleme albümü "Canım Vatanım", 1960'larda seslendirdiği Türkçe aranjmanlarından oluşmuştur. "Canım Vatanım" dan kastedilen Türkiye'dir.

Türk pop müziğinin doğmaya başladığı 1960'larda çok sayıda Avrupalı müzisyen Türkiye'ye geldi. Kimisi sadece birkaç konser verip gitti, kimisi burada Türkçe plak da doldurdu, bazısı kısa bazısı uzun süreler kaldılar. Bu uzun süre kalanlardan biri de Juanito'ydu.

Juanito'nun Türkiye serüveni

İlk kez Ekim 1965 tarihinde Los Alcorson topluluğu ile 2 haftalığına İzmir'e gelen ve Mogambo kulübünde çalışmaya başlayan Juanito üç ay sonra orkestrası İspanya'ya dönünce Türkiye'de kalmayı seçti. Kısa sürede Türkçe öğrenen şarkıcı bu ülkeyi ikinci bir vatanı olarak kabul ediyordu. Sempatik yapıda bir insan olan Juanito Türkiye'de geniş bir çevre edindi. Özellikle Fecri Ebcioğlu ve Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Türkçe sözler yazdığı birçok Avrupa şarkısını duygulu sesiyle plağa aldı. İlk 45'liği "Gardiyan" bir Ramon Cabrera bestesiydi. Plağın arka yüzünde ise "Arkadaşımın Aşkısın" adlı aranjman vardı. Bu Enrico Macias'ın "La Femme de Mon Ami" bestesinin Türkçe versiyonu idi. Her iki şarkıya da Türkçe sözleri Fecri Ebcioğlu yazmıştı. Aksanlı bir Türkçe ile söylediği şarkıları müzikseverlere çok sempatik geliyordu. Plakları yüzbinlerce sattı. Konserleri dolup taştı. "Gazinolar kralı" Fahrettin Aslan'dan aldığı teklifle İstanbul'a yerleşti. Bebek'te oturdu, birçok gazino ve tavernada çalıştı. 1970'lere gelindiğinde aranjman modası sönüp yerini "Anadolu Pop" akımına bırakınca 1971 tarihinde Fransa'ya gitti ve taksi şoförlüğü yapmaya başladı. Oradayken 1981 yılında gırtlak kanserine yakalandı ve sesini kaybetti. 2000 yılında 60'lı yıllarda Odeon plak şirketi için seslendirdiği Türkçe aranjmanlardan oluşan Canım Vatanım adlı derleme albümü Türkiye'de yayınlandı. Bu albümün tanıtımı için Türkiye'ye gelen Juanito bu CD için bir de klip çekti. Bu vesile ile tekrar hatırlanan sanatçı "Nisan Yağmuru" adlı TV dizisinde de gerçek kimliğiyle oynadı.[1][2]

İspanyol ve Güney Amerika kökenli "Los"lu müzik gruplarının Türkiye'de ve dünyada çok moda olduğu yıllarda bir İspanyol grubu olan "Los Alcorson" ile İzmir'e çalışmak için gelen Juanito fiziksel özellikleri de dikkate alınarak hep yanlış olarak İspanyol kökenli zannedilmişti. O 1932 yılında Tunus'ta doğmuştu ama Cezayirliydi. Cezayir o tarihte Fransa'ya bağlı olduğu için Fransız vatandaşıdır (Tıpkı Enrico Macias gibi). Kendisi ile son yıllarda yapılan bir röportajda, 1968 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için girişimde bulunduğunu, o zamanki başbakan Demirel'e bir türlü ulaşamadığını, vatandaşlık başvurusunun o zamanki yetkililer tarafından "sen eskiden Osmanlı toprağı olan Tunus'ta doğmuşsun, zaten Türk sayılırsın" denilerek sürüncemede bırakıldığını, böylelikle vatandaşlık isteğinin bürokratik engellere takıldığını anlatmıştır. 2000'li yıllarda yeni plağı için yeniden Türkiye'ye gelen ve halen Fransız vatandaşı olan Juanito, Türk vatandaşı olma hayâlini halâ içinde taşıdığını söylemiştir.

