İçeriğe atla

Juan Manuel Santos

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos, 2018
32. Kolombiya Devlet Başkanı
Görev süresi
7 Ağustos 2010 - 7 Ağustos 2018
Yerine geldiğiÁlvaro Uribe
Yerine gelenIván Duque
Kolombiya Ulusal Savunma Bakanı
Görev süresi
19 Temmuz 2006 - 18 Mayıs 2009
BaşkanÁlvaro Uribe
Yerine geldiğiCamilo Ospina Bernal
Yerine gelenFreddy Padilla de León (Geçici)
Kolombiya Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı
Görev süresi
7 Ağustos 2000 - 7 Ağustos 2002
BaşkanAndrés Pastrana Arango
Yerine geldiğiJuan Camilo Restrepo Salazar
Yerine gelenRoberto Junguito Bonnet
Kolombiya Dış Ticaret Bakanı
Görev süresi
18 Kasım 1991 - 7 Ağustos 1994
BaşkanCésar Gaviria
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenDaniel Mazuera Gómez
Kişisel bilgiler
Doğum Juan Manuel Santos Calderón
10 Ağustos 1951 (73 yaşında)
Bogotá, Kolombiya
Partisi Liberal Parti (2005'ten önce)
Ulusal Birlik Sosyal Partisi (2005–günümüz)
Evlilik(ler) Silvia Amaya Londoño (Boşandı)
María Clemencia Rodríguez Múnera (1987–günümüz)
Çocuk(lar) Martín
María Antonia
Esteban
Bitirdiği okul Kansas Üniversitesi
Londra Ekonomi Okulu
Harvard Üniversitesi
Dini Roma Katoliği
Ödülleri Nobel Barış Ödülü (2016)
İmzası

Juan Manuel Santos Calderón (d. 10 Ağustos 1951, Bogotá), Kolombiyalı siyasetçidir. 7 Ağustos 2010 tarihinden beri Kolombiya Devlet Başkanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce Dış Ticaret, Maliye Bakanı ve Millî Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

1991 yılında devlet başkanı Cesar Gaviria idaresi sırasında Dış Ticaret Bakanı oldu. 1992 yılında dört yıllık bir süre için Ticaret ve Kalkınma VII Birleşmiş Milletler Konferansı Başkanı olarak atandı. 1999 yılında Latin Amerika ve Karayipler (ECLAC) Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı olarak atandı ve 2001-2002 dönemi için Corporación Andina de Fomento (CAF) Direktörü olarak görev yaptı.

20 Haziran 2010 tarihinde yapılan seçimlerinde ikinci turda Kolombiya Başkanı seçildi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarıyla Kolombiya arasında süren 52 yıllık iç savaşı sonlandırma çabaları nedeniyle 2016 yılı Nobel Barış Ödülü'nün sahibi oldu.

Ailesi

Kolombiya'nın önde gelen ailelerinden birinin bir üyesidir. Onun büyük amcası Eduardo Santos 1938 yılından 1942'ye kadar Kolombiya Başkanı ve ülkedeki gazete El Tiempo'nun sahibi ve müdürüydü. Babası Enrique Santos Castillo gazetesi editörü olarak 50 yıl çalıştı. Kuzeni Francisco Santos ülkenin Başkanı olarak Alvaro Uribe'nin iki dönem boyunca Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Maria Clemencia "Tutina" Rodriguez ile evlidir. Martín, Maria Antonia ve Esteban isimli üç çocukları vardır.

Kaynakça

Siyasi görevi
Yeni makamKolombiya Dış Ticaret Bakanı
1991–1994
Sonra gelen
Daniel Mazuera Gómez
Önce gelen
Juan Camilo Restrepo Salazar
Kolombiya Maliye ve Kamu Kredileri Bakanı
2000–2002
Sonra gelen
Roberto Junguito Bonnet
Önce gelen
Camilo Ospina Bernal
Kolombiya Ulusal Savunma Bakanı
2006–2009
Sonra gelen
Freddy Padilla de León
Geçici
Önce gelen
Álvaro Uribe
Kolombiya Devlet Başkanı
2010–2018
Sonra gelen
Iván Duque
Ödüller ve başarılar
Önce gelen
Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü
Nobel Barış Ödülü Sahibi
2016
Sonra gelen
Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">G8</span> Uluslararası Hükümetler Formu

Sekizler Grubu veya kısa kullanımıyla G8, bir uluslararası hükûmetler formu olup, günümüzde üyeleri olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD ülkeleri, dünya ekonomisinin yaklaşık %65'ini temsil ederler. İlk dönemde altı ülkeden oluşan ve o dönemde G6 diye adlandırılan gruba, önce Kanada (1976) ve sonra Rusya (1997)'nın dahil olmasıyla grup, G8 ülkeleri olarak anılmaya başlanmıştır. Grup, yıl boyunca konferanslar ve politik araştırmalar yapar. Grup ülkeleri, 1975'ten beri yıllık ekonomi zirveleri düzenlemektedirler. Üye ülkelerin hükûmet başkanlarının yıllık zirve toplantısına katılması ile doruğuna ulaşır. Her yıl G8 üye devletleri grubun başkanlık görevini üzerine alır. Başkanlığı elinde bulunduran ülke, grubun gündemini belirler ve o yılki toplantı için ev sahipliği yapar. 2007 için başkanlık sırası Almanya'dadır ve 33'üncü G8 toplantısı için Heiligendamm şehrinde 6-8 Haziran'da ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

