İçeriğe atla

Juan Almeida Bosque

Juan Almeida Bosque
Doğum17 Şubat 1927(1927-02-17)
Havana, Küba
Ölüm11 Eylül 2009 (82 yaşında)
Havana, Küba
MilliyetKübalı
MeslekSiyasetçi, besteci

Juan Almeida Bosque (17 Şubat 1927, Havana - 12 Eylül 2009, Havana) Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

Genç devrimci

1952 yılında Havana Üniversitesi’nde eğitim görürken Fidel Castro ile yakın arkadaş oldu ve Mart ayında devrimci harekete katıldı. 1953 yılında gerçekleştirilen Moncada Kışlası'na saldırıda yer aldı, saldırının başarısız olmasıyla beraber tutuklanarak Pines Adasındaki Hapishaneye gönderildi.[1] 1955 yılında ilan edilen afla beraber salınınca Fidel ve diğerleriyle beraber Meksika’ya gitti. Daha sonra Granma yatıyla Küba’ya geçen devrimciler arasında yer alacak ve Batista rejimine karşı Sierra Maestra Dağlarında başlatılan devrimci silahlı mücadelede önemli görevler üstlendi. 1958 yılında Binbaşı rütbesi alacak ve Devrimci Ordunun Santiago Birliklerini idare etti.

Küba Devriminden sonra

1959 yılında başarıya ulaşan Küba Devrimi'yle beraber Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinin generali oldu.

Siyasi hayatı

İlk yıllarından itibaren Fidel Castro’nun 26 Temmuz Hareketi'nin içinde olan Almeida iktidarın alınmasından sonra hareketin partileşmesiyle birlikte Küba Komünist Partisine üye oldu ve Ekim 1965’te Merkez Komite, daha sonra ise Politbüro üyeliğine yükseldi. Ayrıca 1961 yılında Küba’ya karşı sürgündeki Kübalılar[2] ve CIA tarafından gerçekleştirilen Domuzlar Körfezi Çıkarması sırasında aktif olarak savaşmıştır. Sürgün Kübalıların girişiminin başarısız olmasından sonra kurulan devrim mahkemesinde görev almıştır.

İlgi alanları

Almeida ayrıca Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanlığını yapmaktaydı. Yazarlığının yanı sıra müzik eserleri de bestelemekteydi.

Ailesi

Dolores Isabel Gallardo ile evliydi.

Ölümü

12 Eylül 2009 günü kalp yetmezliğinden 82 yaşında hayata veda etti.[3] Naaşı Santiago de Cuba kentindeki Tercer Frente Oriental mozolesine defnedilmiştir.[4]

Eserleri

Kitapları

  • Askeri Hapishane
  • Sürgün
  • Çıkartma

Besteleri

  • La Lupe y Dame

Kaynakça

  1. ^ Ignacio Ramonet, Fidel Castro: My Life, Penguin Books, 2007, s. 681
  2. ^ 2506. Tugay
  3. ^ "soL haber portali 12 Eylül 2009". 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  4. ^ 11 Eylül 2016 tarihli 12 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Granma haberi (İspanyolca) 11 Eylül 2016 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Küba</span> Karayiplerde bir ada ülkesi

Küba, resmî olarak Küba Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">26 Temmuz Hareketi</span> Kübada 1959da Batista rejimini deviren, Fidel Castronun lideri olduğu siyasi hareket

26 Temmuz Hareketi 1959 yılında Küba'da Fulgencio Batista rejimini deviren liderliğini Fidel Castro'nun yaptığı devrimci bir örgüttür. Örgütün isminin kaynağı, 26 Temmuz 1953 tarihinde Santiago de Cuba'daki Moncada Kışlası'na yapılan saldırıdır. Hareket 1955 yılında Meksika'da sürgündeki bir grup devrimci tarafından tekrar örgütlenmiştir. Sadece 82 kişiden oluşan bu yeniden örgütlenme safhasında Fidel ve Raúl Castro kardeşleri ve Arjantinli Che Guevara'yı sayabiliriz. Batista'yı devirmek için hazırlanacak eğitimli bir gerilla kuvveti hazırlamayı görev edinmişlerdi. Hareketin Küba'da kalan üyeleri sabotaj eylemlerine devam ederken siyasî hoşnutsuzlukları körüklemeye çalışıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Granma (yat)</span>

Granma, 1956'da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yattır.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Granma (il)</span> Kübanın güneydoğu kesimindeki il

Granma, Küba'nın güneydoğu kesiminde il.Yönetim merkezi Bayamo'dur.

Arnaldo T. Ochoa Sánchez, Kübalı general, 1989 yılında vatana ihanet suçundan suçlu bulunarak kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">José Ramón Fernández</span> Kübalı siyasetçi

José Ramón Fernández Álvarez, Kübalı komünist lider, Küba Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramiro Valdés</span>

Ramiro Valdés Menéndez, Kübalı devrimci ve siyasetçidir. 2009 yılındaki kabine değişikliği sırasında devlet başkanı yardımcılığına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mongoose Operasyonu</span>

Mongoose (Firavunfaresi) Operasyonu, ABD Başkanı John Kennedy döneminde CIA tarafından örtülü olarak başlatılan operasyon. Başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarmasından sonra 30 Kasım 1961 tarihinde Küba’daki Fidel Castro yönetimine karşı örtülü saldırılara Kennedy tarafından onay verilmiştir. Operasyona Hava Kuvvetleri Generali Edward Lasdale komuta ediyordu.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<i>Tarih beni beraat ettirecektir</i> Ünlü bir söz

Tarih beni beraat ettirecektir veya Tarih beni aklayacaktır, Kübalı devrimci lider Fidel Castro'nun 16 Ekim 1953 günü mahkemede yaptığı ünlü konuşmanın son cümlesi ve sonradan basılan konuşma metninin başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vilma Espín</span>

Vilma Lucila Espín Guillois Kübalı devrimci, feminist ve kimya mühendisi. Halihazırdaki Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Frank Pais</span>

Frank País García Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin şehir örgütlenmesi sorumlusuydu. 30 Temmuz 1957 günü Santiago de Cuba sokaklarında tutuklandıktan sonra polis tarafından yargısız infaz edilerek öldürülmüştür. Anısı bugün Küba'da çok sayıda yerin isminde yaşatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Huber Matos</span> Kübalı devrimci

Huber Matos, Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin komutanlarındandı. İktidarın alınmasından sonra oluşan hükûmetin marksist ilkeleri benimsemesini protesto ettiği için tasfiye edilmiş ve 20 yıl (1959-1979) hapis kalmıştır. 1979 yılında salıverildikten sonra ABD'ye gitmiş ve Küba hükûmetine karşı olan muhalefete katılmıştır.

Norberto Collado Abreu, Kübalı denizci ve kaptan. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro ve diğer 26 Temmuz Hareketi üyelerini Meksika'dan Küba'ya götüren Granma teknesinin serdümeni.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.

Alegría de Pío çatışması Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyelerinin Granma adlı yatla Meksika'dan yola çıkarak Küba'ya geldikten sonra, karaya çıkmalarıyla beraber Fulgencio Batista rejimine bağlı askerler tarafından pusuya düşürüldükleri muharebeyi anlatır.