Juanito'nun Seslendirdiği Parçalar

Juanito'nun 1960'lı yıllarda Odeon plak şirketinden 45'lik vinil plak olarak çıkmış şarkıları şunlardır:

  • Gardiyan - Müzik: Ramon Cabrera (orj. Amanecer Guajiro), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Arkadaşımın Aşkısın - Müzik: Enrico Macias/Jacques Demarny/P.R. Blanc (orj.La Femme de Mon Ami), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Kumsaldaki İzler - Müzik: Enrico Macias/Dominique Marfisi/Bruno Bacara/Catherine Darbal (orj. Solenzera), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Gurbet - Müzik: Enrico Macias (orj.Adieu Mon Pays) Türkçe Sözler: Ümit Yaşar Oğuzcan
  • Sus, Sus, Sus - Müzik ve Sözler: Suat Sayın
  • Bebek - Müzik ve Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Bitti O Rüya - Müzik: E.Pitsiladhi (To Kalokeri), Türkçe Sözler: Ümit Yaşar Oğuzcan
  • Bu Bir Başka Masal - Müzik: Enrico Macias (orj.Par ton Preamier Baiser), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Son Şarkım - Müzik: Enrico Macias-M.Ayela (orj.Non Je n'ai Rien Oublie), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Ay Beyaz Deniz Mavi - Müzik ve Sözler: Selahattin Sarıkaya
  • Artık Yalnızım - Müzik: Daniel Bevilacqua (Orj.J'ai Entendu La Mer), Türkçe Sözler: Fecri Ebcioğlu
  • Kanma Arkadaş - Müzik ve Sözler: Selahattin Sarıkaya
  • Para İle Saadet Olmaz - Müzik ve Sözler: Selahattin Sarıkaya
  • Canım Vatanım - Müzik: Diego Dimarques, Türkçe Sözler: İzak Behar

Sinema ve TV'de Juanito

  • 1969 - Juanito 1969 yılında Aram Gülyüz'ün yönettiği "Tatlı Günler" adlı bir komedi filminde de rol almıştı. Filmde İzzet Günay, Ajda Pekkan, Selçuk Ural, Kamuran Akkor, Sevim Tuna gibi devrin ünlüleri rol alıyordu.[3]
  • 2000 - Hülya Koçyiğit ve Cihan Ünal'ın başrollerini paylaştığı ‘‘Nisan Yağmuru’’ adlı televizyon dizisinde gerçek kimliğiyle oynadı.[4]
  • 2000 - Bu yıl çıkan eski parçalarının yer aldığı "Canım Vatanım" adlı derleme albümündeki "Canım Vatanım" ve "Arkadaşımın Aşkısın" şarkıları için çekilen kliplerde rol aldı.

Kaynakça

  1. ^ "www.birzamanlar.net". 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2008. 
  2. ^ milliyet.com.tr
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2008. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salvatore Adamo</span> İtalyan şarkıcı

Salvatore Adamo, İtalyan-Belçikalı şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bak Bir Varmış Bir Yokmuş</span>

"Bak Bir Varmış Bir Yokmuş", Fransızca C'est écrit dans le Ciel adlı şarkıya Fecri Ebcioğlu'nun 1961'de yazdığı Türkçe sözlerden oluşan bir aranjmandır. Türk pop müziğini başlatan şarkı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Enrico Macias</span> Fransız şarkıcı

Enrico Macias, Fransız şarkıcı. Cezayirli Yahudi kökenlidir. Cezayir'in Konstantin kentinde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

<i>The Best of Ajda</i>

The Best of Ajda, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın 1998'de yayımlanan, profesyonel sanat yaşamının dördüncü derleme albümü.

<i>Ajda Pekkan</i> (albüm, 1968) albüm

Ajda Pekkan, Türk şarkıcı Ajda Pekkan'ın çıkış albümü. 30 Aralık 1968'de Regal Recordings tarafından yayımlandı.

<i>Geceler</i> (Nilüfer albümü) albüm

Nilüfer'in Şubat 1987 tarihli, onuncu stüdyo albümüdür. Sanatçı bu albümünde, Geceler ve Bazen Hayaller Kurarım adlı iki yeni şarkı haricinde, ağırlıklı olarak 60'lı ve 70'li yıllarda farklı farklı sanatçılar tarafından seslendirilmiş olunan popüler müzik şarkılarını seslendirmiştir.

<i>Yeniden Yetmişe</i>

Nilüfer'in on yedinci stüdyo albümü ve ikinci derleme/ seçki albümüdür. Sanatçı bu albümünde 70'li yıllarda seslendirmiş olduğu ve bugün artık her biri birer popüler müzik klasiği haline gelmiş olan, ilk dönem şarkılarını bir araya getirmiştir.

Sezen Cumhur Önal Türk şarkı sözü yazarı, radyo ve TV programcısı ve sunucusudur.

Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover", kökeni eski Fransızcaya dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır. Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.