Kürşad Tüzmen, 58., 59. ve 60. Hükûmetlerde Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı ve TBMM 22. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Gaziantep ve TBMM 23. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Mersin milletvekili görevlerinde bulunmuş bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Romano Prodi</span> İtalyan siyasetçi ve ekonomist

Romano Antonio Prodi, sırasıyla 1996-1998 ve 2006-2008 yılları arasında iki kez İtalya Başbakanı olan ve Avrupa Komisyonu'nun onuncu başkanı olarak görev yapan İtalyan politikacı, ekonomist ve akademisyen. Prodi, İtalya'daki merkez solun kurucusu ve İkinci Cumhuriyet'in simge isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Akademik kariyerinden dolayı "Profesör" lakabıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

<span class="mw-page-title-main">José Eduardo dos Santos</span> Angola devlet başkanı (1979-2017)

José Eduardo dos Santos, Angolalı siyasetçi. Santos, Afrika kıtası ülkesi Angola'nın başa gelen ikinci Cumhurbaşkanı olarak 1979 - 2017 yılları arasında cumhurbaşkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, (UNODC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı (UNDCP) ile Suç Önleme ve Ceza Adaleti Bölümlerinin 1997 yılında Viyana'da Birleşmiş Milletler Ofisinde birleştirilmesi neticesinde kurulan bir ofistir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubunun bir üyesidir ve 2002 yılından Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi olarak yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya-Türkiye ilişkileri</span>

Kolombiya-Türkiye ilişkileri, Kolombiya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Issoze-Ngondet</span>

Franck Emmanuel Issoze-Ngondet, Gabonlu diplomat ve siyasetçi. Issoze-Ngondet, Afrika ülkesi Gabon'da Eylül 2016 ile Ocak 2019 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna devlet başkanı</span> Ukraynanın devlet başkanı

Ukrayna devlet başkanı, Ukrayna'nın en üst siyasi makamıdır. Devlet başkanı, uluslararası ilişkilerde milletini temsil eder, devletin dış politik faaliyeti yönetir, müzakereleri yürüten ve uluslararası anlaşmalar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Vuk Jeremić</span> Sırp siyasetçi

Vuk Jeremić, Sırp diplomat, eski Sırbistan Dışişleri Bakanı ve Eylül 2012 ve Eylül 2013 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun altmış yedinci oturum Başkanı. Jeremić, Belgrad doğumludur ve karma bir Hristiyan ve Müslüman hanede yetişmiştir. Babası, devlete ait tanınmış bir petrol şirketinin CEO'suydu ve annesi, Holokost sırasında Yahudileri kurtarmaları nedeniyle ölümünden sonra iki üyesi Yad Vashem tarafından Uluslararası Dürüstlerden ilan edilen tanınmış bir partizan aileden geliyordu. 1990'ların başında, henüz gençken, Jeremić ve ailesi, ülkenin komünist hükûmetinin düşmesinden sonra Yugoslavya'dan ayrılmak zorunda kaldılar. Jeremić sırasıyla 1998 ve 2003 yıllarında Cambridge ve Harvard'dan mezun oldu ve 1990'larda demokrasi yanlısı çeşitli öğrenci hareketlerinde aktif olarak yer aldı. 2000'li yılların başlarında, New York Times'ın Sırbistan'ın "en batıya yakın hükümeti" olarak gördüğü Başkan Boris Tadić'in hükûmetine danışman olarak katıldı. Mayıs 2007'de Tadić halen görevdeyken, Jeremić Dışişleri Bakanı olarak atandı. Görev süresi boyunca Sırbistan'ın Kosova'nın tek taraflı ayrılmasına karşı ateşli bir muhalefete öncülük etti, Sırp makamları bir dizi savaş suçu zanlısını tutukladı ve Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iade etti ve Sırbistan ile Batı arasındaki ilişkilerde önemli bir iyileşme oldu. Avrupa Birliği 2009'da Sırbistan vatandaşlarına yönelik tüm vize kısıtlamalarını kaldırdı ve 2012'de aday ülke ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Holmes Trujillo</span> Kolombiyalı hanedan siyasetçisi, diplomat, bilim insanı ve avukatı

Carlos Holmes Trujillo García, savunma, dışişleri, içişleri ve eğitim bakanı olarak görev yapan bir Kolombiyalı hanedan siyasetçisi, diplomat, bilim insanı ve avukatıydı. Ayrıca Cali belediye başkanı ve Amerikan Devletleri Teşkilatı (OAS), Avrupa Birliği ve bazı ülkelerde büyükelçi olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Guido de Marco</span>

Guido de Marco 1999'dan 2004'e kadar Malta'nın altıncı Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Maltalı bir politikacı. Ünlü bir devlet adamı ve milletvekili olan de Marco, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Adalet ve Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.