İçeriğe atla

Juan Negrín

Juan Negrín López
Negrín, 1938
İspanya başbakanı
Görev süresi
17 Mayıs 1937 - 31 Mart 1939
Savunma Bakanlığı
Görev süresi
5 Nisan1938 - 31 Mart 1939
Maliye Bakanlığı
Görev süresi
5 Nisan 1938 - 31 Mart 1939
Kişisel bilgiler
Doğum 3 Şubat 1892
Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria
Ölüm 12 Kasım 1956 (64 yaşında)
Paris, Fransa
Milliyeti İspanyol
Partisi İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (1929–1946)
Evlilik(ler) María Fidelman Brodsky

Juan Negrín López (3 Şubat 1892 - 12 Kasım 1956), İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin başbakanı olarak görev yapmış İspanyol bir doktor ve siyasetçiydi. İspanya İç Savaşı sırasında İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin ve sol eğilimli Halk Cephesi hükûmetinin lideriydi. Ayrıca maliye bakanı olarak da görev yapmıştır. İkinci Cumhuriyet'in son başbakanıydı (1937-1939) ve General Francisco Franco yönetimindeki Milliyetçiler tarafından yenilgiye uğratılan Cumhuriyetçi güçlere liderlik etti. İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin ve 1937-1945 yılları arasında Sürgündeki İspanyol Cumhuriyeti'nin Bakanlar Kurulu Başkanıydı. 1956 yılında Paris, Fransa'da sürgünde öldü.

İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin liderlerinden hiçbiri, sadece Frankocu tarihçiler tarafından değil, sürgündeki İspanyol solunun önemli kesimleri tarafından da Negrín kadar kötülenmemiştir. Arkadaşı ve sosyalist lider Indalecio Prieto da dahil olmak üzere, kendi Sosyalist Partisi'nin liderleri de Negrín'i kötüleyenler arasındaydı. İç savaşın kaybedilmesinden, diktatör bir tarzla yönetilmesinden, İspanya'nın Sovyetlere satılmasından ve İspanyol hazinesinin soyulmasından birinci derecede sorumlu olarak tasvir edilmiştir. [1]

Tarihçi Stanley G. Payne'e göre, iç savaşın sona ermesinden sonra Negrín'den daha fazla nefret edilen bir kişi yoktu.[2] Negrin'in biyografisini yazan Gabriel Jackson'ın çalışmaları gibi daha yeni çalışmalar bu suçlamaların çoğunu ortadan kaldırmaya çalıştı. Jackson'a göre Negrín, Cumhuriyetçi İspanya'ya Batı Avrupa'da daha fazla müttefik kazandıracak bir dünya savaşı patlak verene kadar Cumhuriyetçi davayı canlı tutmak için Sovyetlerle ittifak yapan pragmatik, sosyal demokrat bir liderdi.[1] PSOE Negrín'i 1946'da ihraç etti, ancak 2008'de ölümünden sonra itibarı iade edildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Faber 2011.
  2. ^ Payne 2007, s. 275.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya İç Savaşı</span> Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında yaşanan ve 1936-1939 arası İspanyada olan savaş

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Manuel Azaña</span>

Manuel Azaña Díaz, İspanyol siyaset ve devlet adamı. İkinci Cumhuriyet döneminde devlet başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niceto Alcalá-Zamora</span>

Niceto Alcalá-Zamora, İspanyol devlet adamı, başbakan ve İkinci Cumhuriyet'in devlet başkanı (1931-1936). Değişik kesimleri uzlaştırma çabaları, sonunda görevden alınmasına ve ülkesinden sürülmesine yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol Komünist Partisi</span>

İspanya Komünist Partisi ya da İspanyol Komünist Partisi, İspanya'daki üçüncü büyük ulusal partidir. Izquierda Unida koalisyonunun en büyük partisidir ve İspanya'nın en büyük işçi sendikası olan İşçi Komisyonları (CC.OO) üzerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Franco</span> İspanya diktatörü (1939–1975)

Francisco Franco Bahamonde,, 1936'da İkinci Cumhuriyet'in demokratik hükûmetine karşı gerçekleştirilen askerî darbenin liderlerinden biri olan İspanyol asker ve diktatördü. 1 Ekim 1936'da isyancı tarafın başkomutanı olarak atandı, taraftarları tarafından el caudillo (önder) ilan edildi ve çatışmanın sona ermesinden ölümüne kadar 1975'e kadar devlet başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1938'den 1973'e kadar hükûmet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Komünist Partisi</span>