<i>Aşkların En Güzeli</i> (albüm)

Aşkların En Güzeli, Deniz Seki'nin dördüncü albümüdür. Albüm, Özer Müzik tarafından 27 Ağustos 2003'te piyasaya sürülmüştür. Albümde toplam 10 önemli eser bulunmaktadır. Bu albümün en önemli özelliği, 1968-1972 arasında Türk pop müziğinde popüler olan şarkılardan derlenmiş olmasıdır. Bu albümde, albüme ismini veren Aşkların En Güzeli, Böyle Gelmiş Böyle Gider ve Aşk Dediğin Laftır isimli şarkılara klip çekilmiştir ve Aşkların En Güzeli şarkısının klibi, o döneme özgü olan siyah - beyaz görüntülerle çekilmiştir; bu şarkının sözleri Ertuğrul Saygı'ya, müziği Yıldırım Gürses'e aittir. "Böyle Gelmiş Böyle Gider" şarkısının sözleri Fecri Ebcioğlu'na, müziği ise Rahbani kardeşler'e aittir. Albümde en sonda yer alan "Aşk Dediğin Laftır" ise Ali Kocatepe ve Hıncal Uluç tarafından sözlendirilmiştir, müzik sahibi anonimdir. Bu albüm ile birlikte Deniz Seki, Özer Müzik'le çalışmalarını sonlandırmıştır.

<i>Marc Aryan İstanbulda</i>

Marc Aryan İstanbul'da Fransa doğumlu Belçikalı ünlü Chanson şarkıcısı Marc Aryan'ın 2008 yılında Türkiye'de çıkmış bir derleme albümünün adıdır. 1960'lı yıllarda hem Avrupa'da hem de Türkiye'de seslendirmiş olduğu 14 Fransızca ve 9 Türkçe şarkıdan oluşmaktadır. Bir tür "Best of" albümü sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Marc Aryan</span> Fransız şarkıcı

Marc Aryan, Ermeni asıllı Fransa doğumlu Belçikalı şarkıcı. Asıl adı Henry Markarian olan şarkıcı 1960'lı yıllarda birçok kez Türkiye'ye gelerek konserler vermiş ve Türkçe plaklar doldurmuştu. Çok sevdiği Türkiye'ye adadığı "İstanbul" adlı Fransızca bir şarkı bestelemişti.

<i>Fecri Ebcioğlu 1</i>

Fecri Ebcioğlu 1, 1960'larda Türkiye'de aranjman müzik akımını başlatan besteci, şarkı sözü yazarı ve aranjör Fecri Ebcioğlu'nun 1960'lı yıllarda tümünün sözlerini yazdığı, bazılarının bestesini yaptığı, bazılarını da bizzat seslendirdiği Türkçe sözlü pop şarkılardan oluşan ve Şubat 2010'da Odeon Plak tarafından çıkartılan toplama albümün adıdır.

<i>Fecri Ebcioğlu 2</i>

Fecri Ebcioğlu 2, 1960'larda Türkiye'de aranjman müzik akımını başlatan besteci, şarkı sözü yazarı ve aranjör Fecri Ebcioğlu'nun 1960'lı yıllarda tümünün sözlerini yazdığı, bazılarının bestesini yaptığı, bazılarını da bizzat seslendirdiği Türkçe sözlü pop şarkılardan oluşan ve Temmuz 2010'da Odeon Plak tarafından çıkartılan toplama albümün adıdır. Aynı yılın Şubat ayında piyasaya verilen Fecri Ebcioğlu 1 adlı albümün devamı niteliğindedir.

<i>Aranjman 2011</i>

Aranjman 2011, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in 7 Temmuz 2011'de yayınlanan dokuzuncu albümü. Albümde aranjmanların Türkiye'de popüler olduğu döneme ait Fransızca şarkılar yer alıyor. Erçetin şarkıları Fransızca ve Türkçe sözleriyle yorumluyor. Albümde Nilüfer'in de seslendirdiği "Selam Söyle" şarkısı ile "Istanbul " şarkısının Fransızca sürümü de yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Abidik Gubidik Twist</span>

Abidik Gubidik Twist, sinema oyuncusu ve komedyen Öztürk Serengil'in 1964 yılında 45'lik plağa seslendirdiği parçanın adıdır ve plağın"A" yüzünde yer almaktadır. "B" yüzünde Ajda Pekkan'ın ilk müzik kaydı olan "Göz Göz Değdi Bana" adlı şarkısının yer aldığı bu vinil plak Serengil'in kendisine ait olan Serengil Plak tarafından bastırılmıştı. Her iki parça da bir yıl kadar önce iki ayrı Türk filminde seslendirilmiş, şarkılar çok tutulunca plak yapılmıştır.

<i>Her Yerde Kar Var</i>

Her Yerde Kar Var, Ajda Pekkan'ın 1965 çıkışlı ilk solo 45'liği.

"Dünya Dönüyor", sözleri Fecri Ebcioğlu'na, müziği Marc Aryan'a ait 1968 aranjman Ajda Pekkan teklisi. Aryan'ın "Volage Volage" adlı şarkısına, Ebcioğlu tarafından yazılan Türkçe sözlerden oluşan "Dünya Dönüyor", Odeon Müzik etiketiyle çıkmıştı. Şarkı, Pekkan'ın kendi adını taşıyan ilk stüdyo albümünde yer aldı. Ayrıca sanatçının 2000 tarihli derleme albümü Diva'daki eserlerden biriydi.