Almanya Komünist Partisi, 1918-1933 yılları arasında önde gelen Alman siyasi parti. KPD, 1918'in sonunda Spartakusbund'un daha küçük radikal sol gruplarla birleşmesinden ortaya çıktı. Bu birleşmenin amacı, Almanya'da komünizmin hakim rejim hâline getirilmesiydi. 30 Aralık 1918'den 1 Ocak 1919'a kadar aşırı solcuların hakim olduğu kurucu parti kongresi, partinin Alman Ulusal Meclisi seçimlerine katılmasını reddetti. 1919'daki ocak ayaklanmasının ardından rejim güçleri, önce KPD liderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg'u, kısa bir süre sonra da kurucu üye Leo Jogiches'i öldürdü. Aralık 1920'de KPD, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi' nin sol çoğunluğuyla birleşti ve geçici olarak Birleşik KPD adını aldı. KPD, kuruluşundan itibaren SPD'nin devrimci alternatifi olarak görüldü. Weimar Cumhuriyeti döneminde sosyalist üretim koşulları ve Sovyetler Birliği'ni model alan bir proletarya diktatörlüğünü savundu. Parlamentarizm ve demokrasi hakkındaki görüşleri, “burjuva demokrasisini” parti liderliğinde bir sosyalist konsey cumhuriyeti ile değiştirmek istedikleri için bölünmüştü, ancak yine de seçimlere katıldılar. 1919'dan itibaren Lenin'in ve daha sonra Stalin'in egemen olduğu Komünist Enternasyonal'in bir üyesiydi. KPD, işçi hareketinde sosyal demokrasiye karşı mücadele etmek için, 1928'den itibaren SPD'yi sosyal faşist ve baş düşman ilan ederek Nasyonal Sosyalizm'e karşı ortak bir mücadeleyi engelledi. 1929'dan itibaren KPD, otoriterleşti. Parti, Stalin ve Ernst Thälmann etrafında giderek bir şahıs kültü hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Dolores Ibárruri</span>

Dolores Ibárruri Bask kökenli komünist politikacı ve İspanya İç Savaşının daha çok La Pasionaria olarak bilinen cumhuriyetçi lideri.

<span class="mw-page-title-main">Enrique Líster</span>

Enrique Líster Forján İspanyol komünist siyasetçi ve subay.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Antonov-Ovseyenko</span>

Vladimir Aleksandroviç Antonov-Ovseyenko Bolşevik lider ve Sovyet diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Moskova altını</span>

Moskova altını veya Cumhuriyet'in altını, İspanya Merkez Bankası'ndaki altın rezervlerinin %72,6'sını oluşturan 510 ton altının başkent Madrid'den Sovyetler Birliği'ne götürülmesini anlatır. İspanya İç Savaşı'nın başlamasının ilk aylarında Cumhuriyetçi Başbakan Francisco Largo Caballero hükûmeti Sovyetler Birliği'nden önceden alınmış olan krediler ve gelecekte alınacak yardım malzemeleri için bu şekilde bir uygulama yapmıştır. Rezervlerin kalan kısmı ise Fransa'ya gönderilmiş ve benzer şekilde Paris altını olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Santiago Carrillo</span>

Santiago Carrillo, 1960 ve 1982 yılları arası İspanyol Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak görev yapmış olan İspanyol politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Komünist Partisi</span>

İspanya Komünist Partisi İspanya'daki üçüncü büyük ulusal partidir. Izquierda Unida koalisyonunun en büyük partisidir ve İspanya'nın en büyük işçi sendikası olan İşçi Komisyonları (CC.OO) üzerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Restorasyon (İspanya)</span> 1874 yılında darbe ile lağvedilen Birinci İspanya Cumhuriyetinin yerine kurulan yapı

Restorasyon ya da Bourbon Restorasyonu, Martínez-Campos'un 29 Aralık 1874 yılında yaptığı darbe ile lağvettiği Birinci İspanya Cumhuriyeti'nin yerine kurulan yapı. Kurulan bu yapı XIII. Alfonso döneminde 14 Nisan 1931 yılında İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki İspanyol Cumhuriyeti</span> İspanya İç Savaşının yenilgisi sonrasında kurulan sürgün hükümeti

Sürgündeki İspanyol Cumhuriyeti, İspanya İç Savaşı'nın Francisco Franco'nun güçlerinin zaferi ile sonuçlanmasının ardından oluşturulmuş sürgün devletidir. İkinci İspanya Cumhuriyeti'nin bir devamı niteliğindeydi. 1977 yılında parlamenter demokrasiye geçilene kadar varlığını sürdürdü.

Dmitri Jeltov, parti işçisi.

Juan Ambou Bernat İspanyol komünist devrimci ve İspanya Komünist Partisi üyesi siyasetçi. 1934 Asturias Madenci Ayaklanmasına ve İspanya İç Savaşına aktif olarak katılmıştır. Savaşın ardından sürgüne gitmiştir, burada da siyasetten kopmamıştır. Partisinin Genel Sekreteri Santiago Carrillo'nun Avrupa komünizmi siyasetine karşı çıkmış ve komünist ilkelerden kopulduğunu savunarak İspanya Halkları Komünist Partisi'nin kuruluşunda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Largo Caballero</span> İspanyol politikacı ve sendikacı

Francisco Largo Caballero İspanyol bir politikacı ve sendikacıydı ve İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) ve İşçi Genel Birliği'nin (UGT) tarihi liderlerinden biriydi. Caballero, 1936 ve 1937'de, İspanya İç Savaşı sırasında İkinci İspanya Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçiler (İspanya İç Savaşı)</span>

İspanyol Cumhuriyetçiler, aynı zamanda Sadık grup veya Hükümet Grubu olarak da bilinir. 1936-1939 İspanya İç Savaşı'nda, askeri darbeci Milliyetçi grubuna karşı İkinci İspanya Cumhuriyeti hükümetini destekleyen taraftı. Cumhuriyetçilerin adı çoğunlukla üyeleri ve destekçileri tarafından kullanılırken, karşıtları, aşırı sol komünist ve anarşist grupları da içeren sol eğilimli ideolojisi ve Sovyetlerden aldığı destek nedeniyle bu gruba atıfta bulunmak için Rojos (Kızıllar) terimini kullandı. Savaşın başında Cumhuriyetçilerin sayısı Milliyetçilerden bire on üstündü, ancak Ocak 1937'de bu avantaj dörde bire düştü.